Home Gezondheid Buikvet kwijtraken

Buikvet kwijtraken

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Het is soms erg lastig om je buikvet kwijt te raken. Het lijkt soms wel of je overal afvalt, behalve op je buik. Je buikvet kwijtraken is een van de moeilijkste dingen bij het afvallen. Daarnaast is buikvet schadelijk voor jouw gezondheid. We geven je dus graag tips om van je buikvet af te komen.

Buikvet kwijtraken

Buikspieroefeningen

Het is fout om te denken dat buikspieroefeningen jouw buikvet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Bij het doen van buikspieroefeningen verbrand je vet maar dat wil niet zeggen dat daarvoor de vetcellen in je buik worden aangesproken. Met het trainen van je benen en/of armen heb je dus net zoveel kans om je buikvet te verbranden als bij het doen van buikspieroefeningen.

Met bewegen kun je slechts 20% beïnvloeden en met eten maar liefst 80%. Om je buikvet kwijt te raken hoef je dus niet perse een sportschool abonnement af te sluiten. (Alhoewel sporten erg gezond is en we je zeker ook niet willen ontmoedigen). Als je wel gaat sporten dan helpt interval training het beste bij het verbranden van buikvet. Daarnaast kun je door krachttraining zorgen aan de opbouw van spieren. Spieren verbranden calorieën dus daarmee werk je aan afvallen voor de langere termijn. Daarnaast verbrand je met het herstellen van je spieren ook calorieën.

Gezond eten

Gezond eten is nog veel belangrijker dan bewegen. De grootste veroorzakers van ons buikvet zijn koolhydraten. Koolhydraten zijn te verdelen in enkelvoudige en complexe koolhydraten. Om buikvet te verliezen is het belangrijk om de enkelvoudige koolhydraten te laten staan. Enkelvoudige koolhydraten zitten vooral in suiker rijke producten zoals koek, snoep, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast zitten er ook veel enkelvoudige koolhydraten in pasta, wit brood, witte rijst en aardappelen.
Om van je buikvet af te komen is het belangrijk om de enkelvoudige koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld meer complexe koolhydraten gaan eten. Complexe koolhydraten zijn te vinden in groenten, fruit, noten, zaden en pitten, maar ook in bruine rijst, zoete aardappel en en havermout.

Naast het vermijden van enkelvoudige koolhydraten kun je jouw voeding aanvullen door juist meer eiwitten te eten. Eiwitten vind je in vooral in eieren, vlees, vis en bonen. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren onderhouden worden, en dat wanneer je afvalt het dus niet uit je spieren komt maar juist uit je vet. De gedachte om vet eten te laten staan is niet waar. Bepaalde vetten zijn juist heel erg goed om te nemen zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie en palmolie.

Let op: Het is belangrijk om een honger gevoel te voorkomen. Als je te weinig eet wordt het voedsel dat je eet namelijk ook eerder opgeslagen als vet. Ook het eten van een ontbijt is erg belangrijk. Dit heeft alles te maken met je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuiker spiegel hou je laag als je de bovenstaande adviezen volgt en regelmatig eet.

Veel water drinken

Het drinken van water helpt je niet alleen om zonder calorieën aan je vochtinname te komen. Een glas water drinken vermindert ook het honger gevoel. Probeer elke ochtend, middag en avond 2 glazen water te drinken. Op deze manier kom je in ieder geval elke dag aan de 1,5 liter water die je moet drinken en voorkom je dat je meer eet dan nodig is.

Stress

Het hormoon cortisol speelt ook een belangrijke rol in het opslaan van je buikvet en dient daardoor laag te worden gehouden. Er zijn een aantal factoren die jouw cortisol niveau kunnen verhogen.

Om jouw cortisol niveau laag te houden is het belangrijk om stress te verminderen. Heb je veel last van stress, leer dan mediteren. Zorg daarnaast ook voor voldoende slaap. Van een slechte nachtrust gaat je cortisol niveau omhoog. Kunstmatige zoetstoffen in light drankjes en zoetjes brengen je cortisol niveau in disbalans.

Vermijdt transvetten

Vermijdt ook het eten van transvetten. Transvetten zijn vetten die vaak in bewerkte producten zitten zoals in kant-en-klaar maaltijden maar ook in bijvoorbeeld koekjes.

Related Posts