Home Gezondheid 10 oorzaken van wazig zien

10 oorzaken van wazig zien

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Heb je last van een wazig zicht? Je bent niet alleen. Wazig zien is een van de meest voorkomende oogaandoeningen over de hele wereld. Maar wat is het precies en waardoor wordt het veroorzaakt?

Wat is wazig zien?

Wazig zien is wanneer je zicht niet scherp is, vervormd is en je geen fijne details kunt zien. Je kunt wazig zien met één oog of met beide ogen. Wazig zien komt vooral vaak voor bij mensen met bijziendheid, verziendheid, presbyopie of astigmatisme. Wazig kan gepaard gaan met hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en geïrriteerde ogen. Dit maakt wazig zien voor veel mensen een lastig probleem.

10 oorzaken van wazig zien

Glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende oogaandoening die wordt veroorzaakt door extra druk en vochtophoping in het oog. Dit beschadigt de oogzenuw, die het oog met de hersenen verbindt. Het is een leeftijdsgebonden aandoening en komt vooral voor bij mensen ouder dan 70 jaar.

Kenmerken van glaucoom zijn misselijkheid, verlies van gezichtsvermogen, oogpijn, hoofdpijn, lichtgevoeligheid en wazig zien.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor glaucoom, zoals oogdruppels en je ogen laseren. Deze behandeling voorkomt dat je zicht verslechtert en zou het wazige zicht moeten verbeteren.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is een oogaandoening die wordt veroorzaakt door adenovirussen – dezelfde virussen die verkoudheid, bronchitis en keelpijn veroorzaken. Je herkent conjunctivitis door rode, brandende ogen die kunnen jeuken en korrelig aanvoelen.

Het veroorzaakt een ontsteking in het hoornvlies waardoor je wazig kunt gaan zien. Meestal verdwijnen de klachten binnen één tot twee weken vanzelf. Koude kompressen op je ogen en oogdruppels kunnen de symptomen helpen verlichten.

Als het wazig zien langer dan die periode aanhoudt, dien je een optometrist te raadplegen voor professionele begeleiding.

Vermoeide ogen

Oogvermoeidheid is een veel voorkomende oogaandoening die ontstaat wanneer je ogen gedurende langere tijd ergens naar hebben gekeken en zich daarop hebben geconcentreerd. Veel voorkomende oorzaken van vermoeide ogen zijn lange afstanden rijden, lezen, tv kijken en naar een computer- of telefoonscherm staren zonder pauzes te nemen. Door het dagelijks gebruik van smartphones en tablets worden vermoeide ogen een steeds vaker voorkomend probleem.

Wanneer je vermoeide ogen hebt, kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en wazig zien. Om vermoeide ogen te verhelpen is het belangrijk om je ogen zoveel mogelijk rust te geven en pauzes te nemen wanneer je voor een langere periode ergens naar aan het kijken bent.

Ooginfecties

Naast conjunctivitis zijn er ook andere infecties waardoor een wazig zicht veroorzaakt kan worden. In sommige gevallen kunnen deze infecties wazig zien veroorzaken. Wanneer de infectie is behandeld zouden de problemen moeten verdwijnen.

Blefaritis: ontsteking van je oogleden. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door verstopping van de olieklieren aan de basis van je wimpers.

Endoftalmitis: een ernstige ontsteking van de binnenkant van je oog als gevolg van een bacteriële of schimmelinfectie.

Herpeskeratitis: wanneer je hoornvlies geïnfecteerd raakt als je herpes hebt.

Styes: een puistje-achtige bult die zich op de oogleden ontwikkelt, veroorzaakt door geblokkeerde olieklieren.

Droge ogen-syndroom

Wanneer je ogen chronisch droog zijn, wordt dit het droge-ogensyndroom genoemd. Droge ogen veroorzaken jeuk, zijn pijnlijk, korrelig en wateriger dan normaal. Het vergroot de gevoeligheid voor licht en kan een wazig zicht veroorzaken.

Bij droge ogen is de kans groter dat je wazig ziet, omdat het hoornvlies zonder een goed gevormde traanfilm geïrriteerd raakt. Dit leidt ertoe dat het licht wordt verstrooid wanneer het je oog binnenkomt.

Vaak wordt het droge-ogen-syndroom veroorzaakt door onvoldoende traanproductie. Je kunt het eenvoudig behandelen met oogdruppels of, in extreme gevallen, met lichttherapie.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD)

Naarmate je ouder wordt, kun je last krijgen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Het komt vooral voor na de leeftijd van 60 jaar. Deze aandoening tast het midden van het netvlies aan, waardoor je wazig kunt gaan zien.

Staar

We spreken van staar wanneer de lens troebele plekken ontwikkelt. Na verloop van tijd worden deze plekken groter en kunnen ze ervoor zorgen dat je wazig ziet of zelfs blind wordt.

Gelukkig kan staar vrij eenvoudig worden verholpen door een chirurgische ingreep waarbij de beschadigde lens wordt vervangen door een doorzichtige plastic lens. Dit is een pijnvrije operatie en zal de bijwerkingen, inclusief wazig zien, wegnemen

Migraine

Een migraine is een matige of ernstige hoofdpijn die meestal een kloppende pijn aan één kant van het hoofd veroorzaakt.

Vooral oogmigraine kan wazig zien veroorzaken, evenals misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Niet alle oculaire migraine komt echter voor met hoofdpijn, waardoor ze moeilijk te lokaliseren zijn.

Een oculaire migraine wordt meestal veroorzaakt door vernauwing van de bloedvaten die de bloedtoevoer naar het oog beperken. Dit kan wazig zien veroorzaken, evenals andere symptomen.

Migraine – of de oorzaak ervan – kan worden veroorzaakt door een breed scala aan factoren, waaronder stress, voeding, slaap en de omgeving. Als migraine wazig zien veroorzaakt, moet je met jouw arts bespreken welke stappen je moet nemen om het weer onder controle te krijgen

Diabetes

Wanneer diabetes niet gediagnosticeerd is, of niet onder controle, kunnen zowel type 1- als type 2-diabetes diabetische retinopathie veroorzaken. Dit is wanneer beschadigde bloedvaten achter in het oog beginnen te bloeden als gevolg van hoge bloedsuikerspiegels.

Diabetische retinopathie kan wazig zien en zelfs blindheid veroorzaken als deze niet op tijd wordt behandeld. Daarom is het belangrijk dat je, wanneer je diabetes hebt, minstens één keer per jaar een oogarts bezoekt.

Wanneer je het vroeg opmerkt, kan diabetische retinopathie worden behandeld met ooglaseren, waardoor het risico op blindheid wordt voorkomen en het wazig zien dat daardoor wordt veroorzaakt, wordt gestopt.

Optische neuritis

Optische neuritis is een infectie die wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogzenuw. Dit is de zenuw die berichten van je oog naar je hersenen verzendt. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat je immuunsysteem de laag aanvalt die de zenuw bedekt en beschermt.

Wanneer je optische neuritis hebt, is je zicht vaag en/of wazig, zie je geen kleuren en doen je ogen pijn als je ze beweegt. Het komt het meest voor bij mensen met multiple sclerose, hoewel het ook kan worden veroorzaakt door zaken als medicatie.

De meeste mensen herstellen op natuurlijke wijze van optische neuritis, zonder behandeling. In sommige gevallen worden steroïde medicijnen gebruikt om ontstekingen in de oogzenuw te verminderen.

Related Posts