Home Gezondheid Smoothie slecht voor tanden

Smoothie slecht voor tanden

Door: Hanneke

Smoothies zijn een ware trend, hartstikke gezond natuurlijk, maar wist je dat je tanden hier nogal onder te lijden hebben? Tandartsen merken massaal op dat het glazuur van tanden steeds vaker is aangetast door smoothies.

Smoothie slecht voor tanden

Met name smoothies gemaakt van fruit tasten het tandglazuur aan. En niet alleen smoothies, ook een glas lekkere verse jus d’orange is een regelrechte aanval op je tandglazuur. Het tandglazuur lost op, dit wordt ook wel tanderosie genoemd. Als hier niets aan wordt gedaan kan het tandglazuur zo ver oplossen dat het zelfs het tandbeen oplost.

Eigenlijk merk je er helemaal niets van als je tandglazuur wordt opgelost. Pas in een vergevorderd stadium kun je opmerken dat de vorm van je tanden veranderd. Je tanden worden bijvoorbeeld doorzichtig en krijgen rafelachtige randjes. Het tandglazuur zorgt niet alleen voor bescherming van het tandbeen maar ook voor de mooie witte kleur. Reden genoeg om te kijken hoe we dit kunnen voorkomen.

Het tandglazuur wordt aangetast door zuren in je voeding. Het gaat er niet een zozeer om hoeveel je daarvan binnenkrijgt maar met name hoe lang dit in contact is met je tanden. Het zuur tast de tanden aan als het dus in aanraking komt met de de tanden.

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen:

Drinken met een rietje

Eigenlijk moeten we dus allemaal onze smoothies gaan drinken met een rietje. Hierdoor komen de fruitzuren van jouw smoothie amper in contact met je tanden en dit voorkomt dus aantasting van het glazuur.

Alles in 1 keer opdrinken

Als je een smoothie maakt drink het dan in 1 keer op. Dit is sowieso beter voor de vitamientjes, hoe eerder je de smoothie drinkt des te meer vitaminen er in zitten. En daarnaast hoe minder slecht het is voor je tanden.

Wachten met tanden poetsen

Doordat de zuren het tandglazuur aantasten wordt het tandglazuur zacht. Als je direct na een smoothie je tanden gaat poetsen poets je dus makkelijk je glazuur weg. Niet doen dus. Neem je elke ochtend een smoothie voor het ontbijt zorg dus dat je daarvoor je tanden poetst en niet daarna. Zorg er uiteraard ook voor dat je 2 keer per dag je tanden goed poetst en minimaal 1 keer per dag de ruimten tussen je tanden flost.

Niet teveel fruit

Hoewel fruit dus super gezond is, is dit niet altijd het geval voor je tanden. Zorg ervoor dat je maximaal 2 keer per dag fruit eet of een smoothie drinkt. Dit is zowel voor je tanden beter alswel voor de suikers die je tot je neemt. Fruit zit namelijk boordevol suikers.

Related Posts