Je haren bij de kapper laten verven is vaak een dure aangelegenheid. Je kunt je haar heel eenvoudig thuis verven, helemaal als je een egale haarkleur wilt bereiken.

Stap 1. Nadenken
Bedenk goed of je een permanente of tijdelijke haarkeur wilt voordat je een product gaat kopen. Kies een kleur die goed bij de huidtint past en bedenk dat een donkere haarkleur de gezichtuitdrukking harder maakt in tegenstelling tot een lichtere haarkleuring die de uitdrukking van je gezicht zachter maakt. Verf je haar niet net voor een belangrijke avond, na het verven kan je haar n.l. nog naar de haarkleuring ruiken.

Stap 2. Aanschaf kleurproduct
Wanneer je een kleuring gaat uitzoeken kijk je altijd naar de lokjes op het schap of in de mappen met kleurlokjes. De lokjes geven het beste beeld van de haarkleur. Kijk op de verpakking of de haarkleuring geschikt is voor de haarkleur die je op dat moment hebt en of dit invloed heeft op de kleur. Soms moet het haar eerst ontkleurd worden, dit is net als blondering slecht voor het haar. Heb je lang en dik haar dan kun het beste 2 verpakkingen kopen. Koop ook een potje vaseline en een haarverfkwast als je dit niet in huis hebt.

Stap 3. Voorbereiding
Voordat je gaat beginnen dien je het een en ander voor te bereiden. Zorg ervoor dat je oude kleding aanhebt en een donkere handdoek klaar legt. Daarnaast is het ook verstandig andere handdoeken en badmatjes uit de badkamer te verwijderen om te voorkomen dat deze onder de verf komen te zitten. Zorg ervoor dat je een klokje, oud bakje en een kam bij de hand hebt en haal alle onderdelen uit de verpakking en leg deze klaar. Check altijd voor de zekerheid of de kleurnummers overeenkomen met de verpakking. Om te voorkomen dat de haarkleuring in de huid trekt is het heel belangrijk de huid bij de haargrens in te smeren met vaseline. Zorg er ook voor dat je wattenschijfjes en een goede reinigingsmelk klaarlegt, als de haarkleuring op de huid komt dien je dit zo snel mogelijk weg te halen omdat het anders in de huid trekt.

4. Haarkleuring mengen
Je bent nu perfect voorbereidt op het echte werk. De haarkleuring dien je in de meeste gevallen te mengen en daarna goed te schudden. Zorg ervoor dat het dopje goed vastzit en dat het product zorgvuldig geschud wordt om een egaal effect te bereiken. Het dopje dien je meteen na het schudden af te knippen. Trek nu de handschoenen aan en leg de handdoek over je schouders.

Stap 5. Aanbrengen van de haarkleuring

Uitgroeibehandeling bij reeds gekleurd haar
Is je haar al eerder geverfd in dezelfde haarkleur dan is het onnodig je haar helemaal opnieuw te verven. Je dient daarom eerst de uitgroei bij te werken. Dit kun je het beste doen door het mengsel in een bakje te doen en met behulp van de haarverfkwast de uitgroei te behandelen. Gebruik nooit meer dan 2/3 van de vloeistof, de rest dien je alsnog aan te brengen over de rest van het haar. Op de verpakking staat altijd de tijd hoe lang je het moet laten inwerken voordat je de rest aanbrengt over het gehele haar.

Stap 6. Grondig uitspoelen
Nadat de inwerktijd verstreken is dien je het haar een beetje nat te maken en te masseren waardoor de haarverf gaat schuimen. Daarna spoel je het zo grondig uit dat het water dat ervan af komt geen enkele kleur meer vertoont. Wanneer je het haar graag wilt wassen gebruik dan een beetje milde shampoo.

Stap 7. Nabehandeling
In de verpakking tref je meestal ook een nabehandeling aan. Gebruik deze altijd omdat het je haar weer in balans brengt. Op de verpakking staat hoe lang je dit moet laten inwerken.

Stap 8. Wees voorzichtig
Het liefst wil je nu meteen je haar föhnen om te kijken hoe de kleur is geworden. Doe dit niet. Het haar is nu gevoeliger dan normaal, vermijdt daarom ook de zon of chloorbaden. Wanneer je de haren een donkere kleur hebt gegeven is het verstandig je hoofdkussen de eerste nacht te bedekken om te voorkomen dat de kleur afgeeft op je dekbed.

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email