Home Gezondheid Essentiële suikers

Essentiële suikers

Door: Liesbeth van Duijn

Suiker. We raken er tegenwoordig niet over uitgepraat. Gelukkig komen er steeds meer mensen achter dat suiker ongezond is. Suiker is namelijk de oorzaak van een heleboel klachten én het versnelt het verouderingsproces. Als men het over deze ‘slechte suikers’ heeft, wordt de suiker bedoeld, die we in overmatige hoeveelheden binnenkrijgen door onze dagelijkse (kant-en-klare en/of bewerkte) voeding. Maar bestaan er eigenlijk ook ‘goede suikers’ en welke zijn dit dan? Waar zijn deze essentiële suikers goed voor? En natuurlijk: In welke voedingsmiddelen zitten deze ‘gezonde suikers’?

8 essentiële suikers

Voedingsstoffen die ons lichaam niet zelf (optimaal) kan maken, maar die we toch nodig hebben voor onze gezondheid, noemen we essentiële voedingsstoffen. De natuur kent wel 200 verschillende soorten suikers, maar slechts 8 daarvan zijn essentieel. Dit betekent dat we deze essentiële suikers dus door middel van onze voeding moeten binnen krijgen.

De 8 essentiële suikers zijn glucose, galactose, fucose, xylose, mannose, glucosamine, galactosamine en neuraminezuur. Acht moeilijke namen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt en die je vast niet zal onthouden. Maar waarom hebben we juist deze suikers nodig om onze gezondheid in stand te houden? Waarom zijn ze essentieel?

Functie van essentiële suikers

Wetenschappers houden zich al jaren bezig met onderzoek naar de 8 essentiële suikers en hebben het volgende ontdekt: De cellen in ons lichaam communiceren met elkaar door middel van glycanen. Glycanen zitten vast aan de buitenkant van de cel en zijn letterlijk en figuurlijk de antennes van de cellen. Ze zorgen voor onderlinge celcommunicatie en dus zorgen ze voor informatie uitwisseling tussen de cellen. Glycanen zijn daarom ontzettend belangrijk, want ze sturen een groot aantal lichaamsprocessen aan.

Wanneer cellen niet juist met elkaar kunnen communiceren door een tekort aan glycanen, is er sprake van cellulaire miscommunicatie. Dit heeft vaak een verzwakt immuunsysteem en ziekte/kwalen als gevolg.

Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam glycanen nodig heeft om ons immuunsysteem, de spijsvertering, onze hersenen en geheugen en onze hormonen optimaal te kunnen laten functioneren. Om voldoende glycanen te kunnen maken in de lever en ervoor te zorgen dat de communicatie tussen cellen optimaal is en zo onze gezondheid, zijn de 8 essentiële suikers nodig.

Anti-aging en essentiële suikers

Essentiële suikers zijn dus noodzakelijk voor de aanmaak van glycanen. Glycanen zorgen onder andere voor het hebben van een betere weerstand, je energieker voelen en minder kans op ziektes. Maar glycanen spelen ook een erg belangrijke rol in het verouderingsproces van de huid. Glycanen zorgen er namelijk voor dat onder meer onze huidcellen zich blijven herstellen.

Maar hoe werkt dit dan precies?

Het is een bekend gegeven dat onze huid vanaf ons 25e levensjaar al begint met verouderen. De celvernieuwing vertraagt en de hoeveelheid collageen wordt minder. Eén van de essentiële suikers, namelijk glucosamine, speelt een belangrijke rol bij de opbouw van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een onderdeel van collageen en wordt opgebouwd uit de essentiële suiker glucosamine en glucuronzuur. Samen zorgen deze stofjes voor een goede vochthuishouding van de huid. Wanneer de vochtbalans van de huid optimaal is, blijft de elasticiteit op peil en kunnen rimpels worden voorkomen. De huid ziet er als gevolg, dik, egaal en stralend uit.

Gezondheid komt van binnenuit

Glycobiologie, ofwel de kennis over essentiële suikers en hun geneeskrachtige eigenschappen voor de huid, wordt nu ook toegepast bij de ontwikkeling van producten voor huidverzorging van bekende, internationale merken. Het gebruik van glycanen in huidverzorgingsproducten en cosmetica, zoals serums, crèmes en maskers is erg populair vanwege het positieve effect op de huid.

Maar waarom ons gezicht volsmeren met dure crèmes en zalfjes als we het probleem op een veel kosteneffectievere manier kunnen aanpakken? De meeste gezondheid komt namelijk van binnenuit. Wanneer je lichaam van binnen optimaal gezond is, zult je dit ook merken aan de buitenkant van je lichaam. Met de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat je voldoende essentiële suikers binnenkrijgt. Hierdoor wordt niet alleen je gezondheid op een positieve manier beïnvloed, maar tegelijkertijd ga je huidveroudering tegen!

Bevat jouw voedingspatroon voldoende essentiële suikers?

Onze voeding is in de afgelopen decennia extreem veranderd. Ons huidige voedingspatroon bestaat voornamelijk uit ‘slechte suikers’ (koolhydraten), die te vinden zijn in kant-en-klaar maaltijden en bewerkte voedingsmiddelen. Men eet te veel zetmeel en te weinig natuurlijke producten die onze voorouders aten, zoals groenten, fruit, noten en zaden, vlees en vis. Hierdoor treffen wij in onze hedendaagse voeding maar 2 van de 8 essentiële suikers aan, namelijk glucose en galactose. Daarbij komt dat deze 2 essentiële suikers in overmatige hoeveelheden aanwezig zijn in onze voeding en dat is dus juist niet goed voor onze gezondheid.

De overige 6 essentiële suikers komen voor in diverse voedingsmiddelen, zoals (rauwe) groenten, fruit, peulvruchten, paddenstoelen, zaden en pitten, noten, eieren, zeewier en rundvlees. Veel van deze voedingsmiddelen missen in het dagelijkse eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Dit betekent dat men anders moet gaan eten om niet alleen een gezond lichaam te krijgen, maar ook een gezonde, stralende huid!

Related Posts