Home Gezichtsverzorging Welk huidtype heb ik

Welk huidtype heb ik

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Om de huid goed te kunnen verzorgen is het essentieel om te weten wat voor huidtype je hebt. Je huidtype kan in de loop der jaren veranderen door factoren als ouderdom, stress, gemoedstoestand en klimaatwisselingen.

De 4 huidtypes:

Droge huid

Bij dit huidtype produceert de huid onvoldoende talg. Hierdoor voelt een droge huid vaak trekkerig aan en is soms bedekt met schilfertjes. De droge huid is snel geïrriteerd en heeft daarom ook snel last van rode vlekken of couperose. Een droge huid veroorzaakt snel rimpels, het is daarom belangrijk deze huid goed te verzorgen.

Droge huid verzorgen:

Reinig de droge huid met een vette reinigingsmelk en gebruik een alcoholvrije lotion. Gebruik een nachtcrème met kalmerende ingrediënten en celactiverende stoffen. De dagcrème moet de huid hydrateren en beschermen met een zonnefactor. Het is goed deze huid 1 x per week te scrubben en een hydraterend of kalmerend masker te gebruiken. Zorg ook voor een goede hydraterende oogcrème om vroegtijdige rimpels te voorkomen.

Normale huid

Bij dit huidtype ziet er vaak fris en soepel uit en heeft weinig last van problemen zoals pukkeltjes of rode vlekken. Het lijkt alsof de normale huid weinig verzorging nodig heeft, desondanks doe je er verstandig aan om de normale huid goed te verzorgen.

Normale huid verzorgen:

Reinig de huid met een reinigingsmelk en een alcoholvrije lotion. Gebruik een voedende nachtcrème en gebruik overdag een hydraterende crème met een beschermingsfactor tegen de zon. Door 1 x per week de huid te scrubben en een vochtinbrengend masker te gebruiken is deze huid optimaal verzorgd.

Vette huid

De vette huid is kenmerkend door de overactieve talgklieren. Door de overmatige productie van talg ziet de vette huid er vaak vettig uit en glimt de huid. De poriën van de vette huid zijn vaak groot en daardoor ook duidelijk zichtbaar. Wanneer de poriën verstopt raken, heb je al snel last van mee-eters en puistjes. Een voordeel van de vette huid is dat deze minder snel rimpels krijgt.

Vette huid verzorgen:

Dit huidtype moet goed gereinigd worden om puistjes en mee-eters te voorkomen. Je kunt deze huid dan ook het beste reinigen met een goede facewash. Het gebruik van een lotion met een klein percentage alcohol verkleint de poriën. Omdat ’s nachts de talgklieren het meest actief zijn, kun je het beste een nachtcrème met een talgregulerende werking gebruiken. Gebruik altijd een dagcrème met een zonnefactor maar let er ook op dat de dagcrème een antibacteriële werking heeft. De vette huid kun je 2 x per week scrubben, ook is er veel baat bij een reinigend masker dat je 2 x per week kunt gebruiken.

Gecombineerde huid

De gecombineerde huid is een combinatie van een droge en een vette huid. Het vette gedeelte bevindt zich voornamelijk op de T-zone. Onder de T-zone wordt verstaan het voorhoofd, de neus en de kin. Rondom de ogen en op de wangen is de huid droog.

Gecombineerde huid verzorgen

De gecombineerde huid kun je zowel met een facewash als met een reinigingsmelk reinigen. Zorg ervoor dat je een goede nachtcrème gebruikt omdat de huid ’s nachts beter stoffen opneemt. Gebruik een dagcrème voor de gecombineerde huid en let erop dat deze je huid hydrateerd en beschermt tegen de zon. Naast het gebruik van een hydraterend masker is het ook verstandig een reinigend masker op de T-zone te gebruiken.

 

Related Posts