Home Algemeen Het effect van MSM poeder voor de huid

Het effect van MSM poeder voor de huid

Door: Hanneke van Mackelenbergh

MSM staat vooral bekend om het helpen verlichten van pijn in gewrichten en spieren, met bewezen resultaten tegen ontstekingen en antioxiderende werking. De positieve effecten van MSM poeder op de huid zijn veel minder bekend, in tegenstelling tot het steeds populairdere collageen. Collageen en MSM poeder hebben veel gelijkenissen en kunnen elkaar ondersteunen wanneer het gaat om het verkrijgen van een jongere huid.

Wat is MSM?

MSM is een organische, zwavelhoudende verbinding. MSM komt voor in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder melk, granen, fruit en groenten, maar niet in significante hoeveelheden. Veel gaat ook nog eens bij het kookproces verloren. Naarmate we ouder worden wordt de hoeveelheid MSM en zwavel in het lichaam steeds minder. De processen in het lichaam waarbij zwavel betrokken is, functioneren dan minder goed.

De voordelen van MSM

MSM remt de afbraak van kraakbeen, vertraagt de degeneratie van gewrichten te vertragen en vermindert ontstekingen. Hierdoor kan MSM gewrichtspijn helpen verlichten.

MSM helpt ook bij mensen met artrose. Wanneer MSM poeder gedurende een langere periode elke dag wordt ingenomen behandelt de stijfheid in gewrichten en verbetert de functie daarvan.

Het is bewezen dat het regelmatig innemen van MSM de antioxidant-activiteit verhoogt na intensieve trainingen en de spierpijn verlicht na langdurige inspanning zoals marathons.

MSM heeft daarnaast ook een bewezen resultaat bij hooikoorts. Hooikoorts wordt veroorzaakt door allergenen zoals pollen, schimmels en zelfs dieren. Hierdoor komen ontstekingsstoffen vrij en kunnen veel van de onaangename symptomen ontstaan die we associëren met hooikoorts, zoals niezen, een jeukende en loopneus, tranende ogen en verstopte ogen. MSM kan de afgifte van deze ontstekingsstoffen remmen en de irriterende symptomen verlichten.

Wat doet MSM voor de huid?

Huidveroudering treedt voornamelijk op als gevolg van veranderingen in de dermis. Huidverzorgingsproducten hebben een beperkt vermogen om door te dringen tot de dermis. Het innemen van supplementen om huidveroudering aan te pakken biedt een alternatieve aanpak. Voedingsstoffen en andere bioactieve bestanddelen kunnen door de innamen van voeding en supplementen via de bloedbaan bij de dermis komen om op deze manier effectief te zijn. Een ander voordeel is dat je op deze manier huidveroudering over het gehele lichaam aanpakt, in plaats van enkel op het gezicht of op bepaalde onderdelen van het lichaam.

Er zijn aanwijzingen dat MSM fungeert als een bron van zwavel in de voeding en de compartimentering en het metabolisme van zwavel kan beïnvloeden. Zwavel speelt een essentiële rol in de synthese van collageen, hyaluronzuur en keratohyaline.

MSM heeft het vermogen om ECM-eiwitten te beschermen tegen schade, afbraak door ontstekingen te verminderen en oxidatieve stress te verzachten. Een overmatige ontstekingsreactie kan leiden tot de afbraak van de structurele matrix in de huid, wat op zijn beurt kan bijdragen aan tekenen van veroudering.

Er is aangetoond dat MSM ontstekingen vermindert door de productie van pro-inflammatoire cytokines te remmen. Bovendien is aangetoond dat MSM het homocysteïnegehalte verlaagt, een molecuul met schadelijke effecten op de verknoping van collageen, wat belangrijk is voor het behoud van de sterkte en elasticiteit van de huid.

Wanneer je last hebt van rosacea of eczeem kan MSM poeder nuttig zijn omdat het de ontstekingen verminderd die eczeem en rosacea veroorzaken. MSM zorgt voor een betere hydratatie van de huid en het verminderen van roodheid.

Ontstekingen zijn ook een belangrijke oorzaak van rimpels en schade aan de huid, dit maakt MSM effectief om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Het verschil tussen MSM poeder en collageen

MSM zorgt ervoor dat er collageen wordt aangemaakt in het lichaam. Het produceert als het ware collageen. Wanneer je collageen als voedingssupplement inneemt voorzie je jouw lichaam van collageen dat niet door het lichaam is geproduceerd. Beide hebben een bewezen positief effect op de huid.

MSM poeder in combinatie met collageen

Het beste effect op de huid wordt verkregen wanneer je de inname van MSM combineert met de inname van collageen. Uit dit onderzoek bleek dat de combinatie van MSM met collageen een gunstig effect had op de dikte van de dermis. Daarnaast kwam ook uit het onderzoek naar voren dat de toevoeging van MSM zorgde voor een betere hydratatie van de huid, een verbeterde huidstructuur en een beter resultaat in de afname van rimpels. Collageen en MSM kunnen synergetisch met elkaar werken en de effectiviteit van elkaar versterken.

Waar koop je MSM?

Wanneer je MSM wilt aanschaffen is het raadzaam om MSM poeder te kopen. Dit is de meest zuivere vorm van MSM. De kwaliteit verschilt, we raden je aan om te gaan voor OptiMSM ®. Door het destillatieproces dat hiervoor gebruikt wordt is het vrij van verontreinigingen. Je koopt MSM poeder o.a. bij de Orthokliniek.

Related Posts