Home Gezondheid Tips voor meer levensenergie

Tips voor meer levensenergie

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Levensenergie, ook wel chi of Ki genoemd, is de energie die door je lichaam heen stroomt. Wanneer de levensenergie in balans is, is je lichaam ook in balans, je hebt dan geen blokkades in je lichaam en voelt je verbonden met de natuur en alles om je heen. 

Levensenergie, wat bedoelen we daarmee?

Levensenergie stroomt in principe door iedereen heen. We noemen deze levensenergie ook wel Ki. Door stress kan het zo zijn dat jouw levensenergie is geblokkeerd. Iemand met burn-out klachten heeft bijvoorbeeld geen actieve Ki-stroom meer. Mensen die vol levensenergie zitten en goed met stress kunnen omgaan hebben juist een actieve Ki stroom. In de huidige tijd waarin bijna iedereen gebukt gaat onder stress, zouden mensen veel meer moeten zorgen voor een optimale Ki-stroom.

Stress is niet alleen slecht voor je gezondheid, het maakt je leven ook een stuk onaangenamer. We proberen allemaal maar zoveel mogelijk in een bepaalde tijd te doen en wanneer dat niet lukt wordt de stress alleen nog maar groter. Hierdoor lukt het nog maar bij weinig mensen om echt te ontspannen. Massaal vluchten we naar yoga en meditaties in de hoop dat er iets is dat ons weer een ontspannen gevoel kan geven.

Als je weet wat Ki inhoudt, zal dit voortaan een stuk makkelijker gaan. Ki zorgt voor innerlijke kracht en rust. Ki kent vier principes die jou helpen om te ontspannen en die ervoor zorgen dat de levensenergie bij jou weer door je lichaam stroomt.

Tips voor meer levensenergie

1. Hou je lichaamsgewicht aan de onderkant

Door je lichaamsgewicht aan de onderkant te houden kost het je veel minder energie om je zwaartekracht te behouden. Door spanning trekken veel mensen hun schouders op, waardoor rugspieren onnodig belast worden. Je lichaamsgewicht rust in je Ki-punt. Alle spanning in rug, schouders of billen is onnodig verspilde energie. Ontspan en hou het gewicht aan de onderkant. Je zult zien dat als dit lukt, de Ki energie door je lichaam stroomt. Om dit principe toe te passen kan het helpen om je te concentreren op het contactvlak van je lichaam met een bed, stoel of vloer. Daarnaast kan het ook helpen om je benen te trainen. Op deze manier is het makkelijker om je Ki energie aan de onderkant te houden als je staat.

2. Probeer je volledig te ontspannen

Elke plek die jouw lichaam aanspant blokkeert de Ki-stroom. Zit het bijvoorbeeld helemaal vast in jouw nek of schouders, dan kan de Ki-stroom niet optimaal door jouw lichaam stromen. Probeer eens bij jezelf om een energie te voelen die door je lichaam stroomt. Je zult merken dat deze stroom gewoonweg niet door de plekken heen komt waar het vast zit. Kijk vervolgens hoe je deze blokkades kunt opheffen. Misschien lukt dit door jezelf te masseren. Als je schouders vastzitten, lukt het vaak om deze meer te ontspannen door beide schouders in kleine rondjes naar voren of naar achteren te bewegen.

Wanneer de Ki-stroom doorgang heeft tot je gehele lichaam, ben je op en top ontspannen. Dit gevoel is echt super. Als je zover bent, is het noodzaak om een aantal keren per dag te checken of het nog ergens vast zit. Op deze manier verban je deze spanning voor een heel eind uit jouw leven.

3. Breng je aandacht naar het Ki-punt

Iedereen heeft een Ki-punt in zijn lichaam. Dit punt zit zo’n drie vingerbreedtes onder jouw navel. Als je al eens aan de slag bent gegaan met ademhalingsoefeningen of mediteren, dan weet je dat je naar je buik moet ademen. Door voortaan op dit Ki-punt te focussen, en daar naar toe te ademen, zul je zien dat deze ademhaling nog effectiever is. De meest effectieve manier is om vervolgens via je hart uit te ademen. Het helpt ook om jouw Ki punt te zien als een soort poort naar energie. Als dit lukt is het ook heel eenvoudig om hier energie vandaan te halen.

4. Laat de energie naar buiten stromen

Als je de levensenergie in je lichaam opslaat, dan geef je geen ruimte aan nieuwe energie. Het is belangrijk dat je de levensenergie via jouw voeten, handen en hoofd weg laat vloeien. Op deze manier kan er weer nieuwe Ki-energie binnenstromen. Dit gebeurt vanzelf omdat door het naar buiten laten stromen van de levensenergie de Ki-stroom op gang wordt gebracht. Als je je voorstelt dat jouw arm een brandslang is waar met een enorme kracht water uit spuit, zul je zien dat dit jouw direct energie geeft.

Die energie is dus Ki, onze levensenergie. Ki is de oorspronkelijke staat van ons lichaam.

Meer weten over levensenergie en Ki? De informatie van dit artikel komt uit het boek Ki van de Nederlandse schrijver Hans Peter Roel. Hij heeft deze kennis heeft opgedaan in een boeddhistisch klooster in de Himalaya.

ki

Het is een heerlijk boek om te lezen en laat je tegelijk nadenken over hoe je rust in jezelf kunt vinden. Het is te koop bij Bol.com voor € 21,95

Related Posts