Home Gezichtsverzorging 10 tips voor een mooi gebit

10 tips voor een mooi gebit

Een mooi gebit zorgt voor een goede en verzorgde eerste indruk. Sommigen hebben van nature een mooi gebit en anderen moeten er wat meer moeite voor doen. Een goede verzorging is ‘key’ bij het verkrijgen van een mooi gebit. Daarnaast zijn er nog wat oplossingen om je tanden esthetisch mooier te krijgen zoals het bleken van je tanden en het nemen van een beugel.

De 10 beste tips voor een mooi gebit

1 Tanden poetsen

Je tanden schoon en gezond houden begint met je tanden goed je poetsen. Twee keer per dag twee minuten poetsen, helpt tandplak voorkomen. Het is belangrijk dat je tanden goed worden schoongemaakt en het zachte weefsel eromheen niet beschadigt raakt. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken reinigt, dus ook langs de tandvleesrand, en zowel aan de voor- als achterkant van je tanden. Het gebruik van een elektrische tandenborstel zal je zeker helpen om je tanden goed te poetsen.

2 Flossen

Je tandarts kan het maar niet genoeg zeggen, elke avond voor het poetsen moet je flossen om alles te verwijderen dat je tandenborstel niet kan losmaken. Veel mensen slaan deze stap over, maar het is een belangrijk onderdeel van een goede verzorging van een mooi gebit. Wanneer je voor het eerst begint met flossen, kan gevoelig tandvlees pijn doen. Dit is natuurlijk en stopt zodra je een paar dagen hebt geflost. Zorg er bij het flossen voor dat je het langs de hele tand op en neer schuift.

3 Bezoek tijdig je tandarts

Door een regelmatig bezoek aan je tandarts kunnen problemen voorkomen worden voordat ze beginnen. Regelmatige bezoeken zorgen er ook voor dat je tanden twee keer per jaar een grondige professionele reiniging krijgen door een goede mondhygiënist. Eventuele opeenhoping van tandplak en tandsteen wordt verwijderd, wat helpt om uw tanden en tandvlees gezond te houden. Wanneer je bang bent voor de tandarts zijn er genoeg mogelijkheden om angst voor de tandarts te verhelpen.

4 Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is enorm belangrijk wanneer je een mooi gebit wilt. Ongezond tandvlees kan leiden tot parodontitis. Paradontitis is een ontsteking van het tandvlees welke zich kan uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Deze verzwakt de grip van het tandvlees op de tanden, waardoor de gevoeligheid voor tandverlies toeneemt. Check regelmatig je tandvlees in de spiegel. Wanneer je vaak last hebt van bloedend tandvlees is het verstandig om dit met je tandarts te bespreken. Dit is namelijk vaak een teken dat er iets met je tandvlees aan de hand is.

5 Vervang je tandenborstel op tijd

Als algemene regel geldt dat je ongeveer elke 3 tot 6 maanden je tandenborstel moet vervangen. Het is belangrijk dat je tandenborstel in vorm blijft om je tanden goed te reinigen. Beschadigde of gerafelde tandenborstels kunnen het oppervlak van je tanden niet goed reinigen en kunnen daarnaast je tandvlees beschadigen. Door je tandenborstel vaak te vervangen, kun je hem ook helpen schoon te houden. Spoel je tandenborstel altijd goed af en berg hem op zodat hij kan drogen. Het is ook een goed idee om je tandenborstel te vervangen als je ziek bent geweest om te voorkomen dat bacteriën opnieuw in je mond terechtkomen.

6 Gezond eten

Het vermijden van gezoete voedingsmiddelen zoals snoep, frisdrank en koekjes voorkomt een aanval op je tanden. Ook zal het innemen van voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte zal helpen om sterke en gezonde tanden te ondersteunen. Voedingsmiddelen die helpen om je tanden te versterken zijn bladgroenten, amandelen, yoghurt en kaas.

7 Goede adem

Naast het poetsen en flossen kun je jouw tanden in topconditie houden door ook aanvullende hulpmiddelen in je routine op te nemen. Zo is het gebruik van mondwater, monddouches, interdentale reinigers en tongreinigers een goede aanvulling om je gebit goed schoon te houden en een slechte adem te voorkomen. Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, heeft niet altijd een slechte verzorging als oorzaak. Andere oorzaken kunnen zijn een bijwerking bepaalde medicijnen, keto dieet of een teken van infectie of andere gezondheidsproblemen.

8 Voldoende (water) drinken

Water drinken is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar gehydrateerd zijn helpt ook om een ​​gezonde speekselvloed te behouden. Speeksel helpt bij de gezondheid van je tanden door voedseldeeltjes door uw mond te verplaatsen. Hierdoor komen ze niet in je tanden terecht waar bacteriën kunnen groeien. Het helpt ook om je mond comfortabel en vochtig te houden.

9 Tanden bleken

Als je tanden te veel verkleurd zijn en dit met een whitening tandpasta niet is op te lossen, kun je ervoor kiezen om je tanden te bleken. Er zijn verschillende manieren om je tanden te bleken. We raden je aan om op zoek te gaan naar een goede kliniek zodat je door professionals wordt geholpen. Vraag je tandarts om advies, hij weet het beste op welke manier je op een goede manier je tanden kunt laten bleken.

10 Rechte tanden

Je kunt je tanden goed verzorgen en bleken maar als ze niet recht staan heb je alsnog geen mooi gebit. Een goede oplossing hiervoor is een beugel of aligners. Met aligners plaats je een doorzichtige en daardoor ook bijna onzichtbare laag over je tanden heen om ze in een mooiere stand te krijgen. Met aligners heb je over het algemeen een sneller resultaat dan met een (plaatjes) beugel.

Related Posts