Home Make up Houdbaarheid van make up

Houdbaarheid van make up

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Make up verzamelen is een grote hobby onder vele vrouwen, maar hoe lang make up eigenlijk houdbaar? De houdbaarheid van make up hangt af van het soort make up, niet alle make up is even lang houdbaar.

Hoe veel we ook van onze make up producten houden, ze vormen helaas ook een bron van bacteriën. Daarnaast bepalen de hoeveelheid conserveringsmiddelen hoe lang een product houdbaar is. Een goed conserveermiddel beschermt jouw make up zowel tegen bacteriën, gisten en schimmels.

Houdbaarheid van make up

De houdbaarheid van je make up kun je in veel gevallen checken. In sommige gevallen staat er een houdbaarheidsdatum op, maar in de meeste gevallen een teken met de duur van de houdbaarheid. Deze houdbaarheidsduur gaat in vanaf het moment dat je de make up open maakt en wordt aangegeven in M dat voor maand of maanden staat. Ze noemen dit ook wel PAO (period after opening).

Het symbool van het potje met open deksel is door de EU in 2003 voor het eerst goedgekeurd en dient nu als maatstaf om aan te geven hoe lang een product houdbaar is. Het is een indicatie van hoeveel maanden een product kan worden gebruikt zonder conservering, fysische en/of chemische afbraak, wat zou leiden tot besmetting met micro-organismen, verminderde werkzaamheid of schade voor de consument.

Natuurlijk is het ook altijd verstandig om het product zelf te checken of het nog wel houdbaar is. Stel dat een make up product er anders uitziet, een andere textuur heeft een andere kleur of geur, dan kan dit een indicatie zijn dat het product niet goed meer is en beter kan worden weggegooid.

Ook gelden er richtlijnen voor de houdbaarheid van make up.

Houdbaarheid lippenstift en lipgloss

Lippenstift en lipgloss zijn vaak op oliebasis waardoor ze wat langer meegaan. Je kunt ervan uitgaan dat jouw favoriete lippenstift zo’n 12 maanden houdbaar blijft. Wanneer je ziek bent is het beter om ze even niet te gebruiken. Bij lippenstift kun je de top schoonmaken door hem af te vegen aan een tissue, dat is bij een lipgloss niet het geval.

Houdbaarheid nagellak

Het fijne nieuws is dat je jouw nagellak zo lang kunt bewaren als dat hij goed blijft. De chemische samenstelling zorgt ervoor dat een nagellak niet kan bederven. Dus zolang hij nog lekker smeert is hij nog zeker “good to go”.

Houdbaarheid mascara

Van alle make up producten is het belangrijk om vooral je mascara goed in de gaten te houden. De houdbaarheid van een mascara is 3 maanden. Gebruik een mascara never nooit niet langer dan 6 maanden. Je ogen zijn heel gevoelig en het laatste wat je wilt is dat er een ontsteking in je ogen ontstaat door het te lang gebruiken van een mascara. Wanneer je een ontsteking bij je ogen hebt, dien je de mascara die je hebt gebruikt direct weg te gooien. Zelfs als de PAO nog niet bereikt is. Doe je dit niet dan heb je kans dat de ontsteking langer blijft zitten of weer terugkomt.

Houdbaarheid eyeliners

De houdbaarheid van een eyeliner ligt net als mascara op 3 maanden. Dit komt met name omdat je met een eyeliner erg dicht in de buurt van je ogen komt waardoor er kans is op besmetting. En mochten je ogen rood worden of geïnfecteerd raken, dan is het net als met mascara de bedoeling om de eyeliner snel te verwisselen. Een oogpotlood gaat iets langer mee omdat je deze kunt slijpen. Let er wel op of er niet een wit laagje rondom de punt ontstaat, dit is namelijk een teken dat het oogpotlood zijn beste tijd heeft gehad.

Houdbaarheid oogschaduw

Hoe leuk het ook is om verschillende oogschaduw palettes te bewaren, het advies is toch echt om ze hooguit 9 maanden te gebruiken. Doordat je met het kwastje naar je oog gaat, en vervolgens met het kwastje weer op de oogschaduw, wordt er heen en weer nogal wat uitgewisseld. Daar komt bij dat je ooglid erg gevoelig kan zijn voor infecties.

Houdbaarheid foundation

Na het openen van een foundation is deze 3 tot 6 maanden houdbaar. De meeste foundations zijn op waterbasis waardoor ze aantrekkelijk zijn voor bacteriegroei. Probeer je foundation zoveel mogelijk weg te houden van warme en/of vochtige weersomstandigheden omdat dat de houdbaarheid nadelig beïnvloed. Je kunt het ook vaak zien als een foundation niet meer goed is, bijvoorbeeld doordat het verschillende substanties naast elkaar heeft zoals bijvoorbeeld een olielaagje of wanneer hij niet meer goed uitsmeert of niet lekker ruikt. Pompflacons gaan over het algemeen iets langer mee, probeer je handen of make up spons niet tegen de opening te houden om besmetting te voorkomen.

Houdbaarheid concealers

Concealers gaan in principe lang mee, de gemiddelde vloeibare concealer één jaar en in poeder of stickvorm kan een concealer tot 2 jaar meegaan. Maar let op, wanneer je een concealer gebruikt om puistjes te camoufleren, wees je er dan bewust van dat de bacteriën van het puistje in de concealer terecht kunnen komen.

Betaald partnerschap met Wehkamp.

Related Posts