Schoonheid komt van binnenuit en daarom eten we veelal gezond. Dit eten wordt in ons lichaam verteerd door de dunne darm. De onverteerbare voedselresten worden vervolgens in de dikke darm bewerkt. Op een of andere manier praten we niet graag over onze darmen omdat we dan eerder aan poep denken dan aan eten. Toch is de werking van je darmen essentieel bij een gezonde levensstijl. Wanneer de dikke darm moeite heeft met het verwerken van de afvalstoffen, kun je deze een handje helpen met een darmspoeling, ook wel colonhydrotherapie genoemd.

Nu ben ik zo iemand die heel gezond eet maar vaak last heeft van obstipatie. Dan duurt het bij mij soms wel een week (ja, echt) voordat ik naar de wc kan en wordt mijn buik met de dag wat dikker totdat het net lijkt alsof ik weer een paar maanden zwanger ben. Hartstikke vervelend dus.

Ik maak een afspraak bij Liesbeth van de The Body Tuning Clinic. Deze kliniek ligt in Amsterdam Zuid, in een straat net achter de PC Hooftstraat. Liesbeth is diëtist. In haar praktijk kun je naast darmspoelingen ook terecht voor detox behandelingen, lichaamsbehandelingen, afslankbehandelingen en massages.

Wanneer kan een darmspoeling oplossing bieden?
Liesbeth vertelt me dat verkeerde voeding, stress, alcohol en medicijngebruik ervoor kunnen zorgen dat je lichaam verontreinigd raakt. Vaak kan het lichaam deze verontreinigingen niet zelf opruimen en er kan een opgeblazen gevoel ontstaan maar ook nog allerlei andere klachten zoals:
• buikpijn
• obstipatie
• diarree
• spastische darm, prikkelbare darm
• huiduitslag in de vorm van eczeem of psoriasis
• hoofdpijn, lage rugpijn, blaasklachten
• vermoeidheid en concentratiestoornissen
• gewrichtsklachten
• overgewicht
• candida (schimmelinfectie)
• hoge bloeddruk, slapeloosheid

Hoe werkt een darmspoeling?
In de dikke darm zitten allemaal plooien. Als deze plooien vol raken, dan kan de dikke darm minder goed zijn peristaltische bewegingen maken en functioneert de dikke darm minder goed. Bij een darmspoeling wordt er lauw warm water onder zeer lage druk de darm ingestuurd. Doordat het water wat langer in de darm verblijft kunnen de afvalstoffen los weken. Een darmspoeling kan er op deze manier voor zorgen dat de blokkades in de dikke darm worden weggenomen.

De darmspoeling behandeling
Voor de behandeling moet je altijd even naar de wc om je blaas leeg te maken. De canule wordt zijdelings ingebracht. Daarna kun je gewoon op je rug liggen. Door wat kussentjes hier en daar lig je super comfortabel. Het water dat wordt ingebracht heeft een lichaamstemperatuur van 37 graden. Uiteraard voelt dit in het begin wel een beetje raar maar het is niet pijnlijk. Het water loopt heel langzaam in en wanneer de dikke darm redelijk vol is, wordt het water weer afgevoerd. Het apparaat heeft een doorkijkvenster waar je precies kunt zien wat er allemaal uit de darm komt. Heel apart eigenlijk dat je op deze manier je poep analyseert, maar ook wel weer heel interessant want deze afvalstoffen vertellen je een verhaal. Liesbeth legt je heel duidelijk uit wat verschillende vormen en kleuren van de ontlasting betekenen. Tijdens de behandeling laat je lichaam niet altijd evenveel los, je moet het echt toestaan. Liesbeth masseert intussen ook mijn buik op de hoogte van de dikke darm, dit helpt om de peristaltiek (golfbeweging) op gang te brengen. Soms krijg ik ineens heel veel aandrang en zou ik het liefst naar de WC rennen, maar dan volgt er meestal een ontlading. In het laatste spoelwater worden er nog probiotica (goedaardige bacterien) in de dikke darm gebracht. Al met al de behandeling makkelijk te doorstaan.

Na de darmspoeling
Na de behandeling voel ik me heel erg fijn. Heel licht, schoon en opgewekt. Wat later op de dag ben ik wel moe, ik merk dat mijn darmen hard hebben moeten werken en dat dit energie heeft gekost. Mijn darmen lijken geactiveerd en zijn de hele dag druk bezig. De volgende dag is mijn buikomvang maar liefst 5 cm minder dan de dag daarvoor en weeg ik 0.7 kilo minder. Dit artikel schrijf ik een week later en ik ben intussen elke dag naar de WC gegaan, wat voor mij echt een wonder is. Deze ene behandeling heeft mij tot dusver heel erg geholpen. Ik ga deze behandeling zeker herhalen en heb goede hoop dat mijn obstipatie problemen hierdoor verholpen zijn.

De darmspoeling (colonhydrotherapie) behandeling kost € 95,- per behandeling. Aan te raden is om 3 behandelingen te nemen, de kosten hiervan zijn € 255,-. Meer informatie vind je op de website www.bodytuningclinic.nl
Maar is ook direct te boeken via Treatwell via deze link

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email
Over de auteur
Profielfoto van H. van Mackelenbergh
ONLINE BEAUTY ADVISEUR

Zie mij als een online vriendin die jou graag helpt om er nog beter uit te zien. Als beauty expert voorzie ik jou van tips en nieuwtjes en sta ik vooraan in de rij om nieuwe dingen uit te proberen. Altijd onafhankelijk en eerlijk.