Home Gezondheid De voordelen van een personal trainer

De voordelen van een personal trainer

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Als je je conditie naar een hoger niveau wilt tillen kan een personal trainer kan je helpen om je gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Een personal trainer zal je begeleiden en ondersteunen met veilige en effectieve oefenprogramma’s. Ze helpen je bij het neerzetten van doelen, om daar samen naar toe te werken, en kunnen een positieve bijdrage leveren op het gebied van een gezonde levensstijl.

Voordelen van een personal trainer

1. Helpt bij het neerzetten van doelen

Een goede gezondheid, conditie of afvallen, het begint allemaal met een goed plan. Door vooraf duidelijke doelen neer te zetten, zoals bijvoorbeeld 10 kilo afvallen of 5 km rennen binnen 30 minuten, heb je iets om naar toe te werken.

Een personal trainer, bijvoorbeeld via Personal Fitness Nederland, kan je helpen om realistische en haalbare doelen te stellen. Het hebben van een doel kan een belangrijke factor zijn om je gemotiveerd te houden. Bij het neerzetten van de doelen wordt er op voorhand gekeken naar je persoonlijke ervaring en capaciteiten. Een trainer ondersteund jou onderweg naar jouw doelstelling.

Met een personal trainer kun je zowel korte- en lange termijn doelen neerzetten, vervolgens wordt er plan gemaakt om bij dit doel te komen.

2. Leer meer over gezondheid, fitness en je lichaam

Een personal trainer weet veel over de menselijke fysiologie, voeding, bewegingswetenschap en meer. Hierdoor kunnen ze je helpen om de juiste manier te vinden die voor jou werkt. Dit door bijvoorbeeld specifieke apparatuur te gebruiken of om je oefeningen aan te leren welke voor jou het meest effectief zijn.

Door de ruime kennis van een personal trainer, leer je deze kennis toe te passen in de praktijk. Wanneer je goed luistert naar jouw personal trainer, zul je niet alleen je doelen behalen maar ook leren over onderwerpen die jou de rest van je leven gaan helpen met het hebben van een gezonde levensstijl.

Het is van onschatbare waarde om een ​​persoonlijke trainer te hebben die je helpt met de houding tijdens bepaalde fitness oefeningen. Op deze manier zullen de oefeningen het meest effectief zijn voor je lichaam, en is er minder kans dat je geblesseerd raakt.

3. Meer verantwoordelijkheid en motivatie

Het valt niet altijd mee om voldoende gemotiveerd te zijn om te sporten. Als er iemand op je wacht is de kans veel groter dat je gaat sporten dan wanneer dit niet het geval is. 

Werken met een personal trainer geeft je vaak het duwtje in de rug dat je nodig hebt om aan je training te beginnen. Niet alleen tijdens je afspraken, maar hopelijk ook meerdere keren in de week. Je zult misschien ook merken dat je harder werkt met een trainer aan je zijde dan wanneer je het alleen zou doen.

Ooit gehoord van het gezegde: “Als je ver wilt komen, ga dan samen?” Er is voldoende onderzoek om aan te tonen dat hoe meer steun je hebt bij je gezondheids- en fitnessdoelen, hoe groter de kans is dat je slaagt.

4. Persoonlijk plan

Op internet kun je veel trainingen en programma’s vinden, maar dat betekent niet dat ze de beste optie voor jou zijn. Het hebben van een personal trainer zorgt ervoor dat je een persoonlijk plan hebt dat je de beste resultaten geeft.

Zo kan het voorkomen dat je rechterbeen zwakker is dan je linkerbeen, deze onbalans zorgt ervoor dat je compenseert tijdens veel dagelijkse bewegingen en oefeningen, waardoor de onbalans verergert. Door dit probleem aan te pakken, neemt je trainer vervolgens bewegingen met één been op in jouw trainingen, zodat je de onbalans kunt corrigeren.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere dingen, er wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld vaak last van je rug, dan kunnen bepaalde oefeningen beter niet gedaan worden in een personal training of zijn er oefeningen om de rug juist te versterken.

5. Voedingsadvies

Een goede personal trainer kan je helpen met een advies over voeding. Dit kan zeer waardevol zijn wanneer je wilt afvallen of wanneer je een gezondere levensstijl ambieert.

Of je doel nu gewichtsverlies, spiergroei of beide is, het dieet speelt een cruciale rol om dit doel te bereiken.

De hoeveelheid eiwitten, fruit en groenten die je zou moeten eten, maar ook hoeveel water je het beste kan drinken en hoe je suikers het beste kunt vermijden, het kan de resultaten versterken waarvoor je in de sportschool werkt.

Een personal trainer zal je op weg helpen met advies en richtlijnen omtrent de juiste voeding.

6. Mentale gezondheid

Personal trainers kunnen je helpen met verschillende aspecten van je mentale gezondheid. Voorop gesteld dat sporten en bewegen van nature een positief effect heeft op geestelijke problemen zoals depressie en angst. Lichaamsbeweging verhoogt de bloedcirculatie naar de hersenen, helpt stress te verminderen en verbetert de stemming en cognitieve functie in het algemeen.

Door consequent met een trainer te werken, profiteer je van deze voordelen. Een goede personal trainer zal daarnaast interesse hebben in je leven, je gezin, je carrière en de dingen in het leven waar je tegenaan loopt. Het kunnen doen van je verhaal en het sociale aspect is een fijne bijkomstigheid van een personal trainer.

7. Variatie

Je bent misschien gewend om elke keer hetzelfde te doen als het gaat om sporten. Wat je tot nu toe hebt geleerd wordt dan vaak nog steeds toegepast in de praktijk.  

Een personal trainer leert je kennismaken met oefeningen die je misschien nog nooit eerder hebt gedaan of die je nooit alleen zou hebben geprobeerd. Hierdoor word je gemotiveerd en de afwisseling maakt het ook interessanter, zowel voor jou als voor het resultaat. Je daagt je lichaam uit en laat ook je hersenen werken.

8. Verbetering van levensstijl

Werken met een personal trainer kan je helpen om een ​​leven lang goede gewoonten te ontwikkelen. De trainer kan je helpen om deze veranderingen één voor één aan te brengen en je te ondersteunen bij eventuele obstakels. Klein beginnen en vanuit daar verder opbouwen is de meest effectieve manier om een gezonde levensstijl en goede sportroutine onder de knie te krijgen. Een personal trainer kan je de tools en ondersteuning geven die je nodig hebt om een ​​gezondheids- en fitnessdoel te bereiken en zal je tijdens dit proces begeleiden.

Related Posts