Hyperpigmentatie, oftewel een donkere verkleuring van de huid, is een veel voorkomende huidklacht. Deze huidklacht kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel een tijdelijk of definitief karakter hebben. Een ontsteking in de huid, zonlicht en hormonale schommelingen kunnen oorzaken zijn van overmatig pigment in de huid.

Hyperpigmentatie ten gevolge van een beschadiging van de huid
Bij ontstekingsprocessen/beschadigingen van de huid treed vrijwel altijd abnormale donkere verkleuring van de huid op. Als gevolg van de ontsteking worden de pigmentcellen beschadigd. Deze donkere verkleuring komt opzetten als de ontsteking verdwijnt en kan verergeren als de ontsteking langer aanhoudt. Als de pigmentverandering oppervlakkig in de huid zit heeft de verkleuring een licht tot donkerbruine kleur, als de verandering diep in de huid zit heeft de kleur een grijsblauw tot grijsbruine kleur. Deze hyperpigmentatie kan blijvend zijn maar kan ook na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Dit herstelproces duurt echter lang (12 tot 14 maanden).

Melasma
Bij Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan er op specifieke plekken in het gelaat abnormale donkere verkleuringen. Voorkeurslocaties zijn de wangen, slapen, voorhoofd en bovenlip. Soms komen de verkleuringen ook voor in de hals. De oorzaak van Melasma is nog onbekend maar bepaalde factoren kunnen deze huidklacht uitlokken. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschap, pilgebruik en erfelijkheid. Het pigmentsysteem is overgevoelig en de pigmentcellen zijn overactief met als gevolg een toename aan pigmentatie.

Hyperpigmentatie ten gevolge van zonlicht
Een lentigo, ook wel zonnevlek genoemd, wordt veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan zonlicht en komt dan ook voornamelijk voor op zon beschenen delen zoals de handen en het gezicht. Deze vlekjes ontstaan meestal bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Mensen met een licht huidtype in combinatie met veel blootstelling aan zonlicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van zonnevlekjes.

In onze kliniek zien wij regelmatig mensen die last hebben van hyperpigmentatie. Afhankelijk van de oorzaak kunnen wij verschillende therapieën inzetten om de pigmentvlekken te verminderen.

Dermapen
Microneedling is een van de behandelmogelijkheden om hyperpigmentatie te behandelen. De Dermapen is de nieuwste techniek op het gebied van Microneedling. Uit de pen komen kleine naaldjes welke met een bepaalde snelheid verticaal de huid in wordt gevibreerd. Met behulp van deze kleine naaldjes worden minuscule kanaaltjes in de huid gemaakt. Door deze kleine verwondingen wordt het genezingsproces op gang gebracht. Aangezien je de huid “gecontroleerd” verwond komen de juiste groeifactoren vrij die de huid op een goede manier herstellen. De hersteltijd van een Dermapen behandeling is per persoon verschillend. De verstelbare naaldlengte in combinatie met de snelheid maakt het mogelijk de behandeling aan te passen aan de individuele behoeften. Bij een diepe pigmentvlek moet het naaldje bijvoorbeeld dieper in de huid doordringen dan bij een oppervlakkige pigmentvlek.

De behandeling
Allereerst wordt de huid gereinigd en gedesinfecteerd, waarna er een serum op de huid wordt aangebracht. De Huidtherapeut zal met een langzame maar roterende beweging het huidoppervlak behandelen met de Dermapen. De behandeling voelt aan als kleine prikjes in de huid. Indien de Huidtherapeut een medische naaldlengte gebruikt kan de behandeling erg gevoelig zijn. De huidtherapeut kan dan een verdovende crème adviseren welke 1 uur van tevoren moet worden aangebracht. De huid zal er na de behandeling rood uitzien. Na enkele dagen kan er lichte schilfering optreden wat 1 dag tot enkele dagen kan aanhouden.

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email
Over de auteur
Profielfoto van Nathalie Dorlas

Ik ben eigenaresse van Huidkliniek Dorlas en werk daar als huidtherapeut. In de kliniek bieden we een breed scala aan huidbehandelingen aan. Daarnaast werk ik in het Spaarne Gasthuis en ondersteun ik de dermatologen Dr. v Heydendael en Dr. G Toth tijdens de MiraDry behandelingen.