Home Gezondheid Gifstoffen in groenten en fruit

Gifstoffen in groenten en fruit

Door: Hanneke

Bij een mooi uiterlijk hoort gezond voedsel. Maar hoe gezond is bespoten fruit en groente nog. Krijgen we niet heel veel gifstoffen uit bestrijdingsmiddelen binnen terwijl we denken dat we heel gezond eten. Onderzoeken tonen aan dat bestrijdingsmiddelen kankerverwekkend, hormoonverstorend of neurotoxisch zijn. Van veel stoffen zijn de exacte gevolgen voor mens, dier en milieu onvoldoende bekend. Het eten van biologische groenten is natuurlijk het beste, alleen deze prijzen staan soms niet in verhouding of ver boven de prijzen van ‘normale’ groenten en fruit.

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om fruit en groenten met zo min mogelijk gifstoffen te eten. Zo zitten er bijvoorbeeld in groenten en fruit afkomstig uit Nederland veel minder gifstoffen. Landen die juist veel gifstoffen gebruiken zijn Spanje, Egypte en Marokko. Over het algemeen zitten er in groenten minder gifstoffen dan op fruit. Maar je kunt ervan uit gaan dat een paprika uit Nederland veel schoner is dan een paprika uit Spanje.

Top 10 fruit met meeste gifstoffen:

1. Sinaasappels
2. Pomelo
3. Mango
4. Peer
5. Mandarijn
6. Druif
7. Perzik
8. Aardbei
9. Meloen
10. Appel

Top 10 groenten met meeste gifstoffen:

1. Kropsla, bindsla
2. Komkommer
3. Kouseband
4. Okra
5. Peul, vleeserwt
6. Sperzieboon
7. Ronkboon, Slaboon, snijboom
8. Bosui
9. Wortel
10. Aubergine

Top 10 fruit met minste gifstoffen:

1. Kiwi
2. Framboos
3. Pruim
4. Banaan
5. Appel
6. Meloen
7. Aardbei
8. Perzik
9. Citroen
10. Limoen

Top 10 groenten met minste gifstoffen:

1. Asperge
2. Knoflook
3. Bloemkool
4. Rode biet
5. Witlof
6. Avocado
7. Bataat
8. Aardappelen
9. Prei
10. Broccoli

Related Posts