Home Lichaamsverzorging Beenvaatjes laseren of verwijderen

Beenvaatjes laseren of verwijderen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Beenvaatjes zijn kleine zichtbare adertjes onder de huid. Deze adertjes worden zichtbaar doordat ze wijder zijn geworden. Beenvaatjes komen vaak voor op je benen en dan met name de dijbenen en de onderbenen. Ze zijn meestal blauw, paars of rood van kleur. Ze uiten zich in dunne lijnen, webachtige patronen of clusters van kleine vlekjes op de benen.

Het behandelen van beenvaatjes wordt gezien als een cosmetische behandeling en wordt helaas dus niet vergoed door jouw zorgverzekering. Ben je benieuwd wat er wel of niet vergoed wordt dan kun je bij Pricewise terecht. Een zorgverzekering vergelijken geeft je een goed inzicht in wat je wel en niet vergoed kan krijgen.

Beenvaatjes zijn absoluut niet hetzelfde als spataderen. Spataderen zijn grotere, gezwollen aderen die vaak hoger liggen dan het huidoppervlak. Spataders kunnen gepaard gaan met meer ernstige symptomen, raadpleeg altijd een arts als je twijfelt of je last van spataderen hebt.

De oorzaak van beenvaatjes

Beenvaatjes ontstaan, net zoals cellulite en spataders, door een slap bindweefsel. Het bindweefsel van vrouwen is veel slapper dan het bindweefsel van mannen. Vandaar dat wij vrouwen dus ook veel meer last hebben van deze kwaaltjes. Door onze soepele bindweefselstructuur kunnen weefselvloeistoffen en bloed in de bloedvaten wegzakken en deze verwijden. En dat is dus precies wat er is gebeurd als je last hebt van beenvaatjes.

Door hormonale schommelingen kan het zijn dat er tijdens je zwangerschap beenvaatjes ontstaan. Mensen met een staand beroep hebben eerder kans op beenvaatjes doordat er meer druk op het haarvatensysteem is. Een andere oorzaak is erfelijke aanleg.

Hoewel beenvaatjes meestal geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze wel cosmetisch storend zijn. Sommige mensen kunnen echter symptomen ervaren, zoals pijn, zwaar gevoel, jeuk of zwelling in de benen, vooral na langdurig staan of zitten.

Het voorkomen van beenvaatjes

Compressietherapie

Je kunt het krijgen van beenvaatjes voorkomen door het dragen van spataderkousen. Het wordt aangeraden om deze kousen bij het sporten te dragen omdat het de spanning vermindert. Het dragen van compressiekousen of -verbanden kan helpen de bloedstroom in de benen te verbeteren en de druk op de aderen te verminderen. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen geassocieerd met beenvaatjes, zoals pijn en zwelling. Compressietherapie helpt niet bij het verwijderen van de vaatjes zelf.

Het behandelen van beenvaatjes

Beenvaatjes hoeven niet behandeld te worden. De enige reden om ze wel te behandelen is puur cosmetisch. Er bestaan helaas geen huidverzorgingsproducten tegen beenvaatjes. Ze gaan ook niet vanzelf over. Je moet hiervoor echt naar een medisch specialist. Als je last hebt van spataderen moet je deze eerst laten behandelen voordat je begint met het behandelen van beenvaatjes.

Laserbehandeling beenvaatjes

Heb je een lichte vorm dan kunnen de beenvaatjes door middel van een laserbehandeling behandeld worden. De laser vernietigt de bloedvaatjes zonder de omliggende huid te beschadigen. Hierdoor, stolt het bloed en wordt het beenvaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Dit heeft geen invloed op het omliggende weefsel. Het duurt een aantal weken voordat het resultaat zichtbaar is.

Droogleggen beenvaatjes

Het is ook mogelijk om de adertjes droog te leggen. We noemen dit sclerotherapie. Dit is een populaire behandeling voor beenvaatjes. Er wordt dan een vloeistof onder je huid gespoten die de verwijderde adertjes afsluit. Sclerotherapie is meestal effectief bij kleine tot middelgrote beenvaatjes. Het nadeel van deze behandeling is dat je kans hebt dat er nieuwe beenvaatjes op andere plekken terugkomen.

Welke behandeling voor jou geschikt is hangt af van de grootte en ernst van de vaatjes. We adviseren jou om een arts of specialist op het gebied van flebologie te raadplegen om de meest geschikte behandelingsoptie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Related Posts