De zon kan bruine vlekken op de huid veroorzaken. Verkleuringen van het pigment van de huid noemen we pigmentvlekken. Maar het kan ook zo zijn dat je juist lichtere, witte  vlekken krijgt door de zon. Deze lichtere vlekken noemen we Vitiligo. Zowel de lichtere als de donkere vlekken zijn een verstoring van het melanine in de huid.

Vlekken op de huid kunnen ontstaan door een reactie met de zon en verschillende beauty producten. Met name de etherische oliën bergamot, lavendel en citrus staan er bekend om dat ze de huid kunnen verkleuren. Daarnaast kan ook alcohol zorgen voor verkleuringen op de huid. Dit zijn dus ingrediënten die je in de zomer zou moeten vermijden. Het is verstandig goed naar de ingrediënten van je producten te kijken. Met name parfum, bodylotion en douchegel bevatten vaak de genoemde etherische oliën, maar vergeet niet om ook de ingrediëntenlijst van je handcrème, badolie en deodorant eens goed onder de loep te nemen.

Als je al lichtere, witte vlekken door de zon hebt gekregen bedenk dan dat deze huid extra gevoelig is. De witte huid kan snel rood worden en dus verbranden omdat deze minder bescherming heeft tegen de zon. Bescherm de lichtere vlekken dus extra goed tegen de zon.

De donkere vlekken op je huid kun je behandelen met een crème tegen pigmentvlekken. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende vitamine C, B12 en foliumzuur tot je neemt. Deze voedingsstoffen dragen zorg voor de melanine in je huid. Bescherm je huid daarnaast nog beter in de zon en gebruik bij voorkeur factor 50.

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email