Home Gezichtsverzorging Pigmentatie behandeling

Pigmentatie behandeling

Door: Nathalie Dorlas

In dit artikel lees je meer over pigmentatie behandeling. Pigmentatie, oftewel een donkere verkleuring van de huid, is een veel voorkomende huidklacht. Deze huidklacht kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel een tijdelijk of definitief karakter hebben. Een ontsteking in de huid, zonlicht en hormonale schommelingen kunnen oorzaken zijn van overmatig pigment in de huid.

Pigmentatie behandeling bij beschadiging van de huid

Bij ontstekingsprocessen/beschadigingen van de huid treed vrijwel altijd abnormale donkere verkleuring van de huid op. Als gevolg van de ontsteking worden de pigmentcellen beschadigd. Deze donkere verkleuring komt opzetten als de ontsteking verdwijnt en kan verergeren als de ontsteking langer aanhoudt.

Als de pigmentverandering oppervlakkig in de huid zit heeft de verkleuring een licht tot donkerbruine kleur, als de verandering diep in de huid zit heeft de kleur een grijsblauw tot grijsbruine kleur. Deze hyperpigmentatie kan blijvend zijn maar kan ook na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Dit herstelproces duurt echter lang (12 tot 14 maanden).

Melasma

Bij Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan er op specifieke plekken in het gelaat abnormale donkere verkleuringen. Voorkeurslocaties zijn de wangen, slapen, voorhoofd en bovenlip. Soms komen de verkleuringen ook voor in de hals. De oorzaak van Melasma is nog onbekend maar bepaalde factoren kunnen deze huidklacht uitlokken. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschap, pilgebruik en erfelijkheid. Het pigmentsysteem is overgevoelig en de pigmentcellen zijn overactief met als gevolg een toename aan pigmentatie.

Oorzaak pigmentvlekken

Een lentigo, ook wel zonnevlek genoemd, wordt veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan zonlicht en komt dan ook voornamelijk voor op zon beschenen delen zoals de handen en het gezicht. Deze vlekjes ontstaan meestal bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd.

Mensen met een licht huidtype in combinatie met veel blootstelling aan zonlicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van zonnevlekjes. De zon kan bruine vlekken op de huid veroorzaken. Verkleuringen van het pigment van de huid noemen we pigmentvlekken. Maar het kan ook zo zijn dat je juist lichtere, witte  vlekken krijgt door de zon. Deze lichtere vlekken noemen we Vitiligo. Zowel de lichtere als de donkere vlekken zijn een verstoring van het melanine in de huid.

Vlekken op de huid kunnen ontstaan door een reactie met de zon en verschillende beauty producten. Met name de etherische oliën bergamot, lavendel en citrus staan er bekend om dat ze de huid kunnen verkleuren. Daarnaast kan ook alcohol zorgen voor verkleuringen op de huid. Dit zijn dus ingrediënten die je in de zomer zou moeten vermijden. Het is verstandig goed naar de ingrediënten van je producten te kijken. Met name parfum, bodylotion en douchegel bevatten vaak de genoemde etherische oliën, maar vergeet niet om ook de ingrediëntenlijst van je handcrème, badolie en deodorant eens goed onder de loep te nemen.

Als je al lichtere, witte vlekken door de zon hebt gekregen bedenk dan dat deze huid extra gevoelig is. De witte huid kan snel rood worden en dus verbranden omdat deze minder bescherming heeft tegen de zon. Bescherm de lichtere vlekken dus extra goed tegen de zon.

De donkere vlekken op je huid kun je behandelen met een crème tegen pigmentvlekken. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende vitamine C, B12 en foliumzuur tot je neemt. Deze voedingsstoffen dragen zorg voor de melanine in je huid. Bescherm je huid daarnaast nog beter in de zon en gebruik een goede zonnebrandcrème met bij voorkeur factor 50.

Pigmentatie behandeling met dermapen

Microneedling is een van de behandelmogelijkheden voor pigmentatie behandeling. De Dermapen is de nieuwste techniek op het gebied van Microneedling. Uit de pen komen kleine naaldjes welke met een bepaalde snelheid verticaal de huid in wordt gevibreerd. Met behulp van deze kleine naaldjes worden minuscule kanaaltjes in de huid gemaakt. Door deze kleine verwondingen wordt het genezingsproces op gang gebracht.

Aangezien je de huid “gecontroleerd” verwond komen de juiste groeifactoren vrij die de huid op een goede manier herstellen. De hersteltijd van een Dermapen behandeling is per persoon verschillend. De verstelbare naaldlengte in combinatie met de snelheid maakt het mogelijk de behandeling aan te passen aan de individuele behoeften. Bij een diepe pigmentvlek moet het naaldje bijvoorbeeld dieper in de huid doordringen dan bij een oppervlakkige pigmentvlek.

De behandeling

Allereerst wordt de huid gereinigd en gedesinfecteerd, waarna er een serum op de huid wordt aangebracht. De Huidtherapeut zal met een langzame maar roterende beweging het huidoppervlak behandelen met de Dermapen. De behandeling voelt aan als kleine prikjes in de huid.

Indien de Huidtherapeut een medische naaldlengte gebruikt kan de behandeling erg gevoelig zijn. De huidtherapeut kan dan een verdovende crème adviseren welke 1 uur van tevoren moet worden aangebracht. De huid zal er na de behandeling rood uitzien. Na enkele dagen kan er lichte schilfering optreden wat 1 dag tot enkele dagen kan aanhouden.

Related Posts