Home Haarverzorging Hoe vaak je haar wassen

Hoe vaak je haar wassen

Door: Hanneke

Dat het te vaak wassen van je haar slecht is, is al zo’n beetje algemeen bekend. Maar waarom is het dan zo slecht, en hoe vaak moet je nou echt je haar wassen? Wij geven tips hoe vaak je nou echt je haar moet wassen en hoe je dit het beste kunt doen.

Haar wassen

Bij het wassen van je haar maak je met name de hoofdhuid schoon. Door het wassen met shampoo verwijder je de sebum, dat is de talg die je haar soepel huid en verzorgd. De talgklieren van elk haarzakje maken dit sebum aan. Hoe vaker je deze sebum verwijderd, des te meer sebum je hoofdhuid moet aanmaken. Vaak wassen van je haar kan dus vet haar veroorzaken. Dit terwijl veel mensen met vet haar juist hun haren veel wassen en daardoor in een vicieuze cirkel terecht komen. Tijdens het wassen komt je haar ook in contact met chemicaliën van je shampoo. Voor mensen met gekleurd haar geld dat het wassen de kleur vervaagt. Je haar is ook veel makkelijker te stijlen. Het minder vaak wassen van je haar scheelt je enorm veel tijd. Less = more in dit geval dus.

Hoe vaak

Het beste is om 2 tot 3 keer per week je haren te wassen. Gebruik hiervoor een shampoo die op jouw haartype is afgestemd. Als je je haar minder vaak wast kun je ook eens overwegen om een duurdere shampoo te kopen van bijvoorbeeld een kappersmerk. Van deze shampoos heb je ook veel minder nodig. Heb je last van vet haar boven op je hoofd maar is de rest van je haar droog, gebruik dan 2 verschillende shampoos. Bijvoorbeeld een specifieke shampoo voor de hoofdhuid en een shampoo voor droog of beschadigd haar voor de punten.

Conditioner

Breng je conditioner niet aan op je hoofdhuid. Het maakt je hoofdhuid onnodig vet. Daarnaast kan het de natuurlijke aanmaak van het sebum verstoren. De conditie van je haar bij je hoofdhuid is nog ‘nieuw’ en kan best zonder deze extra verzorging. Aan te raden is om je conditioner pas vanaf je oren te gebruiken. Dat je nooit klitten hebt bij de aanzet van je haar bewijst eigenlijk al dat dit gebied best zonder kan.

Verzorging tussendoor

Mocht je haar tussendoor vet worden, dan is droogshampoo de uitkomst. Droogshampoo is een soort poeder dat je in je haar sprayt en dat het vet absorbeert. Als je het na een tijdje uitkamt neem je ook al het vet mee. Was je vooral je haar wassen voor de geur dan biedt een haarparfum vast en zeker uitkomst. Gebruik hiervoor niet je dagelijkse parfum, door de grote hoeveelheid alcohol droogt parfum je haar uit. Er zijn speciale parfums voor je haar die je haar niet beschadigen.

Related Posts