Home Haarverzorging Hoe verzorg je krullend haar?

Hoe verzorg je krullend haar?

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Krullen vragen een andere verzorging dan steil haar. Hoe verzorg je krullend haar? Lees alle tips en tricks voor de verzorging van krullend haar. Krullend haar heeft snel de neiging om droog en pluizig te worden, met deze tips laat jij jouw krullen glanzen als nooit tevoren. Key hierbij is het gebruiken van goede verzorgingsproducten die specifiek zijn afgestemd op krullend haar.

Hoe verzorg je krullend haar

Shampoo voor krullend haar

Het verzorgen van jouw krullen begint bij een goede shampoo welke speciaal is samengesteld voor krullend haar. Door je haar te wassen zorg je ervoor dat stof, overtollig talg, dode huidcellen en productophoping goed verwijderd worden. Over het algemeen hebben krullen meer olie in het haar nodig, dit is een van de belangrijkste redenen om een speciale shampoo voor krullen te gebruiken.

Met een clarifying shampoo, zoals bijvoorbeeld de clarifying shampoo cg, kun je het haar goed reinigen zonder dat de krullen uitdrogen. Naast sulfaten bevat deze clarifying shampoo geen sporen van chloor en siliconen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de natuurlijke oliën van het haar behouden blijven.

Was het haar niet te vaak

Probeer je krullende haar niet te vaak te wassen. Elke keer wanneer je het wast verwijder je een laagje vetten en je wilt niet dat je haar uitdroogt. Een andere oplossing is om een co-wash te gebruiken. Een co-wash staat voor ‘conditioner only wash’ en is de perfecte middenweg tussen een conditioner en shampoo. De CG Co-wash van Curly Girl bevat meer reinigende ingrediënten dan een normale conditioner.

Temperatuur van het water

Gebruik altijd koud tot lauw water tijdens het wassen van je krullen. Warm water verwijdert de natuurlijke olie of talg van je hoofdhuid en haar. Daarnaast is krullend haar vatbaar voor kroezen en breken na het gebruik van (te) warm water. Je haar wassen en uitspoelen met koud water is de veiligste keuze.

Kammen of borstelen van krullend haar

Krullend haar borstelen is een absolute no go. Het juiste moment om je haar te borstelen is voor het wassen van het haar. Gebruik hiervoor een kam met wijde tanden. Na het wassen van je haar, ga je gewoon met je vingers door je haar. Borstel nooit je natte haar, omdat het meer vatbaar is voor breuk en beschadiging. Wanneer er echt veel klitten in je haar zitten kun je gebruik maken van een voedend masker. Tijdens het inwerken van het masker kun je dan je haar ontklitten door je vingers erdoorheen te halen.

Stylingproducten

Er zijn genoeg speciale stylingproducten voor krullen te verkrijgen. Sommigen daarvan zorgen ervoor dat er meer krullen in het haar komen, denk bijvoorbeeld aan een mouse voor krullend haar. Ook zijn er speciale oliën en leave-in producten op de markt verkrijgbaar om je krullen te verzorgen en een mooie glans te geven. Het is belangrijk dat het krullend haar goed gehydrateerd blijft en je het niet uit laat drogen.

Aan de lucht laten drogen

Je haar aan de lucht laten drogen is altijd de beste optie omdat föhnen je haar uit kan drogen. Om het haar sneller te laten drogen zijn er speciale micro vezel doeken beschikbaar. Deze nemen het vocht uit het haar sneller op waardoor het haar eerder droog is als je het daarna aan de lucht laat drogen. Een oud T-shirt neemt ook meer vocht op dan een traditionele handdoek.

Zet de föhn nooit op de hoogste stand

Hoge temperatuur van stylingtools kunnen de natuurlijke textuur van je krullen verwijderen. Hierdoor worden ze dof en futloos. Beperk het gebruik van styling apparaten. Mocht je er niet omheen kunnen, gebruik dan een goede hitte beschermende spray, zet de temperatuur zo laag mogelijk en gebruik een diffuser om je natuurlijk mooie krullen te beschermen.

Voorkom gespleten haarpunten

Laat de puntjes van je haar elke 6-8 weken bijknippen. Hiermee voorkom je dat je veel gespleten punten krijgt en het haar beschadigd raakt. Ga bij voorkeur naar een kapper die gespecialiseerd is in krullend haar. Deze kappers weten precies hoe ze met jouw haar om moeten gaan.

Slaaproutine voor krullend haar

Er zijn speciale slaapmutsen verkrijgbaar voor krullend haar om het haar tijdens je slaap te beschermen. Wanneer je deze niet hebt, stapel dan al je haar boven op je hoofd in een knot of een losse paardenstaart. Zo is er minder wrijving tussen je haar en de kussensloop. Het gebruik van een satijnen of zijden kussensloop helpt je ook om de wrijving van je haar te verminderen.

Related Posts