Home Gezondheid Nano in cosmetica

Nano in cosmetica

Door: Hanneke

Nanodeeltjes worden veel gebruikt, zo ook in cosmetica en dan met name in zonnebrand producten. Er zijn nog te weinig onderzoeken gedaan om heel veel te zeggen over de invloeden van nano-deeltjes op de gezondheid, maar enkele onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van nano in cosmetica mogelijk een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid.

Nano

Nano betekent dwerg, een nanometer is een miljardste van een meter. Ter vergelijking; een haar is 80.000 nanometer breed. Nano deeltjes zijn dus heel, heel erg klein. Nano-deeltjes bevatten verschillende fysisch-chemische eigenschappen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld oplosbaar zijn in water, een verschillende kleur of verschillende elektrische eigenschappen hebben.

Deze veranderde eigenschappen maken nanodeeltjes interessant voor onderzoek en ontwikkeling van producten. Maar deze nieuwe functies kunnen ook nieuwe risico’s voor de gezondheid en het milieu brengen. Nanodeeltjes kunnen namelijk vanwege hun kleine formaat makkelijker het lichaam binnendringen waardoor er biologische barrières zouden kunnen ontstaan. Het onderzoek naar het effect van deze nano-deeltjes op jouw lichaam en de risico’s en bijwerkingen blijven sterk achterwege.

Nano in Cosmetica

Sinds juli 2013 moeten alle cosmetica producten met nanodeeltjes dit op hun verpakking vermelden. Of er wel of geen nano-deeltjes in een cosmetica product zitten kun je nalezen op de verpakking van een cosmetica product. Staat er Titanium dioxide of zinkoxide met daarachter (nano) dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat het product nano-deeltjes bevat.

Titanium dioxide en zinkoxide worden vaak gebruikt in zonnebrandmiddelen en cosmetica met SPF zonnefilter als mineraal. Vaak zijn de mineralen verkleind tot nano-grootte om ervoor te zorgen dat de crèmes zijn dunner zijn en hierdoor beter kunnen worden verdeeld. De potentiële risico’s van deze nano deeltjes in titaandioxide en zinkoxide zijn nog steeds niet helemaal duidelijk. In studies met dieren hebben deze deeltjes bij inademing geleid tot ontstekingen en tumoren in de longen. Andere studies bewijzen dat de nano-deeltjes niet een gezonde huid kunnen binnendringen. Het is nog niet duidelijk of ze wel een door zon-beschadigde huid kunnen binnendringen.

Nanodeeltjes kunnen schadelijk zijn voor het milieu. In testen is naar voren gekomen dat nanodeeltjes van Titanium dioxide schadelijk zijn voor waterorganismen. Dit wil overigens niet zeggen dat chemische UV-filters het alternatief zijn. Chemische zonnefilters kunnen allergieën veroorzaken en hebben daarnaast vaak een hormonale werking die bijzonder schadelijk kan zijn voor de gezondheid van kinderen.

Probeer in ieder geval de middagzon tussen 12.00 en 15.00 te vermijden omdat de zon dan het meest fel is. Kinderen kun je het beste kleden in een lichtgewicht maar dichte stof en dan het liefste van top tot teen. Breng uiteraard wel een zonnebrand product aan. Wanneer je verbrandt door de zon verhoog je namelijk het risico op huidkanker.

Titanium dioxide in zijn normale formaat maakt de huid melkachtig wit. Nanodeeltjes titaandioxide zorgen voor heldere zonnebrandcrèmes en blijven het ultraviolet blokkeren. Wanneer een zonnebrandcrème dus transparant van kleur is bestaat er veel kans dat deze zonnebrand nanodeeltjes. Probeer mogelijk natuurlijke zonnebrand producten, deze zijn vrij van hormonaal actieve chemische filters en bevat meestal titaandioxide of zinkoxide in grotere vorm. Let vooral op met poeder en sprays die nanodeeltjes bevatten aangezien de nanodeeltjes bij deze producten makkelijk ingeademd kunnen worden.

Lees meer over nanodeeltjes op de website van NCV de Nederlandse Cosmetica Vereniging

Related Posts