Home Lichaamsverzorging Psoriasis behandelen

Psoriasis behandelen

Door: dr. Heydendael

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Mensen met psoriasis hebben rode schilferende plekken op hun huid. Er zijn een aantal plaatsen op het lichaam waar psoriasis het meeste voorkomt; zoals op de buitenzijde van de ellebogen, op de voorzijde van de knieën, op de hoofdhuid onder de haren, en dan met name in de voorste haargrens. Ook op de onderrug, onderbenen en buik in de regio van de navel kan psoriasis voorkomen. Er kunnen tevens afwijkingen voorkomen in de nagels. Deze afwijkingen variëren van putjes in de nagels (kleine deukjes) tot een verdikking van de nagels en pijnlijke ontstekingen van de nagelriemen.

Er zijn meerdere vormen van psoriasis. Een dermatoloog is “getraind” in het herkennen van de verschillende vormen. Er is een vorm die (alleen) voorkomt op de handpalmen en voetzolen. Daarbij hebben mensen last van onderhuidse blaasjes, schilfering, roodheid en soms ook kloven.

Jeuk en pijn zijn een vaak gehoorde klacht, maar de zichtbaarheid is zeker niet minder belangrijk. Mensen schamen zich vaak voor hun psoriasis. In de zomer, als mensen gewend zijn aan kortere kleding, worden psoriasis plekken veel beter zichtbaar. In het zwembad krijgen mensen met psoriasis nog wel eens opmerkingen of vragen over besmettelijkheid te verduren, terwijl het geenszins overdraagbaar is via huidcontact.

Oorzaak psoriasis

De oorzaak is mogelijk gelegen in genetische factoren in samenspel met omgevingsfactoren. Het komt inderdaad vaker bij meer familieleden voor, via overerving, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Het kan voor het eerst optreden op een leeftijd van 20 jaar, dit noemen we het early-onset. Als men op latere leeftijd psoriasis krijgt, rond het 60e levensjaar noemen we dit late-onset type. Gelukkig zijn dit gemiddelde leeftijden, er is een enorme brede spreiding mogelijk.

Behandeling psoriasis

Als behandeling startten huisartsen en dermatologen meestal met zalven. De zalven moeten in de meeste gevallen elke dag op de plekken worden aangebracht. Als een persoon veel en grote plekken heeft is dat dus best wat werk. Indien de psoriasis uitbreidt of veel klachten geeft (jeuk, pijn, schaamte) kan ook besloten worden om lichtbehandeling te starten. Deze methode bieden wij ook aan in ons ziekenhuis. Er is een speciale ruimte ingericht voor lichtbehandeling op de polikliniek Dermatologie. Overigens behandelen wij daar ook mensen met andere huidziekten.

In ernstige gevallen is er een mogelijkheid om psoriasis te behandelen met tabletten of injecties. Dat is niet veel voorkomend. En die tabletten komen ook langs andere organen, dus controle bij de dermatoloog is dan noodzakelijk.
Mensen met psoriasis van de huid (psoriasis vulgaris) hebben een hoger risico om last te krijgen van hun gewrichten. O.a. artritis (artritis psoriatica) of reuma. Om die reden werken onze dermatologen nauw samen met de reumatologen in de hele regio. Men komt meestal tot een gezamenlijke aanpak, dat vinden we belangrijk voor de patiënt.

Psoriasis is een chronische aandoening, het gaat nooit helemaal over. De aanleg om psoriasis te hebben zal niet uit het lichaam verdwijnen. Psoriasis kan een vrij grote invloed hebben op een leven. Daar is niet iedereen zich van bewust. Er is de laatste jaren veel meer aandacht voor, gelukkig maar!

Related Posts