Home Gezondheid Effecten roken uiterlijk

Effecten roken uiterlijk

Door: Hanneke van Mackelenbergh

We weten allemaal dat roken slecht is.Maar weet je ook dat roken een ontzettend negatieve invloed heeft op je uiterlijk?We zetten de nadelige effecten van roken op je uiterlijk voor je op een rijtje.

Nadelige effecten roken uiterlijk

Rokers hebben meer en diepere rimpels in het gezicht. Bepaalde stoffen in tabaksrook bevorderen de afbraak van bindweefsel in de huid waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Hierdoor ontstaan vroegtijdig rimpels en plooien in de huid. Mensen die 15-20 sigaretten per dag roken hebben een huid die gemiddeld net zo veel rimpels vertoont als niet-rokers die 20 jaar ouder zijn. Er treedt dus een versnelde veroudering van de huid op. Bij mensen die tijdig stoppen met roken verdwijnt deze voortijdige veroudering gedeeltelijk.

Je huid gaat er een stuk valer uitzien van roken. Dit komt omdat bepaalde stoffen in tabaksrook een vernauwend effect hebben op de bloedvaten in de huid. Door deze vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de huid en ontstaat er een relatief tekort aan zuurstof en voedingsstoffen. Deze die essentieel zijn voor het goed functioneren van de cellen in de huid. Roken breekt collageen en Vitamine C af. Collageen is het voornaamste structurele eiwit van je huid dat ervoor zorgt dat de huid stevig blijft en Vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van collageen.

De rimpels die we van roken krijgen zijn het eerst zichtbaar bij de mond. Deze rimpels zijn niet alleen lelijk, ze zorgen er ook voor dat onze lippenstift niet op zijn plaats blijft zitten. Lippenstift of lipgloss loopt n.l. al snel door in deze lijntjes en hierdoor vallen deze lijntjes nog meer op.

Mensen die roken hebben vaak dunner haar en worden ook eerder kaal. De reden van haaruitval bij rokers heeft waarschijnlijk te maken met de vernauwing van de bloedvaten in de huid. Hierdoor krijgen de haarwortels onvoldoende zuurstof en voeding krijgen om goed te kunnen functioneren. Hierdoor krijgen rokers ook eerder grijze haren dan niet rokers.
Roken verkleurt niet alleen je tanden, maar ook je vullingen en zelfs een kunstgebit. Ook hebben rokers een grotere kans op ernstige gebitsinfecties en tandbederf. Roken heeft ook op ingrepen aan het gebit een slechte invloed omdat roken het genezingsproces tegenwerkt.

Door het roken verkleuren je vingers en nagels. Deze vergeling zit vaak diep in de huid en nagel en is moeilijk te verwijderen.
Roken veroorzaakt de afbraak van elastine. Dit eiwit zorgt voor een elastische huid. Hierdoor verouderd je huid en heb je meer kans op hangborsten. Roken heeft net zoveel invloed op hangborsten als het aantal zwangerschappen.

Roken beinvloed niet alleen de geur van je adem maar ook de geur van je lichaam. Niet-rokers ruiken vaak frisser. Daarnaast gaat de rooklucht ook in je kleding zitten. Het valt je pas op hoe vies deze geur ruikt als je stopt met roken.
Omdat roken de bloedtoevoer in het lichaam vermindert doet je lichaam er langer over om te genezen. Bij cosmetische ingrepen en andere operaties is de wondheling slechter en de kans op complicaties groter.

Tips om te stoppen met roken

Om te stoppen met roken kun je jezelf een aantal dingen aanleren, deze kunnen jou helpen om te stoppen.

Noem jouw sigaret voortaan een kankerstickie in plaats van sigaret. Door deze naam aan te leren of de naam op je pakje sigaretten te plakken, denk je wel 10 x na voordat je er weer eentje opsteekt.

Als je gaat stoppen met roken is dit vast niet de eerste keer. Veel mensen die stoppen met roken stoppen net zo vaak als dat ze weer beginnen. Als je nu gaat stoppen en je voelt je niet fijn bedenk dan dat je het gevecht beter 1 keer goed kan doen dan elke keer opnieuw.

Wanneer je na lange tijd toch weer een sigaret opsteekt valt deze altijd tegen. Doordat je niet meer verslaafd bent aan de nicotine merk je eigenlijk dat een sigaret niet zo lekker is. Het probleem is echter wel dat je vaak na deze sigaret meteen weer zin krijgt in sigaretten. Steek er dus gewoon echt geen meer op.

Wanneer je kinderen hebt, of in de toekomst graag wilt hebben, bedenk dan dat je van deze kinderen en hun kleinkinderen veel minder lang kunt genieten. Door te roken ga je nou eenmaal eerder dood. Besef je dit goed en vraag je af of roken dit waard is.

Doordat je rookt ben je geen goed voorbeeld voor jouw omgeving. Doordat jij rookt zullen andere mensen ook eerder een sigaret opsteken. Je hebt dus ook een negatief effect op je omgeving, die dus niet alleen jouw vieze sigarettenrook inademen maar hierdoor ook zelf eerder gaan roken.

Roken is een teken van zwakte. De meeste mensen die roken zouden liever stoppen maar kunnen dit niet, of denken vooral dat ze dit niet kunnen. Probeer te stoppen in een periode wanneer je minder in je dagelijkse gewoonten valt, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of terug komt van vakantie.

Yummygums Hair

Related Posts