Home Gezondheid Bloedwaardentest

Bloedwaardentest

Door: Hanneke

Soms heb je van die momenten dat je jezelf afvraagt of je wel helemaal gezond bent. Het doen van een bloedwaardentest biedt dan uitkomst. Mijn bloedwaardentest ervaring.

Bloedwaardentest

Bij een bloedwaardentest bij bloedwaardentest.nl onderzoeken ze jouw bloed en urine. Uit deze waarden kun je veel nuttige informatie halen over je gezondheid. In veel landen is het heel normaal om deze “preventieve” testen uit te voeren. De Nederlandse medische zorg is vooral gericht op het bestrijden van ziekten en minder op het voorkomen daarvan. Veel aandoeningen kunnen al worden aangetoond in het bloed voordat je klachten krijgt. Met het regelmatig laten onderzoeken van je bloed kun je toekomstige aandoeningen voorkomen.

Via de website van bloedwaardentest.nl kun je een test bestellen. Ze hebben hier verschillende testen. Ik ga een nationale gezondheidscheck-up doen. Deze test doet o.a. onderzoek naar nieren, lever, ontstekingen, risico op hartziekten, vetstofwisseling en suikerziekte en bloedarmoede, schildklier en vochtbalans. Een eventueel te kort aan vitamine D3 of B12 komt aan het licht en mijn urine wordt onder andere getest op de aanwezigheid van cellen, bacteriën, eiwit en glucose.

Bloedwaardentest ervaring

Nadat ik de test besteld heb, krijg ik de volgende dag al een pakketje thuis. In dit pakketje zit een plastic envelop, een urine buisje en 3 buisjes voor bloedafname. De urine kun je heel eenvoudig thuis afnemen. De bloedafname kun je doen bij een prikpunt bij jou in de buurt. Gelukkig zijn het maar 3 kleine buisjes en is dit zo gedaan. Je doet de buisjes en de urine in een plastic envelop die je zelf in de brievenbus doet.

Binnen een week ontvang ik de uitslag van de test per mail. De uitslagen zijn beveiligd met een wachtwoord en naast de uitslagen zit er ook een handige omschrijving van de betekenis van de waarden. Bij een extreem hoge of lage uitslag van een bepaling wordt je vooraf gecontacteerd. Gelukkig is dit bij mij niet het geval. Ik laat je zien welke waarden onderzocht zijn, welke waarden ik heb en wat dit betekend.

Hieronder zie je wat er onderzocht is, gevolgd door mijn waarden met daar achter de eenheden. In de derde kolom staan de waarden zoals ze moeten zijn. Als laatste zie je een balkje. In dit balkje zijn de goede waarden in het groen weergegeven.

Wanneer de waarden te laag of te hoog zijn komt het stipje in het rode gedeelte te staan. Door dit balkje kun je al in 1 opslag zien of jouw waarden binnen de norm vallen of te laag op te hoog zijn.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
De hoeveelheid natrium geeft informatie over de vochtbalans. Mijn vochtbalans is goed.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
Glucose geeft de waarden van suiker in je bloed weer. Hier kun je bijvoorbeeld zien of je diabetes aan het ontwikkelen bent. De hoeveelheid creatinine geeft aan of je nieren goed werken.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
De gamma-GT waarden zeggen wat over jouw leverfunctie. Deze geven een eventuele lever aandoening aan. Een aandoening aan je lever wordt vaak in een laat stadium ontdekt omdat je lever een grote reservecapaciteit heeft en het daardoor lang duurt voordat je klachten krijgt. De ALAT waarden geven de beschadiging van de lever weer. De ALAT waarden liggen bij mij vrij hoog. Niet verwonderlijk voor iemand die wel van een wijntje houdt.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
Met de HsCRP waarden worden ontstekingsreacties in je lichaam aangetoond. Bij waarden onder de 10 mg is er geen actieve ontsteking in het lichaam. Door deze waarden kunnen ook reuma en auto-immuunziekten worden aangetoond. Daarnaast blijkt uit recente studies dat het een voorspelling van hartziekten weer kan geven. Omdat ik tussen de 1 en 3 mg zit heb ik een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van een hart- en/of vaatziekte.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
Mijn cholesterol is lager dan 5 mmol/l, dit wil zeggen dat het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd is. Triglyceriden geven mogelijke aderverkalking aan. Mijn HDL-cholesterol is erg laag. HDL is de goede vorm van cholesterol en kun je maar beter te veel hebben dan te weinig. Daarnaast is mijn LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, erg hoog. De ratio is bij mij 4.15, deze moet kleiner zijn dan 5 maar kleiner dan 3.5 is het best. Dit is iets wat ik echt wat meer in de gaten ga houden.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
Bij mij zit er voldoende vitamine B12 in mijn bloed. Als er te weinig vitamine B12 in je bloed zit kan dit aanleiding zijn voor een maagziekte of bloedarmoede.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
TSH geeft de afgifte van het schildklierhormoon aan. Bij een te hoge TSH wordt er te weinig van het schildklierhormoon aangemaakt wat wijst op een trage schildklier. Een te lage TSH waarde wijst op een overactieve schildklier.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
Dit is de meest opvallende uitslag van dit rapport en ik ben blij dat het door dit onderzoek aan het licht komt. Ik heb een vitamine D tekort. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot borstkanker. Ik ben dus erg blij dat ik dit nu weet. Ik ben meteen naar de drogist gerend voor een potje vitamine D capsules.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
Het hemoglobine gehalte in mijn bloed is vrij hoog. Een te hoog gehalte kan wijzen op uitdroging, ernstige longziekten of verhoogde aanmaak van rode bloedcellen in je beenmerg. Een te hoog Leucocyten gehalte kan wijzen op infecties, ontstekingen en kanker. Gelukkig vallen beiden nog binnen de norm. Het gehalte aan trombocyten is vrij laag. Dit kan doordat het beenmerg te weinig trombocyten aanmaakt of omdat de trombocyten worden afgebroken in het bloed.

9151214138_UD-Ord/Mail/Fax-iRep_BLWT
In mijn urine zit zowel een spoor van erytrocyten als een spoor van nitriet. Beiden kunnen wijzen op een infectie van mijn urinewegen. De andere waarden zijn allemaal negatief. De aanwezigheid van glucose, eiwit, bilirubine, rode bloedcellen, witte bloedcellen, kristallen en bacteriën kunnen allemaal wijzen op verschillende aandoeningen die door dit onderzoek vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

Als je ook eens wilt kijken of je gezond bent of nieuwsgierig bent geworden naar het doen van deze bloedwaardentest kun je kijken op bloedwaardentest.nl. De kosten voor deze gezondheidscheck-up bedragen € 99,-. Je kunt deze test hier bestellen.

Related Posts