Schimmelnagels zijn een veel voorkomend probleem. Maar liefst 26% van de Nederlanders heeft last van Schimmelnagels. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Veel mensen hebben last van schimmelnagels zonder dat ze het zelf weten.

Schimmelnagels herkennen
Schimmelnagels komen het vaakst voor op de nagel van je grote teen. Schimmelnagels beginnen meestal aan het einde en aan de zijkant van je teennagels en gaan vanuit daar verder naar het begin van de nagel. Doordat de schimmel de nagel binnendringt verweekt de nagel en wordt deze dikker, brokkeliger en kan zowel wit, geel en in een later stadiom zelfs bruin verkleuren. Een schimmel remt ook de groei van de nagel af. Doordat de nagel omhoog kan komen te staan kan een schimmelnagel ook de nodige pijnklachten veroorzaken. In het ergste geval (lees wanneer je er niets aan doet om een schimmelnagel te verhelpen) kan de nagel gaan scheuren of in zijn geheel loskomen, hierdoor heb je kans dat de schimmel zich verspreidt naar de andere nagels.

Schimmelnagels voorkomen
Schimmels houden van een warme en vochtige omgeving. Vaak worden schimmelnagels opgelopen door op blote voeten rond te lopen in vochtige openbare ruimtes. Sowieso is het aan te raden om in deze ruimtes slippers te dragen maar nog belangrijker is de nazorg:
– Droog je voeten goed en nauwkeurig af
– Gebruik niet teveel zeep bij het wassen van je voeten
– Draag geen synthetische sokken, hierdoor gaan je voeten overmatig transpireren waardoor je een warme en vochtige omgeving creeert. Uiteraard dien je elke dag en ook na het sporten schone sokken aan te trekken
– Knellende schoenen zijn ook ongunstig, draag bij voorkeur schoenen van leer
– Wissel regelmatig van schoenen, bij voorkeur elke dag een ander paar
– Gebruik voetpoeder wanneer je last hebt van zweetvoeten om de transpiratie op te vangen
– Mensen met suikerziekte hebben meer kans schimmelnagels

Schimmelnagels verhelpen
Schimmelnagels gaan helaas niet vanzelf weg. Wanneer je er niets aan doet heb je niet alleen kans om je andere teennagels te besmetten, je kunt hiermee ook anderen besmetten. Gelukkig zijn er alerlei producten verkrijgbaar die je helpen om van je schimmelnagels af te komen. Wanneer deze producten niet voldoende helpen kun je ook terecht bij je huisarts, bedenk wel dat een medische behandeling van schimmelnagels maar liefst 12 weken duurt. Als je met je schimmelnagels naar de huisarts gaat wees er dan op voorbereidt dat men eerst een stukje nagel wil onderzoeken en dat het hierdoor weken kan duren voordat de dokter de behandeling uitschrijft.

Schimmelnagels verzorgen
Schimmelnagels kun je beter niet vijlen omdat je hierdoor de infectie makkelijk verspreidt. Beter kun je een nagelschaartje gebruiken. Dit hoef je niet vaak te doen. Teennagels groeien namelijk maar 5 mm per maand. Knip de nagels recht en vooral niet te kort af. Bij een schimmelinfectie is het belangrijk dat je het schaartje en eventuele andere benodigdheden grondig reinigt met alcohol om andere infecties te voorkomen.

Ga naar producten voor schimmelnagels

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email