Het beroep dermatoloog of schoonheidsspecialiste is voor vrijwel iedereen bekend en een groot aantal mensen heeft hier zelfs weleens mee te maken gehad. Maar een huidtherapeut, dat is een jong beroep binnen de gezondheidszorg en bij veel mensen geheel onbekend. Wat is een huidtherapeut nou precies? En wat kan een huidtherapeut voor jou betekenen?

Huidtherapie is een paramedisch beroep binnen de gezondheidszorg. Het komt alleen voor in Nederland en Australië, wat het beroep uniek maakt. Het beroep is ontstaan door een samenwerking van dermatologen, plastisch chirurgen en schoonheidsspecialisten. Deze samenwerking resulteerde in een 4 jarige HBO opleiding huidtherapie. Het beroep is ontstaan in 1972 maar is sinds 2003 een wettelijk erkend paramedisch beroep. Het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van zorg is binnen de huidtherapie enorm belangrijk. Dit is dan ook vastgelegd in de wet BIG, de titel huidtherapie is namelijk een beschermde titel.

Huidtherapeuten behandelen verschillende huidproblemen. Ze zijn deskundig op het gebied van paramedische en cosmetische zorg. Een huidtherapeut werkt veelal samen met dermatologen en huisartsen al dan niet in een zelfstandige praktijk of in het ziekenhuis. Een verwijzing van de arts is daarbij niet nodig om in aanmerking te komen voor een huidtherapeutische behandeling. De therapeut is namelijk direct toegankelijk, dit in vergelijking tot bijvoorbeeld een dermatoloog waarvoor je een verwijzing van de huisarts nodig hebt.

De behandelingen die een huidtherapeut uitvoert worden veelal vergoed door de zorgverzekeraars. Dit hangt echter wel af van het soort verzekeringspakket dat de patiënt heeft afgesloten.

Wanneer je bij de huidtherapeut komt voor een behandeling zal er voorafgaand altijd een consult plaatsvinden waarin de klachten worden besproken. Aan de hand van dit consult wordt, samen met de patiënt, een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan kan gedurende de behandelperiode aangepast worden indien nodig. Voor sommige huidproblemen zijn patiënten voor een langere tijd onder behandelingen. Denk aan lymfoedeem ten gevolge van een operatie. Anderzijds worden steelwratjes en ouderdomswratjes veelal binnen 1 behandeling verwijderd en komt de patiënt enkel voor onderhoud terug.

Je kan terecht bij de huidtherapeut voor onder andere

• Acne (littekens)
• Goedaardige huidafwijkingen o.a. ouderdomsvlekken, ouderdomswratten en xanthelasma
• Pigmentvlekken o.a. zwangerschapsmasker, wijnvlekken en zonnevlekken.
• Couperose
• Rosacea
• Littekens
• Oedeem
• Overbeharing

Daarnaast kan een preventief bezoek aan de huidtherapeut ervoor zorgen dat huidproblemen worden voorkomen. Dit gebeurt aan de hand van preventieve behandelingen en/of voorlichting die de therapeut mee geeft.

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email
Over de auteur
Profielfoto van Nathalie Dorlas

Ik ben eigenaresse van Huidkliniek Dorlas en werk daar als huidtherapeut. In de kliniek bieden we een breed scala aan huidbehandelingen aan. Daarnaast werk ik in het Spaarne Gasthuis en ondersteun ik de dermatologen Dr. v Heydendael en Dr. G Toth tijdens de MiraDry behandelingen.