Pigmentvlekken

Pigmentvlekken
Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, levervlekken of zwangerschapsvlekken. Geen vlekje dat zoveel namen heeft. Deze donkere plekjes ontstaan met name doordat de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon. Vooral ouderen en zwangere vrouwen hebben te maken met dit vervelende ongemak. Immers, hoe ouder je bent, des te meer zon je huid heeft gehad en hoe meer kans je hebt op pigmentvlekken. Voor zwangere vrouwen bestaat door hormonale schommelingen het gevaar van een zwangerschapsmasker.

Ontstaan van pigmentvlekken
Pigmentvlekken ontstaan vooral op plekken die veel zon hebben gehad, zoals gezicht, hals en handen. Hoe meer je huid wordt blootgesteld aan UV-straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Pigmentvlekken zijn donkere vlekjes op de huid die ontstaan door plaatselijke ophopingen van pigment, ook wel melanine genoemd. Melanine is de biologische bescherming van de huid om zich te wapenen tegen UV-stralen.

Naast blootstelling aan zonlicht spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van de donkere vlekjes. Zo is de kans op pigmentvlekken groter, wanneer de hormonale activiteit afneemt en de huid veroudert.
Ook huidirritaties, bijvoorbeeld veroorzaakt door verkeerde huidproducten of door medicijngebruik, kunnen het begin zijn van een pigmentvlek.

Voorkomen van pigmentvlekken
Pigmentvlekken ontstaan voornamelijk door blootstelling aan de zon.
Smeer je dus altijd in met een hoge beschermingsfactor. Ook in de lente, herfst en winter is de UV straling van de zon.sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid net zo goed te beschermen als in de zomer.
Beperk daarnaast je bezoeken aan de zonnebank. Volwassenen die vaak onder de zonnebank gaan, hebben een verhoogde kans op pigmentvlekken.
Daarnaast is het niet verstandig met sterk geparfumeerde huidproducten, die geen allergeenvrije parfums bevatten, de zon in te gaan. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor er een grotere kans op pigmentvlekken ontstaat.


Bron: Biodermal Huidacademie

Vergelijk producten om pigmentvlekken in je gezicht te voorkomen en te verhelpen

Vergelijk producten om pigmentvlekken op je handen te voorkomen en te verhelpen
 
We hebben 2 gasten online