Home Gezondheid Voordelen van collageen

Voordelen van collageen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Lees meer over de voordelen van collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. De vezelachtige structuur van collageen wordt gebruikt om bindweefsel te maken. Dit type weefsel verbindt andere weefsels. Collageen is een belangrijk onderdeel van botten, huid, spieren, pezen en kraakbeen. Het helpt weefsels sterk en veerkrachtig te maken, zodat ze bestand zijn tegen uitrekken.

Voedingsmiddelen die collageen bevatten zijn vlees en vis. Wel zijn er zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen die die productie van collageen bevorderen. Het is mogelijk om collageen als supplement in te nemen, gebruik hiervoor de beste collageen supplementen of poeder. De meeste zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat het collageen is afgebroken, zodat het gemakkelijker kan worden opgenomen.

Collageen supplementen en poeders bevatten aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en sommige kunnen ook extra voedingsstoffen bevatten die verband houden met een gezonde huid en haar, zoals vitamine C, biotine of zink.

Waarom hebben we collageen nodig?

Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam steeds minder collageen aan. Er zijn enkele factoren bekend waardoor de collageenproductie daalt. Dit zijn:

– weinig lichaamsbeweging.

– overmatige blootstelling aan de zon

– overmatig alcoholgebruik

– roken

– gebrek aan slaap

Wanneer we ouder worden, verandert collageen in de diepe huidlagen van een strak georganiseerd netwerk van vezels in een ongeorganiseerd doolhof. Blootstelling aan de omgeving kan de collageenvezels beschadigen, waardoor hun dikte en sterkte afnemen. Dit heeft als gevolg dat er rimpels ontstaan of dat de huid slapper wordt.

De voordelen van collageen

De inname van collageen heeft verschillende voordelen. De voordelen van collageen zijn:

Positieve invloed op de huid

Onderzoeken hebben aangetoond dat collageen supplementen de elasticiteit van de huid verbeteren. Collageen is een belangrijk onderdeel van je huid. Het speelt een rol bij het versterken van de huid, maar ook bij de elasticiteit en hydratatie. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat collageenpeptiden, of supplementen die collageen bevatten, de veroudering van je huid kunnen vertragen door rimpels en droogheid te verminderen. Uit een overzicht van verschillende onderzoeken, vooral gericht op vrouwen, bleek dat het innemen van collageen gedurende een langere periode kan leiden tot verbeteringen in de elasticiteit en hydratatie van de huid.

Vermindert gewrichtspijn

Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in je lichaam af en neemt het risico op gewrichtsaandoeningen zoals artrose toe. Sommige onderzoeken suggereren dat collageen supplementen de symptomen van artrose kunnen helpen verbeteren en de algehele gewrichtspijn kunnen verminderen.

Collageen omvat ongeveer 60% van het kraakbeen, een zeer stevig weefsel dat de botten omringt en beschermt tegen de schokken van krachtige bewegingen; een afbraak van collageen kan dus leiden tot verlies van kraakbeen en gewrichtsproblemen.

Uit een overzicht van onderzoeken bij mensen met artrose bleek dat het nemen van collageen leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de gewrichtsstijfheid. Collageen kan zich ophopen in het kraakbeen, waardoor de weefsels gestimuleerd worden om collageen te maken. Dit kan leiden tot minder ontstekingen, betere gewrichtsondersteuning en minder pijn.

Goed voor de botten

Je botten bestaan voor het grootste deel uit collageen. Naarmate je ouder wordt, gaat het collageen achteruit en neemt de botmassa af. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose, die wordt gekenmerkt door een lage botdichtheid en een hoger risico op botbreuken. Botafbraak geldt door het hele lichaam. Botafbraak in het gezicht is een van de redenen dat je er ouder uit gaat zien.

Vergroot je spiermassa

Als het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen een belangrijk onderdeel van de skeletspieren. In een onderzoek van 12 weken slikten mannen collageen terwijl ze deelnamen aan een oefenprogramma. Vergeleken met mannen die trainden, maar geen collageen slikten, kregen ze aanzienlijk meer spiermassa en kracht. Er is echter meer onderzoek nodig om het potentieel van collageen om de spiermassa te vergroten te bewijzen.

Kan je haar en nagels versterken

Het nemen van collageen kan de gezondheid van je nagels vergroten en de conditie van het haar verbeteren. Hoewel er meer onderzoek nodig is om het effect van collageen op het haar en de nagels te ondersteunen, melden mensen dat het nemen van collageen ervoor kan zorgen dat je haar niet zo gemakkelijk breekt.

Er zijn ook veel beweringen dat collageen supplementen acne en andere huidaandoeningen helpen voorkomen, maar deze worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Het nemen van een collageen supplement is geen excuus om niet gezond te leven. Voldoende slapen voorkomt namelijk ook dat collageen wordt afgebroken.

Wat kun je eten om de collageenproductie te stimuleren?

Voedingsmiddelen die collageen bevatten zijn vis, schaaldieren en vlees. Voedingsmiddelen die helpen bij de productie van collageen zijn sinaasappels, kiwi’s, paprika’s, eieren, volle granen.
 
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen zijn met name harde stukken vlees vol bindweefsel, zoals stoofvlees, borststuk en biefstuk. Een hoge inname van rood vlees wordt echter niet aanbevolen als onderdeel van een gezond en ecologisch duurzaam dieet op de lange termijn. Collageen wordt ook aangetroffen in de botten en de huid van zoet- en zeewatervissen.
 
Er wordt aangenomen dat verschillende eiwitrijke voedingsmiddelen de productie van collageen bevorderen, omdat ze de aminozuren bevatten die onderdeel uitmaken van collageen: glycine, proline en hydroxyproline. Deze omvatten vis, gevogelte, vlees, eieren, zuivel, peulvruchten en soja.
 
De productie van collageen vereist ook voedingsstoffen zoals zink dat wordt aangetroffen in schaaldieren, peulvruchten, vlees, noten, zaden en volle granen; en vitamine C uit citrusvruchten, bessen, bladgroenten, paprika en tomaten.

Related Posts