Home Lichaamsverzorging 6 tips bij een droge huid

6 tips bij een droge huid

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Heb je last van een droge huid? Een droge huid kan erg vervelend zijn en leiden tot jeuk, schilfering en een ongemakkelijk gevoel. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je huid gezond en gehydrateerd te houden. In dit artikel delen we vijf effectieve tips die je kunnen helpen bij het bestrijden van een droge huid.

Tips bij een droge huid

Hydrateer van binnenuit

Een goede hydratatie van het lichaam is cruciaal voor het behouden van een gezonde huid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om je lichaam gehydrateerd te houden. Het wordt aanbevolen om minimaal acht glazen water per dag te drinken.

Daarnaast kun je ook vocht inbrengende voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde huid. Voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals komkommer, watermeloen en selderij, kunnen bijdragen aan de hydratatie van je huid.

Gebruik milde reinigingsmiddelen

Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen en bijdragen aan een droge huid. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor een droge huid.

Vermijd producten die sulfaten bevatten, omdat deze de huid kunnen uitdrogen. Kijk in plaats daarvan naar producten met natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, glycerine en hyaluronzuur, die helpen bij het hydrateren en kalmeren van de huid.

Gebruik een vochtinbrengende crème

Een vochtinbrengende of hydraterende crème is essentieel bij de dagelijkse huidverzorgingsroutine, vooral als je last hebt van een droge huid. Kies een crème die speciaal is geformuleerd voor een droge huid en die rijk is aan hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, ceramiden en glycerine. Breng de crème royaal aan na het reinigen van je huid en herhaal dit meerdere keren per dag, vooral op droge plekken.

Ben je op zoek naar crème voor specifieke plaatsen op het lichaam? Er zijn genoeg hydraterende producten verkrijgbaar voor een specifiek onderdeel van je lichaam, zoals handcreme droge handen om je handen te hydrateren. Sommige merken, zoals Drs Leenarts hebben een uitgebreid assortiment vocht inbrengende producten en daarnaast helpen ze je graag verder als je specifieke vragen hebt.

Ook zijn er tegenwoordig hydraterende sprays verkrijgbaar die je makkelijk mee kunt nemen in je tas en waarmee je de huid op elk moment van de dag kunt hydrateren.

Bescherm je huid tegen extreme omstandigheden

Blootstelling aan extreme omstandigheden zoals koude lucht, wind en hete temperaturen kan de droogheid van je huid verergeren. Om je huid te beschermen, draag je kleding die je huid bedekt tijdens koude en winderige dagen. Gebruik daarnaast een sjaal, handschoenen en een hoed om je huid extra te beschermen.

Bij warm weer is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze royaal aan op blootgestelde delen van je lichaam. Vermijd ook overmatige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Het is belangrijk om na een dag zonnen de huid direct te hydrateren. Dit kun je doen met een goede aftersun of met een crème of lotion met aloë vera.

Niet te lang douchen en/of badderen

Langdurige blootstelling aan warm water, zoals bij het nemen van een hete douches of langdurig bad, kan de natuurlijke oliën en vocht van de huid wegwassen. Het verlies van deze natuurlijke oliën kan de huidbarrière verstoren, waardoor het moeilijker wordt voor de huid om vocht vast te houden. Dit kan een reden zijn waarom je huid uitdroogt.

Je huid heeft een licht zure pH-balans, deze helpt je bij het behouden van een gezonde huidflora en biedt bescherming tegen schadelijke micro-organismen. Te lang douchen met zeep en heet water kan de pH-balans van de huid verstoren, wat kan leiden tot irritatie en overmatige droogheid.

Kwaliteit van de lucht

Verwarming en airconditioning kunnen de lucht in huis uitdrogen. Probeer de blootstelling aan deze omstandigheden te beperken of gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen.

Een luchtbevochtiger kan ervoor zorgen dat de lucht in je huis minder droog is. Hierdoor zorg je ervoor dat je huid beter gehydrateerd blijft. Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot een droge huid, gebarsten lippen en jeukende ogen. Door een luchtbevochtiger te gebruiken, voeg je vocht toe aan de lucht, wat kan helpen om de huid gehydrateerd te houden en ongemakken te verminderen.

Wanneer je met het vliegtuig gaat of langdurig wordt blootgesteld aan een airco, zorg er dan voor dat je de huid extra hydrateert. Dit kan bijvoorbeeld door een vocht inbrengende spray of een hydraterend masker.

Related Posts