Home Gezondheid Wat kost het om je ogen te laten laseren?

Wat kost het om je ogen te laten laseren?

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Het laten laseren van je ogen brengt best wel wat kosten met zich mee, maar kan je ook veel geld besparen in de toekomst omdat je geen brillen en lenzen meer hoeft te kopen. Het is belangrijk dat je gaat voor een optie van oog laseren die voor jou het meest geschikt is, en niet voor een optie die minder goed is, maar minder kost. Laat je goed voorlichten door verschillende experts voordat je de stap maakt om je ogen te laseren.

Ooglaseren kosten

De ooglaseren kosten zijn afhankelijk van het soort laserbehandeling die je ondergaat. Sommige behandelingen zijn geavanceerder en brengen daardoor ook hogere kosten met zich mee.

Soorten behandelingen ooglaseren

Onderstaande behandelingen zijn toegevoegd in de volgorde in prijs van hoog naar laag. We hebben niet de exacte prijzen van de ooglaserbehandelingen toegevoegd omdat deze per aanbieder verschillend zijn.

Lasek

LASEK, afgekort voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis, is een ooglaserbehandeling waarbij de bovenste laag van het hoornvlies met behulp van alcohol wordt losgemaakt. Deze methode verkleint het risico op complicaties die kunnen optreden bij het gebruik van een flap of wanneer het hoornvlies te dun is. Het is met name geschikt voor mensen die niet in aanmerking komen voor de Intralasik methode of een verhoogd risico lopen op oogletsel.

Bij bijziendheid wordt het hoornvlies afgevlakt, zodat het licht zich op het netvlies kan focussen in plaats van ervoor. Bij verziendheid wordt het hoornvlies juist steiler gemaakt, waardoor het licht zich op het netvlies concentreert in plaats van erachter. In het geval van astigmatisme, een cilinderafwijking, wordt het hoornvlies sferisch gevormd om ervoor te zorgen dat het licht zich op één punt op het netvlies concentreert in plaats van verspreid over meerdere punten.

TransPRK

TransPRK (Transepitheliale Photorefractieve Keratectomie) is een geavanceerde ooglaserbehandeling in één stap zonder incisies. Deze methode maakt gebruik van koel ultraviolet licht en krachtige energiepulsen. Het is de enige behandeling waarbij het oog niet in aanraking komt met een chirurgisch instrument, vandaar de bijnaam “No Touch” PRK. Het is met name geschikt voor mensen met een dun hoornvlies en kan zowel bij plus- als min-afwijkingen corrigeren. Vooraf zal er een oogscan worden uitgevoerd om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jou.

IntraLASIK

Intralasik, ook bekend als Intralase, Femtosecond of Femtolasik, is een laserbehandeling die geen mesjes gebruikt. Bij de Intralasik methode wordt het flapje in het hoornvlies en het verwijderen van het benodigde hoornvliesweefsel volledig uitgevoerd door een computergestuurde laser. Hierdoor verloopt de behandeling niet alleen snel, maar ook uiterst nauwkeurig. Bovendien kun je vooraf al een goed beeld krijgen van het verwachte resultaat per oog.

CLEAR

CLEAR is een femtosecond ooglaserbehandeling die bijziendheid en cilinderafwijkingen (astigmatisme) corrigeert zonder dat er een hoornvliesflap wordt gemaakt. CLEAR staat voor Cornea Lenticule Extraction for Advanced Refractive-Correction. Deze behandelmethode is de nieuwste ooglaserprocedure en is specifiek ontworpen voor de correctie van bijziendheid en cilinderafwijkingen.

De behandeling die je kiest voor het laseren van je ogen heeft effect op de prijs die je voor ooglaseren betaald. Daarnaast zijn er nog andere methoden die mogelijk een meerprijs met zich mee kunnen brengen.

Wavefront

Wavefront is een gepersonaliseerde behandeling. Wavefront maakt geen gebruik van algemene gemiddelden, maar van gedetailleerde metingen van het oog. In tegenstelling tot standaardbehandelingen worden hierbij ook hoogteverschillen en onregelmatigheden in het hoornvlies gemeten. De oogarts instrueert vervolgens de laser op basis van deze individuele kenmerken.

Monovision

Monovision biedt een oplossing voor Presbyopie, een aandoening waarbij de lens van het oog moeite heeft om van vorm te veranderen en zich te richten op objecten in de buurt, zoals geschreven tekst. Presbyopie is een natuurlijk gevolg van veroudering en treedt meestal op bij mensen van 45 jaar en ouder.

Bij Monovision wordt het zicht in het dominante oog gecorrigeerd voor veraf, terwijl het andere oog bijziend blijft om dichtbij objecten te kunnen zien. Hoewel de ogen nog steeds samenwerken, wordt hierdoor een helder zicht op alle afstanden mogelijk. Monovision is effectief omdat het brein zich meer richt op de visuele input van het dominante oog. Het zicht voor veraf wordt niet significant beïnvloed wanneer een lens wordt gebruikt om het zicht voor dichtbij te verbeteren in het niet-dominante oog.

Related Posts