Home Algemeen Herstel van een ooglidcorrectie, wat kun je verwachten?

Herstel van een ooglidcorrectie, wat kun je verwachten?

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Veel mensen vragen zich af hoe het herstel van een ooglidcorrectie behandeling verloopt. Het herstel is na elke operatie, en bij ieder persoon verschillend. We proberen jou met dit artikel een goed beeld te geven wat je kunt verwachten.

Hoe verloopt een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie wordt ook wel een ooglift of bhleparoplastie genoemd. Bij een ooglidcorrectie wordt de overtollige huid boven de ogen verwijderd. De incisies worden gemaakt in de natuurlijke plooi van je ooglid, hierdoor zijn de littekens nauwelijks zichtbaar wanneer het genezen is. Na afloop worden de hechtingen afgeplakt met een pleister. De operatie duurt vaak niet langer dan een uur, wat maakt dat het een relatief kleine ingreep is. Belangrijk is om de ogen direct na de operatie goed te koelen, zodat kans op zwelling wordt verkleind.

De operatie kan zowel met een plaatselijke verdoving gedaan worden als met sedatie, dit betekent dat de operatie een aanzienlijk minder lange nasleep heeft wanneer je dit vergelijkt met narcose. Voor andere ingrepen, zoals een facelift, is narcose wel de enige mogelijkheid tijdens de operatie.

Hoe verloopt het herstel van een ooglidcorrectie?

De eerste weken na een ooglidcorrectie hebben invloed op zowel het herstel als het resultaat van de ooglidcorrectie. Het is belangrijk om de eerste week de ogen goed te koelen en (met je hoofd) rechtop te slapen. Wanneer je lenzen draagt is het belangrijk deze de eerste week het dragen van lenzen over te slaan. Je mag geen enkel risico lopen dat de wond wordt aangeraakt omdat dit de wond kan openhalen of kan zorgen voor een infectie. Plan een ooglidcorrectie zo in dat je minimaal de eerste week na de operatie niet hoeft te werken. De eerste week is het ook beter om niet te hoesten, te bukken, te tillen en te persen. Probeer alle mogelijke druk op je ogen te voorkomen.

Je doet er verstandig aan om direct na de operatie een zonnebril te dragen. Hiermee kom je niet alleen beter voor de dag, het voorkomt ook dat er viezigheid in je ogen kan waaien. Zorg dat er iemand met je mee gaat, want autorijden of OV direct na de operatie is geen goed idee. Wanneer de operatie is gedaan kun je in de eerste nacht wondvocht of bloed bij je ogen verliezen. Ook treden er zwellingen en blauwe plekken op. De hoeveel blauwe plekken en zwellingen is voor iedereen verschillend.

Je zicht is de eerste dagen na de operatie een beetje wazig, dus houdt hier rekening mee. Verder is het belangrijk om de ogen voorzichtig schoon te maken. In de wimperhaartjes en ooghoeken kan viezigheid ophopen welke je het beste met een wattenstaafje kunt verwijderen. De pleistertjes kunnen loslaten, deze mag je er nooit aftrekken. Integendeel! Druk ze voorzichtig aan wanneer ze loslaten.

De zwelling en blauwe plekken kunnen ook naar beneden zakken waardoor de oogleden een stuk dikker kunnen worden. De blauw/paarse verkleuringen veranderen in zo’n 7 dagen naar een gele kleur, waarna de kleur in zijn geheel verdwijnt. Wat blauwe plekken betreft, kun je een week tot 1,5 week aanhouden. Wat betreft de zwellingen duurt het zo’n 2 weken.

Make up kun je pas dragen nadat de hechtingen zijn verwijderd en als alle korstjes weg zijn. Probeer dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. Koop een goede litteken crème, en breng deze dagelijks aan om het herstellen van het litteken te bevorderen. Het litteken blijft zo’n 6 maanden redelijk goed zichtbaar in de vorm van een rode lijn in de huidplooi. Je kunt eraan denken om een concealer onder je oogschaduw aan te brengen om deze minder zichtbaar te maken. Draag gedurende de eerste 3 maanden zoveel mogelijk een zonnebril en voorkom blootstelling aan zonlicht.

Volledig herstel kan enkele maanden duren. Je kunt er het beste vanuit gaan dat het 6 maanden duurt voordat de huid en het litteken volledig zijn hersteld. Laat je goed informeren voordat je een ooglidcorrectie ondergaat. Bezoek verschillende artsen, vraag naar voor-en na foto’s en maak pas de beslissing om het te doen wanneer je volledig bent overtuigd.

Related Posts