Home Gezichtsverzorging Beauty behandelingen vergoed?

Beauty behandelingen vergoed?

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Je wilt er graag op je best uitzien en dus besteed je veel aandacht aan je uiterlijk. Soms blijft het niet bij het vertroetelen van de huid met goede crème en het optimaal verzorgen van je kapsel. Je kunt natuurlijk ook een behandeling bij een schoonheidssalon boeken of een cosmetische ingreep laten uitvoeren om er nog beter uit te zien. Maar worden dergelijke behandelingen vergoed via de zorgverzekering? Meestal is dat niet het geval, maar er zijn uitzonderingen!

Het basisprincipe

De zorgverzekering die we in ons land kennen, is bedoeld om medische kosten te kunnen dekken. Een opname in een ziekenhuis is niet goedkoop en hetzelfde geldt voor specialistische behandelingen om ziekten aan te pakken, zoals radiotherapie of een operatie. Ook de kosten voor verpleging en revalidatie worden door de zorgverzekeraar vergoed. Maar zelfs met de beste zorgverzekering zul je bepaalde zaken niet vergoed krijgen. Sowieso niet in het basispakket, maar vaak ook niet in de aanvullende polissen die beschikbaar zijn.

Een mooi voorbeeld is een botoxbehandeling. Veel mensen kiezen voor zo’n behandeling om rimpels te laten verdwijnen, maar dat is geen ingreep die strikt noodzakelijk is om medische gronden. Daarom zal die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden. Dat ligt anders wanneer voor een botoxbehandeling een medische indicatie is afgegeven. Het middel kan namelijk ook effectief ingezet worden om overmatig transpireren tegen te gaan. In dat geval volgt een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Huidbehandeling

Iets soortgelijks zien we bij de huidbehandelingen. Ga je naar de schoonheidsspecialist voor een gezichtsmasker? Dat is natuurlijk heerlijk ontspannend en goed voor de huid, maar niet strikt noodzakelijk. Het hoeft niet, het is gewoon een extra luxe die je jezelf graag gunt. Maar die valt dus niet onder de vergoeding zorgverzekering en dus zul je dat bedrag geheel uit eigen zak moeten betalen. Een behandeling tegen acne daarentegen kan weer wel voor vergoeding in aanmerking komen.

Het is verstandig om altijd goed de polisvoorwaarden door te lezen voordat je een bepaalde behandeling boekt. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bril en contactlezen

Het merendeel van de Nederlanders heeft een bril of contactlenzen nodig om scherp te kunnen zien. Een bril behoort daardoor tot de meest gebruikte hulpmiddelen van ons land. Echter, de bril wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Sterker nog, ook niet alle aanvullende polissen bieden hiervoor een passende oplossing. Vaak moet je wat dieper in de buidel tasten om een geschikte polis af te sluiten waardoor brillen en contactlenzen vergoed worden. Je kunt je dan afvragen in hoeverre dat nog rendabel is. Soms is het voordeliger om de kosten voor de bril zelf te dragen, dan een jaar lang extra premie te betalen voor een aanvullende verzekering. Vooral wanneer je zelf erg zuinig bent op je bril en er langere tijd mee doet.

Controleer je polis

Het is van groot belang om regelmatig de polis van je zorgverzekering te controleren. Elk jaar biedt de zorgverzekeraar je in november een nieuwe polis aan. Je hebt dan de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar of bij je huidige verzekeraar te blijven. Van belang is in elk geval om die nieuwe polis grondig te inspecteren. Immers: als er dingen gewijzigd zijn, kan dit van directe invloed zijn op jouw situatie. Ook is het goed denkbaar dat jouw eigen situatie gewijzigd is, waardoor je andere zorgbehoeften hebt gekregen. Het is erg zuur als je er achteraf pas achter komt dat een bepaalde behandeling niet meer vergoed wordt. Neem de tijd om dit te checken!

Related Posts