Home Gezondheid De voordelen van aminozuren

De voordelen van aminozuren

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Aminozuren zijn organische verbindingen die de bouwstenen vormen voor eiwitten. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij de vorming van spier- en botweefsel in je lichaam. Aminozuren komen vooral voor in dierlijke bronnen van eiwit, zoals rundvlees, kip, zalm, eieren en melkproducten.

Er zijn ook plantaardige bronnen van aminozuren zoals bijvoorbeeld sojabonen, avocado, spirulina, hennepzaad en quinoa. Plantaardige bronnen bevatten minder aminozuren en vaak ook niet alle negen essentiële aminozuren. Hierdoor moeten vegetariërs en veganisten opletten dat ze genoeg van alle aminozuren binnenkrijgen.

Verschillende aminozuren

Er zijn in totaal 20 aminozuren die van nature in eiwitten voorkomen. Hiervan worden er 9 als essentieel beschouwd en 11 als niet-essentieel.

Essentiële aminozuren

Onder essentiële aminozuren worden de aminozuren verstaan welke het lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom uit voeding moeten worden gehaald. De 9 essentiële aminozuren zijn:

 • Fenylalanine
 • Histidine
 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Threonine
 • Tryptofaan
 • Valine

Niet essentiële aminozuren

Deze aminozuren kan je lichaam zelf produceren uit andere aminozuren, koolhydraten en stikstofhoudende verbindingen.

 • Alanine
 • Asparagine
 • Asparaginezuur
 • Glutamine
 • Glutaminezuur
 • Glycine
 • Proline
 • Serine
 • Tyrosine
 • Cysteïne (kan soms als semi-essentieel worden beschouwd, afhankelijk van de omstandigheden)
 • Arginine (kan soms als semi-essentieel worden beschouwd, afhankelijk van de leeftijd en gezondheidstoestand)

Aminozuren supplementen

Het is mogelijk om aminozuren supplementen te slikken voor verschillende redenen. Het slikken van deze aminozuren supplementen kan de volgende voordelen hebben:

 • Meer energie.
 • Beter immuunsysteem.
 • Goed voor botten en kraakbeen.
 • Helpt bij de vorming van collageen.
 • Goed voor het concentratievermogen.
 • Speelt een belangrijke rol voor het functioneren van het zenuwstelsel.
 • Heeft een positief effect op bloedvaten en zorgt voor soepele en elastische aderen.

Amino Alliance is een aanvullend supplement. De samenstelling van dit supplement is zorgvuldig onderzocht door Prof. Dr. Arne van der Gen specialist in de organische chemie. Hij heeft ervoor gezorgd dat het perfect door het lichaam wordt opgenomen.

Amino Alliance bevat een mix van L-arginine L-pidolaat, L-glutamine, L-lysine.HCl, Palatinose (isomaltulose), Calcium ascorbaat en een natuurlijke smaak modulator. 

Calcium ascorbaat

Calcium ascorbaat is een krachtige antioxidant welke zowel calcium als vitamine C aan het lichaam levert. Het beschermt je lichaamscellen tegen schade door vrije radicalen. Vitamine C is een belangrijke voedingsstof die betrokken is bij tal van lichaamsfuncties zoals het immuunsysteem, collageenvorming, absorptie van ijzer uit voedsel en meer. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor sterke botten en tanden, spierfunctie, bloedstolling en andere fysiologische processen.

Met de Amino Alliance® supplementen geniet je van de voordelen van Calcium ascorbaat zonder enige nadelen. De formule is beter opneembaar en daarnaast ook vriendelijk voor je maag en gebit.

L-arginine

L-arginine, ook wel gewoon arginine genoemd, is een semi- essentieel aminozuur. Wanneer we ouder worden kan het niet meer in voldoende mate worden aangemaakt door het lichaam, waardoor het essentieel kan worden.

L-arginine is uniek omdat het niet alleen een rol speelt in eiwitsynthese, maar ook een bijdrage levert voor de productie van stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide is een belangrijk molecuul dat een rol speelt in de regulatie van de bloedvaten. Het helpt de bloedvaten te ontspannen en verwijden, wat de bloedstroom kan verbeteren en de bloeddruk kan reguleren. Het heeft een positieve invloed op het hart, door het verbeteren van de bloedstroom en het verminderen van de bloeddruk.

L-arginine is daarnaast betrokken bij de synthese van eiwitten in het lichaam. Het wordt gebruikt om verschillende eiwitten op te bouwen, waaronder enzymen, hormonen en structurele eiwitten. Arganine is populair bij sporters omdat het de bloedtoevoer naar de spieren verbeterd, wat kan leiden tot een beter uithoudingsvermogen en betere prestaties tijdens het sporten. Arginine speelt ook een rol in het immuunsysteem en wordt gebruikt door het lichaam om bepaalde immuuncellen te activeren en te ondersteunen.

L-pidolaat

Pidolzuur is een organische verbinding die behoort tot de groep van aminozuren, maar het is geen van de standaard aminozuren die in eiwitten worden aangetroffen. Magnesiumpidolaat combineert magnesium met pidolzuur om de opname van magnesium in het lichaam te vergemakkelijken.

Magnesium pidolaat wordt goed opgenomen in de rode bloedcellen waardoor het zich efficiënt ‘nestelt’ in de lichaamsweefsels. Uit pidolaat wordt hydroxyproline gevormd, een aminozuur dat van essentieel belang is voor de vorming van collageen in gewrichten, kraakbeen en huid. Daardoor draagt deze vorm bij tot het behoud van sterke botten en tanden.

L-glutamine

L-glutamine is een essentieel aminozuur en komt in de voeding voor in de vorm van glutaminezuur. Wei-eiwit, vlees, vis, bonen en noten zijn rijk aan glutaminezuur.

Glutamine speelt een cruciale rol bij de synthese van eiwitten in het lichaam. Dit is belangrijk voor spiergroei en herstel. L-glutamine kan dienen als een energiebron voor verschillende cellen in het lichaam. Het wordt met name gebruikt door immuuncellen, darmcellen en sommige delen van de hersenen. L-glutamine is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Het wordt gebruikt door immuuncellen om hun functies effectief uit te voeren.

L-glutamine is vooral belangrijk voor de gezondheid van het spijsverteringskanaal. Het helpt de integriteit van het darmslijmvlies te behouden en ondersteunt het herstel van de darmwand. L-glutamine is betrokken bij het transport van stikstof tussen verschillende weefsels in het lichaam. Het draagt bij aan de verwijdering van overtollig ammoniak, een afvalproduct van de stofwisseling.

Tijdens stressvolle periodes, zoals ziekte, letsel of intensieve lichamelijke activiteit, kan de behoefte aan L-glutamine toenemen. In dergelijke situaties kan aanvulling met L-glutamine nuttig zijn.

L-glutamine kan soms worden gebruikt als onderdeel van de behandeling voor bepaalde medische aandoeningen, waaronder brandwonden, ernstige verwondingen, en bepaalde darmstoornissen zoals het prikkelbare darmsyndroom (IBS).

L-lysine.HCl

L-lysine, ook bekend als Lysine is een essentieel aminozuur en zit onder andere in kaas, eieren, melk, vlees, witte en bruine bonen, gevogelte en tarwe. L-lysine is een van de essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten op te bouwen. Het speelt een cruciale rol in de vorming van collageen, enzymen, hormonen en antilichamen.

L-lysine is belangrijk voor de groei en het herstel van weefsels in het lichaam. Het kan met name nuttig zijn voor het bevorderen van de genezing van wonden en het behoud van gezonde huid. L-lysine kan de opname van calcium in de darmen bevorderen, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van botten en tanden.

L-lysine is een voorloper van carnitine, een stof die betrokken is bij het transport van vetzuren naar de mitochondriën van cellen, waar ze worden omgezet in energie.

Het “HCl” in de naam verwijst naar hydrochloride, wat een zure vorm van het aminozuur is. L-lysine.HCl is een veel voorkomende vorm van lysine heeft een goede stabiliteit en betere oplosbaarheid in water.

Palatinose (isomaltulose)

Isomaltulose is geen aminozuur maar het heeft wel een belangrijke eigenschap. Voor de werking van Amino Alliance is een energiedrager nodig. Dat kan suiker zijn, maar wij hebben gekozen voor isomaltulose, onder andere omdat deze stof zorgt voor een tragere, en dus langdurige afgifte van het product.

Palatinose, ook bekend als isomaltulose, is een natuurlijk voorkomend koolhydraat dat onder andere in honing en suikerbieten zit. Het is een disacharide, wat betekent dat het bestaat uit twee suikermoleculen, namelijk glucose en fructose. In tegenstelling tot suiker heeft het een lage glycemische index (GI). Palatinose levert een langzame en geleidelijke bron van energie levert vanwege de manier waarop het in het lichaam wordt gemetaboliseerd. Door de gestage afgifte van glucose in de bloedbaan, kan het helpen om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te verminderen.

Palatinose kan sporters helpen om een geleidelijke stroom van energie te behouden tijdens langdurige fysieke inspanning. Daarnaast kan het bijdragen aan gewichtsbeheersing omdat het langdurig verzadiging kan bevorderen, wat kan leiden tot minder tussendoortjes en overeten.

Onze ervaring met Amino Alliance

Amino allianceOm dit artikel kracht bij te zetten hebben wij een maand lang Amino Alliance mogen testen. Het supplement komt in een zakje dat je dagelijks, liefst voor het slapen gaan inneemt. Wij merkten de volgende voordelen tijdens het gebruik van de Amino Alliance supplementen:

 • Vaste slaap, in de ochtend vroeger dan normaal, fit wakker worden.
 • Meer energie gedurende de hele dag tot en met de avond.
 • Betere sportprestaties.
 • Lichtelijk gewichtsverlies (zou zo maar door de extra activiteit kunnen komen.
 • Goede en jonger uitziende huid

Let op, dit is een persoonlijke ervaring. De ervaring en de resultaten na het slikken van supplementen zal voor iedereen anders zijn. De supplementen van Amino Alliance zijn verkrijgbaar per maand, kwartaal of per jaar. Het is ook mogelijk om een abonnement aan te schaffen zodat je de zakjes iedere maand via je brievenbus ontvangt.

Klik hier om Amino Alliance direct te bestellen

Related Posts