Home Lichaamsverzorging Miradry tegen overmatig zweten

Miradry tegen overmatig zweten

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Miradry is een behandeling tegen overmatig zweten. Wanneer je last hebt van overmatig zweten is dit erg vervelend. Het zorgt voor zichtbare natte plekken in kleding, nare geuren en vervelende vlekken in kleding. Een goede deodorant is in sommige gevallen niet een oplossing voor het probleem. Gelukkig bestaat er een behandeling die jou effectief kan helpen om overmatig zweten te aan te pakken.

Wat is MiraDry?

Miradry is een effectieve behandeling tegen overmatig zweten onder de oksels, ook wel axillaire hyperhidrose genoemd. Deze behandeling is in 2011 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en in Europa CE-gemarkeerd. In 2015 is miraDry ook goedgekeurd om alle kleuren okselhaar en de geurklieren permanent te verwijderen. Hierdoor is het de eerste door de FDA goedgekeurde apparaat dat beschikbaar is om ongewenst okselzweet en haargroei te stoppen en tegelijkertijd geurproducerende klieren weet te elimineren.

Hoe werkt miraDry?

De miraDry behandeling maakt gebruik van elektromagnetische energie, ook wel microgolven genoemd. Met een handapparaat wordt nauwkeurig en gecontroleerd elektromagnetische energie onder de okselhuid afgegeven aan het gebied waar de zweetklieren zich bevinden. Dit resulteert in thermolyse (afbraak door warmte) van de zweetklieren. Terwijl de zweetklieren worden geëlimineerd door middel van elektromagnetische technologie, worden de bovenste huidlagen tegelijkertijd gekoeld en beschermd.

Deze elektromagnetische energie pakt de zweetklieren van het te behandelen gebied aan en schakelt ze definitief uit. miraDry pakt hiermee de oorzaak van het zweten effectief aan. Omdat de behandeling zowel effect heeft op de zweet- als geurklieren heb je na de behandeling ook geen last meer van een vervelende zweetluchtjes. Daarnaast zorgt het voor een permanente reductie van okselhaar.

Zweten is een essentiële lichaamsfunctie is voor het beheren van jouw temperatuur. De oksels zijn verantwoordelijk voor minder dan 2% van de zweetklieren van het lichaam. Volgens deskundigen zou de eliminatie van deze zweetklieren daarom geen effect moeten hebben op de thermoregulatie van het lichaam. Het compenserende zweten, dus het zweten op andere lichaamsdelen is geen probleem gebleken.

Hoe gaat de miraDry behandeling in z’n werk?

Met behulp van de jodium-zetmeeltest wordt tijdens het eerste consult de exacte locatie van het te behandelen gebied bepaald. Dit te behandelen gebied wordt op de dag van de behandeling gemarkeerd. Voordat de behandeling van start gaat zal de arts de oksels plaatselijk verdoven. Tijdens de behandeling wordt het miraDry apparaat op het te behandelen gebied van de oksels geplaatst zodat het energie en warmte afgeeft om de zweet- en geurkliertjes te elimineren. De behandeling inclusief voor en nazorg duurt circa 1,5 uur. Gemiddeld 80% is tevreden met de zweetreductie na één behandeling.

Waar moet ik rekening mee houden na de miraDry behandeling?

Na de behandeling kunnen er plaatselijk gevoelige en rode plekken en zwellingen zijn. Ook kan het zijn dat je een licht tintelend gevoel in de huid van de oksels ervaart. Deze gevoeligheid en tintelingen in oksel of bovenarm zijn tijdelijk en kunnen tot enkele weken na de behandeling duren. Gevoelloosheid en tintelingen kunnen optreden in de bovenarm of oksel en kunnen ongeveer 5 weken aanhouden.

Het is raadzaam de eerste dagen de oksels te koelen met coldpacks en eventuele pijn kun je verzachten met een pijnstiller als Ubiprofen. Gedurende de eerste week is het beter om niet te sporten en moet je het gebied rondom de oksels goed schoon houden om eventuele infectie te voorkomen. Het is in deze periode fijn om ruime kleding te dragen, de huid niet te scheren en geen deodorant te gebruiken. Start altijd met een nieuwe deodorant wanneer je weer deodorant gaat gebruiken.

Wat zijn de kosten voor een miraDry behandeling?

MiraDry behandeling tegen overmatig okselzweet bij Mauritskliniek. De eerste behandeling kost bij de Mauritsklikiek €1.500, eventuele vervolg behandelingen kosten € 1.000,- maar zoals eerder aangegeven is dit maar voor 20% van toepassing.

De behandeling wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering, zodat de behandeling voor eigen rekening is.

Related Posts