Home Gezichtsverzorging Het verschil tussen botox en fillers

Het verschil tussen botox en fillers

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Botox en fillers zijn populair. Ze kunnen beide bijdragen aan minder rimpels maar ze worden verschillend ingezet. In dit artikel lees je alles over het verschil tussen botox en fillers.

Het verschil tussen botox en fillers

Het grootste verschil tussen botox en fillers is dat botox gebruikt wordt om fijne lijntjes en rimpels te verminderen, of te voorkomen door de onderliggende spieren te verlammen. Fillers daarentegen vullen rimpels op en worden gebruikt om volume verlies in het gezicht te herstellen, of om een andere vorm aan het gezicht te geven. Denk bijvoorbeeld aan het opvullen van de lippen of het verstrakken van de kaaklijn.

Naast dat ze beide dus voor een verschillend doel worden gebruikt, zijn er nog een aantal verschillen. Zo is na de behandeling van een filler het resultaat meteen zichtbaar en heeft botox een meer tijd nodig, namelijk maximaal 2 weken totdat het resultaat volledig zichtbaar is. Fillers blijven ook wat langer zitten, namelijk 8 maanden tot 2 jaar, terwijl botox een werking heeft van 3 tot 5 maanden.

Het is niet gek dat ze met elkaar worden vergeleken, ze hebben namelijk ook een aantal overeenkomsten. Zo worden ze beiden geïnjecteerd, kunnen een natuurlijk resultaat geven en worden ingezet om de tekenen van huidveroudering terug te draaien of minder zichtbaar te maken. Beide behandelingen kennen geen ‘down time’, dat wil zeggen dat je na de behandeling direct verder kan gaan met je dagelijkse bezigheden.

Wat is botox?

Injectables met botox, oftewel botuline toxine, helpen je gezichtsspieren te ontspannen, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden bij het aanspannen van je gezichtsspieren.

De populairste behandelingen met botox zijn injecties in de fronslijnen, voorhoofdlijnen en kraaienpootjes. Andere plaatsen waar het kan worden gebruikt zijn marionetlijnen/mondhoeken, bunney lines (rimpels aan de zijkant van je neus) nek en kin. Daarnaast kan het ook worden gebruikt tegen overmatig zweten, hoofdpijn, gummy smile (zichtbaar tandvlees als je lacht) en tandenknarsen (bruxisme).

Botox blokkeert zenuwsignalen naar spieren. Als gevolg hiervan kunnen geïnjecteerde spieren niet samentrekken. Deze effecten zijn altijd tijdelijk, maar kunnen enkele maanden aanhouden. In één sessie kunnen meerdere zones behandeld worden.

Na een botox behandeling is het belangrijk dat je 24 uur niet in het gebied gaat wrijven waar de botox is geplaatst. Wel kun je direct na de behandeling je dagelijkse werkzaamheden hervatten.

 

Wat zijn fillers?

Bij fillers wordt er gebruik gemaakt van hyaluronzuur om rimpels op te vullen. Hiermee kan bijvoorbeeld het volume van de lippen worden opgevuld, maar het kan ook gebruikt worden om het volume van het gezicht te vergroten. Bekende behandelingen zijn het opvullen van de traangoot, het strakker maken van de kaaklijk, het opvullen van holle slapen en de wangen.

Hyaluronzuur is een natuurlijke stof die al aanwezig is in ons lichaam en die je huid soepel en veerkrachtig houdt. Ons lichaam maakt hyaluronzuur aan, maar dit proces neemt geleidelijk af waardoor onze huid slapper wordt en je rimpels krijgt. Dankzij de injecties met hyaluronzuur kan het volumeverlies hersteld worden.

Het resultaat van fillers is tijdelijk en houdt 8 maanden tot 2 jaar aan. De filler wordt na verloop van tijd verdreven door ons lichaam. Dit proces verschilt van persoon tot persoon en van het behandelde gebied. Over het algemeen blijft een filler minder lang zitten als er veel beweging in het gebied is en langer zitten wanner het wordt geïnjecteerd in een gebied waar weinig beweging is.

Fillers worden ingespoten met een fijn naaldje. Deze injecties zijn niet pijnlijk dankzij de verdovende stof. Voor lipvergroting wordt geadviseerd een half uur voor de behandeling een crème met plaatselijke verdoving aan te brengen.

Het resultaat van een filler injectie is direct zichtbaar. Het behandelde gebied kan de eerste drie dagen iets meer gezwollen zijn door de verdovende stof.

Dit artikel heeft je hopelijk meer inzicht gegeven in het verschil tussen botox en fillers. Doe altijd een goed onderzoek voordat je een botox of filler behandeling laat uitvoeren. Beide behandelingen mogen alleen door een arts uitgevoerd worden. Kijk bij het uitzoeken van de juiste arts of deze arts gespecialiseerd is in botox en filler behandelingen en kijk ook naar de ervaringen en reviews van deze arts. Lees ook meer over het verschil tussen skinboosters en fillers.

Related Posts