Als je goede voornemen dit jaar draait om gezonder eten, kan het soms lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Soms lonkt dat frietje met mayo of zijn die heerlijke koekjes moeilijk te weerstaan. Het is daarom handig om je voor te bereiden op dit soort momenten met de juiste alternatieven. In dit artikel vind je hier een aantal handige tips voor.
Verstandig snacken met rauwkost
Paprika’s, tomaten, komkommers of wortels: rauwkost is laag in calorieën, zit boordevol vitamines en is een gezonde snack voor tussen je hoofdmaaltijden in. Ook is er ruime keuze uit soorten rauwe groenten, dus genoeg mogelijkheden als je geen fan bent van wortel of tomaat. Combineer het met een lekkere en gezonde dip zoals (zelfgemaakte) hummus of tzatziki om optimaal te genieten zonder dat dit ten koste gaat van je gewichtsbeheersing.
Maaltijdvervangers en -repen
Een druk leven kan ervoor zorgen dat je eerder kiest voor gemak dan gezondheid. Misschien dat je in de ochtend namelijk geen tijd hebt om een uitgebreid ontbijt voor jezelf klaar te maken.
Een maaltijdvervanger, zoals een lunchreep of drinkmaaltijd, kan in dit geval eventueel een praktische keuze zijn. Deze zijn kant en klaar, passen goed in een caloriearm dieet en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en eiwitten.
Zelf tussendoortjes maken
Trek je aan het einde van de dag het liefst een zak chips open, of ben je een zoetekauw die na het eten ook behoefte heeft aan een dessert? Dan zijn er gezonde vervangers die je hiervoor kan maken. Bijvoorbeeld door in je oven of airfryer boerenkoolchips te maken. Heerlijk knapperig en je kan hier allerlei lekkere kruiden aan toevoegen.
Zoete snacks zoals fruitsalade, bananenbrood of een chiapudding kan je van tevoren klaarmaken, zodat je in het moment dat je trek hebt in iets zoets minder snel naar een ongezonder tussendoortje grijpt.
Eet de juiste vetten
Vet is niet altijd slecht: je lichaam zet de vetten uit voeding namelijk om tot energie. Een overvloed aan vetten kan alleen minder gunstig uitpakken. Het is daarom belangrijk om het soort vetten wat je eet zorgvuldig te kiezen. Verzadigde vetten, die in producten als vet vlees zoals shoarma zit, kan het risico op hart- en vaatziekten namelijk vergroten. Onverzadigde vetten, uit gezonde bronnen zoals vis te halen, kan dit risico juist verlagen.
Gezonder en gelukkiger
Goede voornemens, voor je gezondheid of voor een strakke bikini body aankomende zomer: er zijn genoeg redenen om gezonder te willen eten. Een gezond en gebalanceerd dieet volhouden is echter niet altijd makkelijk, zeker als je ook tussen maaltijden door trek krijgt. Met de bovenstaande tips voor gezonde maaltijden en tussendoortjes zorg je ervoor dat je minder calorieën eet zonder honger te krijgen.