Home Lichaamsverzorging Borstcorrectie na zwangerschap

Borstcorrectie na zwangerschap

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Zwangerschap en borstvoeding geven zijn mooie momenten in het leven, maar ze kunnen veel belangrijke veranderingen in je lichaam veroorzaken. Wanneer je stopt met het geven van borstvoeding kun je het gevoel hebben dat je lichaam er niet meer zo voluptueus en jeugdig uitziet als vóór je zwangerschap. Een borstcorrectie kan dan uitkomst bieden.

Zwangerschap en borstvoeding kunnen het uiterlijk en het gevoel van je borsten permanent veranderen. Veel vrouwen merken op dat hun borsten na deze periode hangen of er leeggelopen uit zien. De omvang van je borsten wordt bepaald door de mate van vetweefsel. Door melk te maken, ontstaat er dichter weefsel in je borsten. Na het geven van borstvoeding kan zowel het vetweefsel als het bindweefsel in je borsten verschuiven.

De volgende factoren hebben invloed op de verandering van je borsten na een zwangerschap:

  • BMI (body mass index) maat voor het percentage lichaamsvet
  • Het aantal zwangerschappen dat je hebt gehad
  • Een grote borstomvang van voor de zwangerschap
  • Leeftijd
  • Een geschiedenis van roken

Asymetrische borsten

Veel vrouwen hebben ongelijke borsten voordat ze zwanger worden en na het geven van borstvoeding. Het is mogelijk dat de ene borst terugkeert naar de grootte van vóór de zwangerschap, terwijl de andere groter blijft, hangt of meer afvlakt. Soms krijg je na het geven van borstvoeding een borst die een volle cupmaat kleiner of groter is dan de andere.

Elke borst is onafhankelijk. Dus wat er met de ene borst gebeurt tijdens het geven van borstvoeding, hoeft niet met de andere te gebeuren. Wanneer je last hebt gehad van borststuwing of een borstontsteking kan het zijn dat er één borst licht misvormd kan blijven. Het kan ook voorkomen dat de borsten er verschillend uit zijn gaan zien omdat de ene borst meer melk produceerde dan de andere borst.

Wanneer de grootte of vorm van de borsten veel verandert na het geven van borstvoeding, overwegen sommige vrouwen cosmetische chirurgie.

Borstcorrectie na zwangerschap

Een borstcorrectie zoals een borstlift of borstvergroting is een populaire cosmetische ingreep voor vrouwen na hun zwangerschap en/of het geven van borstvoeding. Beide operaties kunnen het uiterlijk van de zogenoemde postpartumborsten die er “plat” of “leeg” kunnen uitzien, drastisch verbeteren. Ook kunnen ze asymmetrische verschillen tussen de borsten verminderen.

Borstlift

Een borstlift, mastopexie genaamd, kan worden uitgevoerd om doorzakken te helpen en om de tepel en tepelhof hoger op de borst te plaatsen. Een borstlift wordt met name toegepast als je last hebt van hangende borsten. Tijdens een borstlift maakt de chirurg een kleine incisie, waardoor het natuurlijke borstweefsel wordt opgetild, gecontourt en hervormt. Dit geeft de borsten een stevigere, meer jeugdige contour. De chirurg zal ook overtollige huid verwijderen en de tepel en tepelhof zo nodig verplaatsen.

Tijdens een borstlift wordt de natuurlijke vorm van de borsten hersteld. Deze borstcorrectie resulteert in mooie, stevige borsten met tepels die weer naar voren staan.

Borstvergroting

Bij een borstvergroting wordt er een implantaat achter het borstweefsel ingebracht om meer volume, decolleté en volheid te geven. Met een borstvergroting kun je het volume van je borsten van voor de zwangerschap weer terugkrijgen. Het is ook mogelijk om een maatje groter te gaan.

Overleg met een gecertificeerde plastisch chirurg kan je helpen om te beslissen welke procedure bij jouw lichaam past. Sommige vrouwen kiezen voor een combinatie van een borstlift en een borstvergroting om hun gewenste vorm te bereiken. In een consult kan de chirurg je borsten beoordelen en aanbevelingen doen die zijn afgestemd op je wensen en de anatomie van je lichaam.

Wanneer kan een borstcorrectie plaatsvinden?

Het is aan te raden om minimaal een jaar na het geven van borstvoeding te wachten met het bezoeken van een cosmetische chirurg. Je lichaam heeft deze tijd nodig om zich aan te passen zodat het borstweefsel zijn uiteindelijke vorm heeft. Ook de melkklieren blijven nog tot een jaar na de borstvoeding actief. Een aantal maanden na de bevalling of het geven van borstvoeding de neemt de stevigheid van de borsten weer een beetje toe. Ook kan er wat vetweefsel terugkomen waardoor de borsten weer in volume toenemen. 

Related Posts