Home Make up Wegwijs in Cosmetica ingrediënten

Wegwijs in Cosmetica ingrediënten

Door: Hanneke

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met wat er in ons voedsel zit. Maar kijk jij wel eens op de ingrediëntenlijst van jouw cosmetica producten? Grote kans dat je er weinig van snapt, de ingrediënten benamingen zijn alles behalve duidelijk. We helpen je graag om er iets meer inzicht in te krijgen.

Cosmetica ingrediënten

In de cosmetica industrie word vanaf 1996 gebruik gemaakt van gestandaardiseerde namen. Elke cosmetica producent dient gebruik te maken van deze benamingen. Het is dus niet zo dat cosmetica producten expres ‘hocus pocus’ taal op hun producten vermelden. Heb je op school Latijns gestudeerd, dan zal het een stuk makkelijker zijn om de ingrediënten te lezen. Planten, vruchten, bloemen en bestanddelen of extracten hiervan worden in het Latijns vermeld. Wil je kijken wat een bepaald ingrediënt betekend dan kun via deze website NCV INCI-controle kijken wat het product inhoud.

Volgorde cosmetica ingrediënten

Net zoals bij voedingsproducten staan de ingrediënten in de volgorde van gewicht. Is het eerste ingrediënt bijvoorbeeld ‘Aqua’ dan weet je dat van alle ingrediënten er het meeste water inzit. De eerste 5 ingrediënten dienen dan ook de meest waardevolle te zijn, wil je een goed product gebruiken. Ingrediënten die voor minder dan 1% aanwezig zijn mogen in willekeurige volgorde worden vermeld.

Kleurstoffen

Kleurstoffen in cosmetica producten worden aangegeven met CI gevolgd door een 5 cijferig nummer, bijvoorbeeld CI 77266. Er zijn bijna 150 verschillende cosmetische kleurstoffen. Haarkleurstoffen hebben overigens weer een andere benaming en zijn hier niet in mee genomen.

Conserveermiddelen

In de cosmetica industrie wordt veel gebruik gemaakt van parabenen. Parabenen zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen. Op de verpakkinglijst zijn conserveermiddelen aangeduid met paraben. Ook de zuren benzoëzuur (benzoic acid) en salicylzuur (Salicylic Acid) worden vaak als conserveermiddel gebruikt.

Bij geval van irritatie en allergie

Om erachter te komen welke ingrediënten bij jou irritatie of allergie veroorzaken is het handig om bij elk product dat dit veroorzaakt de ingrediëntenlijst over te nemen. Op deze manier kom je er achter welke ingrediënten jouw huid irriteren.

Related Posts