Home Lichaamsverzorging Borsten verkleinen

Borsten verkleinen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Je borsten verkleinen kan een goede oplossing zijn wanneer je problemen ondervindt van de grootte van je borsten. Deze problemen kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Je borsten verkleinen is een chirurgische ingreep. In dit artikel lees je meer over het verkleinen van je borsten.

Borsten verkleinen vanwege lichamelijke problemen

Wanneer je borsten groter zijn dan gemiddeld, kun je lichamelijke problemen ondervinden door het gewicht van je borsten. De meest voorkomende problemen zijn klachten aan de rug, nek en schouders. Klachten ontstaan doordat schouders te veel naar voren komen of wanneer er een bolling in de rug ontstaat. Ook kan het voorkomen dat het lastig is om fysieke activiteiten uit te voeren. Mogelijk wordt een borstverkleining vergoed door de zorgverzekeraar in het geval van lichamelijke klachten.

Borsten verkleinen vanwege psychische problemen

Het kan ook voorkomen dat je geen lichamelijke problemen ondervindt, maar dat je emotionele stress of grotere psychische problemen ervaart als gevolg van je borsten. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om de juiste kleding te vinden, je lijkt dikker door de grootte van je borsten of je kan er ongewenst mee geconfronteerd worden.

Daarnaast is het ook mogelijk dat de reden om je borsten te verkleinen puur esthetisch is. Wanneer je een kleinere maat borsten mooier vindt, kan dit een reden zijn om je borsten te verkleinen.

Borstverkleining

Bij een borstverkleining wordt het overtollig borstvet, klierweefsel en de overtollige huid verwijderd om op deze manier een ​​borstomvang te krijgen die meer in verhouding staat met het lichaam. Het is ook mogelijk om tijdens een borst verkleinende operatie je borsten te laten liften. Vaak wordt dan de tepel naar een hoger punt verplaatst en overtollige huid weggenomen. Vanuit esthetische oogpunt is het ook mogelijk om verschillen in grootte en vorm weg te nemen en om de tepel te verkleinen. De incisies worden gemaakt net onder de borsten, waardoor ze wegvallen in de plooi. Ook wordt er een verticale snede gemaakt richting de tepelhof en om de tepel heen, om deze te verhogen en eventueel te verkleinen.

Procedure borsten verkleinen

Consult

De weg naar kleinere borsten begint bij een consult van een goede arts. Het is aan te raden om meerdere opties met elkaar te vergelijken. We raden je aan om naar voorbeelden te vragen zodat je goed kan zien of de werkwijze van de betreffende arts overeenkomt met jouw wensen en doelstellingen. Soms kun je deze al online bekijken voordat het consult plaatsvindt. Samen ga je kijken welke maat borsten het beste past bij jouw lichaamsbouw.

Operatie

Een borst verkleinende operatie neemt meestal rond de 3 uur in beslag. Je mag na de operatie vaak naar huis en hoeft dus niet te blijven overnachten. Dit is vaak wel mogelijk, overleg met je arts wat voor jou het handigste is. De operatie kan plaatsvinden onder narcose en of slaapverdoving, een iets mildere variant waarbij je zelfstandig ademhaalt.

Nazorg

Na de ingreep worden je borsten goed ingewikkeld. Ook is het advies om een beha zonder beugels te dragen zowel overdag als ’s nachts gedurende enkele weken na de ingreep.

Neem de eerste week na de operatie vrij en zorg voor een lege agenda. De eerste 7 tot 10 dagen na de operatie zijn het heftigste. Zorg ervoor dat er iemand is die voor je zorgt. Na een week kan je bijna al je dagelijkse activiteiten weer opnemen. Gedurende 6 weken mag je geen zware activiteiten te ondernemen, dus geen zware dingen tillen en ook niet intensief sporten.

De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd worden. Het duurt ongeveer 18 maanden totdat de littekens vervagen. Je kunt hiervoor ook een goede littekencrème gebruiken.

Je doet er verstandig aan om een aantal wijde shirts klaar te leggen voor na de operatie.

Borstverkleining versus borstvergroting

Je borsten verkleinen is een grotere ingreep dan een borstvergroting. De kosten voor een borstverkleining liggen dan ook gemiddeld een stuk hoger dan de kosten voor een borstvergroting. Dit komt omdat er bij een borstvergroting vaak enkel een implantaat wordt ingebracht. Je hebt hier dan ook slechts een enkele incisie voor nodig. Bij een borstverkleining gaat het vaak om een reconstructie van de borst, waardoor de operatie veel intensiever is.

Vanaf welke leeftijd kun je een borstverkleining ondergaan?

Vanaf de leeftijd van 18 jaar. Mogelijk is bij een jongere leeftijd liposculptuur mogelijk. Hiermee voorkom je dat je een borstverkleining op latere leeftijd hoeft uit te voeren.

Related Posts