Home Algemeen Het verschil tussen eau de toilette en parfum

Het verschil tussen eau de toilette en parfum

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Vraag jij je af wat het verschil tussen eau de toilette en parfum is? De meeste parfumhuizen komen met een eau de toilette en een parfum van dezelfde geur. De geur is nagenoeg hetzelfde, wat het verschil is gaan we je in dit artikel in geuren ‘en kleuren’ uitleggen.

Herinneringen, emoties en geur worden vastgelegd je hersenen. Hierdoor zijn ze allemaal met elkaar verweven. Dit betekent dat er zonder twijfel een verband is tussen herinneringen en geur. Bij de aankoop van parfums of eau de toilettes kies je niet alleen voor een geur, je bepaalt ook hoe mensen je zullen herinneren.

Verschil tussen eau de toilette en parfum

Het verschil tussen eau de toilette en parfum is dat parfum een hogere concentratie geurolie bevat dan een eau de toilette. In de geurwereld is de volgorde van hoogste naar laagste concentratie; parfum, eau de toilette, eau de cologne.

Over het algemeen bestaat een parfum uit 15% tot 20% parfumolie, terwijl een eau de toilette 10% tot 15% parfumolie bevat. De verhoudingen zullen per merk verschillen, maar over het algemeen is een ​​eau de toilette lichter en frisser, terwijl een parfum dichter en rijker is vanwege de hogere concentratie parfumolie.

Is de geur van parfum en eau de toilette hetzelfde?

Als zowel de parfum als de eau de toilette gemaakt zijn met dezelfde tonen, dan ruiken ze bijna hetzelfde. Een parfum kan een hogere geurconcentratie afgeven dan een eau de toilette.  Naarmate het gehalte aan geurolie wordt verhoogd, kunnen zich bepaalde tonen op de huid ontwikkelen om rijker, scherper of zoeter te zijn. Dit is ook afhankelijk van de chemische samenstelling van de geur.

Verschillende concentratieniveaus van dezelfde geur kunnen subtiele verschillen tonen. Wanneer je een geur wilt aanschaffen is het raadzaam om zowel de eau de toilette als de parfum uit te proberen. Het is niet altijd het geval dat de parfum een sterkere variant van de eau de toilette is, het kan daadwerkelijk een iets andere geur geven doordat de concentratie van de geur verschillend is. Daarnaast is het ook zo, dat sommige geuren voorzichtig aangepast worden tussen de twee soorten, parfum en eau de toilette, om een ​​iets andere dimensie te produceren.

Blijft een parfum langer zitten dan een eau de parfum?

Over het algemeen blijft een parfum langer zitten dan een eau de toilette. Maar dit is wel geurspecifiek. Verschillende geurnoten hebben een andere intensiteit. Een zwaardere geur blijft over het algemeen langer hangen, dus een zwaardere eau de toilette kan langer blijven zitten dan een frisse parfum. Fruitige en frisse tonen zijn meestal topnoten en verdampen sneller, zelfs bij hogere concentraties.

De geur reageert ook verschillend op de huid, waardoor het kan zijn dat dezelfde geur bij de een veel langer blijft zitten dan bij de ander. Geur hecht zich aan oliën in de huid, mensen met een drogere huid moeten mogelijk een hogere geurconcentratie dragen om effect te hebben.

Hoe lang is een parfum of eau de toilette houdbaar?

De houdbaarheid van een eau de toilette of parfum is afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten en waar het wordt bewaard. Gemiddeld genomen heeft een parfum een houdbaarheid van minstens drie tot vijf jaar. Dit is echter wel per geur verschillend.

Doordat een eau de toilette een hogere concentratie alcohol bevat heeft deze de neiging iets langzamer te verouderen. Geuren met minder of weinig alcohol verliezen het snelst aan intensiteit. Om de houdbaarheid van parfum of een eau de toilette te bevorderen kun je ze het beste op een koele, droge en donkere plaats bewaren.

Overmatig licht, variaties in temperatuur (vooral warmte) en blootstelling aan zuurstof hebben een negatief effect op de geur. Hierdoor is het misschien raadzaam om een grote fles parfum of eau de toilette mee te nemen op vakantie en te kiezen voor een kleinere versie, reisflacon of proefverpakking wanneer je op vakantie gaat naar een warm land.

Related Posts