Nederlanders zijn fervente broodeters. Daarom des te belangrijk om hier de gezondere keuze in te maken.
Uiteraard hoef ik jullie niet te vertellen dat volkoren brood gezonder is dan wit brood. Maar hoe zit dat dan precies met volkoren, meergranen en speltbrood??

Volkoren (of whole wheat) is een beschermde naam en mag alleen op de verpakking vermeld worden als het ook echt om een volkorenproduct gaat. Volkoren brood bevat niet alleen meer vitamines en mineralen, het geeft ook sneller een verzadigd gevoel en door de vezels is volkoren brood beter voor de stoelgang dan wit brood…win-win-win!

De meeste volkoren graanproducten zijn gemaakt van tarwe. Je kunt echter ook kiezen voor spelt brood. Maar hierin heb je dan ook de keuze volkoren speltbrood of ‘wit’ speltbrood. Het gaat om ‘wit’ speltbrood als er geen volkoren vermeld staat. Spelt bevat minder gluten dan tarwe, maar daarbij is het dus eveneens gezonder als het volkoren spelt betreft.

De stelregel hoe bruiner, hoe gezonder, gaat helaas niet altijd op. Veel meergranen brood wordt donkerbruin gekleurd door mout om het brood een gezond imago te geven. Maar het is dus eigenlijk stiekem wit brood in een donkerder kleurtje. Dus wederom geldt hier… belangrijk om het etiket even te checken of vragen aan de bakker wat voor meel/bloem is gebruikt.

Mocht je gebruik maken van het Powerslim dieet. PowerSlim lijnzaadbrood is gemaakt van volkorenroggemeel.

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email
Over de auteur
Profielfoto van lizzybrugmans
Voedingsdeskundige

Werkzaam als voedingsdeskundige bij Body Slim Uden. Hier coach ik mensen die willen afvallen met behulp van PowerSlim. Een happy & healthy lifestyle voor iedereen, dat is haar streven!