Home Algemeen Je haar föhnen zonder het te beschadigen

Je haar föhnen zonder het te beschadigen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Je haar föhnen met een te hete stand of een verkeerde borstel kan ervoor zorgen dat je haar er broos, kroezend en dof uit komt te zien, of zelfs uitvalt. We geven je graag tips hoe je jouw haar kan föhnen zonder het haar te beschadigen.

Tegenwoordig zijn er betere alternatieven dan het gebruik van de föhn, zoals bijvoorbeeld de Dyson airwrap. Met een Dyson airwrap aanbieding kun je flink op de kosten besparen. De airwrap maakt gebruik van een vernieuwde technologie door lucht langs de opzetstukken te blazen. Hierdoor is er veel minder hitte nodig en zal het haar veel minder snel beschadigen.

Is je haar föhnen slecht voor het haar?

Hoe slecht het föhnen van je haar is hangt af van een aantal factoren. Föhns produceren warmte, en blootstelling aan hoge temperaturen kan het haar beschadigen, uitdrogen, breken en zorgen voor gespleten haarpunten. Gebruik daarom een föhn op een lagere warmtestand of met een andere technologie, zoals de Supersonic.

Hoe vaak je je haar föhnt, speelt ook een rol in hoeverre je jouw haar beschadigt tijdens het föhnen. Probeer indien mogelijk je haar natuurlijk te laten drogen of probeer je haar wat minder vaak te föhnen. Maak altijd gebruik van hitte beschermende producten, zoals een leave-in conditioner, hittebestendig serum of spray.

Tips om haarbeschadiging tijdens het föhnen te voorkomen

Het verzorgen van je haar begint bij het wassen. Gebruik een goede kwaliteit shampoo die is afgestemd op jouw soort haar. Het gebruik van een conditioner of haarmasker kan de gezondheid van je haar verbeteren en je daarnaast beschermen tegen schade door hitte.

 

Droog je haar door het na het douchen of baden in een handdoek te wikkelen. Er zijn ook speciale doeken van microvezel beschikbaar die je haar nog sneller drogen. Laat je haar gedeeltelijk aan de lucht drogen voordat je gaat stijlen of kammen.

 

Breng voordat je het haar gaat borstelen een leave-in conditioner aan in het haar. Deze beschermt je haar tijdens het borstelen en beschermt je haar ook tegen de hitte van de föhn.

 

Nat haar breekt eerder als het wordt gekamd of geborsteld dan droog haar. Maar wanneer je krullen hebt is het juist beter om het wel te kammen wanneer het nat is om de kans op haarbreuk te verkleinen.

 

Borstel je haar niet te vaak en gebruik een haarborstel van goede kwaliteit. Het soort borstel is afhankelijk van jouw haarsoort en wensen. De aankoop van een goede haarborstel is een waardevolle investering. Een haarborstel van slechte kwaliteit zal je haar beschadigen wanneer je jouw haar hiermee borstelt.

Stijltangen kan je beste op droog haar en op een lage of middelmatige temperatuur gebruiken. Gebruik een stijltang niet vaker als om de dag. Als je een krultang gebruikt, laat deze dan maximaal een seconde of twee op zijn plaats zitten, ongeacht je haartype. Overmatige hitte kan je haar beschadigen.

Stylingproducten die het haar fixeren kunnen je haar ook beschadigen. Doordat het hard wordt breken de haren eerder af en kan het na verloop van tijd tot haaruitval leiden.

Vlechten, paardenstaarten en hairextensions trekken aan je haar en kunnen spanning veroorzaken die tot breuk leidt. Als de spanning aanhoudt, kan er blijvend haarverlies ontstaan. Gebruik een scrunchie, bij voorkeur van satijn of een gladde stof, wanneer je jouw haar in een staart draagt, deze zijn veel zachter voor je haar dan een standaard elastiekje.

Houd de föhn op een veilige afstand van je haar en beweeg deze constant om de warmte gelijkmatig te verdelen. Concentreer de hitte niet te lang op één plek om oververhitting te voorkomen.

Het gebruik van de koude luchtstand op je föhn aan het einde van het droogproces sluit de haarschubben en geeft je haar een gladder uiterlijk.

Wanneer je last hebt van beschadigd haar kun je eraan denken om haargummies of supplementen te slikken om de kwaliteit van je haar te verbeteren en te zorgen dat je haar sneller groeit.

Related Posts