Home Gezondheid De sauna maakt gelukkig

De sauna maakt gelukkig

Door: Hanneke

Onderzoek heeft uitgewezen dat een dagje sauna je gelukkiger maakt. Wij wisten dit natuurlijk al lang, maar het is fijn dat een onderzoek dit nu ook uitwijst. Goede reden dus om jezelf lekker te verwennen als je eventjes niet zo lekker in je vel zit.

Onderzoek sauna maakt gelukkig

Het onderzoek is gedaan bij zo’n 6.000 gasten van 3 sauna’s van International Wellness Resorts (IWR). Bij de Veluwse Bron, Elysium en de Zwaluwhoeve wilden ze graag weten wat het effect van een dagje sauna op hun gasten was. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vooral het geluksgevoel fors was toegenomen. De gasten die hun geluksgevoel een tien gaven steeg na de saunadag met maar liefst 23 procent. Ook het aantal mensen dat hun geluksgevoel een negen gaf steeg met meer dan 15 procent.

De sauna werkt dus niet alleen helend voor de huid en de algemene gesteldheid, maar heeft dus ook geestelijk een positieve uitwerking. Het verkrijgen van dit geluksgevoel heeft alles te maken met de aanmaak van de lichaamseigen stof endorfine. Endorfine werkt niet alleen pijnstillend maar zorgt ook zorgt voor het gevoel van geluk en zelfs euforie. De stof endorfine stimuleert de schild- en pijnappelklieren. Door de aanmaak van endorfine voelen mensen zich niet alleen meer ontspannen maar krijgen ze ook meer energie.

Geluksprofessor Veenhoven legt uit dat geluk alles te maken heeft met levensvoldoening. Met andere woorden; het is erg belangrijk dat je met plezier leeft. Als dat zo is, kun je spreken van geluk. Wellness verhoogt het geluksgevoel. De warmte van de sauna, het lekker onderuit loungen, genieten in een bubbelbad of van een massage, dit alles draagt bij aan het geluksgevoel. Vooral in de koudere maanden kan de sauna een positieve uitwerking op mensen hebben.

De uitkomsten van dit eigen onderzoek is voor IWR reden om te gaan kijken of er nog meer wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan naar de effecten van wellness. En dan met name wat dat met het geluksgevoel bij mensen doet.

,,Op deze manier kunnen we nog beter laten zien wat de effecten zijn van een dagje sauna. In ieder geval blijkt uit ons onderzoek dat het een positieve bijdrage levert’’.

Gert van der Steen van IWR

Related Posts