Home Gezichtsverzorging Hoe verzorg je een gevoelige huid?

Hoe verzorg je een gevoelige huid?

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid kan de juiste verzorging van deze huid een uitdaging worden. Het uitzoeken van geschikte verzorgingsproducten kan een hele opgave zijn omdat je huid verkeerd kan reageren op bepaalde ingrediënten. In dit artikel helpen we jou op weg hoe je een gevoelige huid het beste kunt verzorgen.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huidtype dat een verminderde tolerantie heeft voor het aanbrengen van cosmetica en verzorgingsproducten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ongeveer 50% van de vrouwen en 40% van de mannen een gevoelige huid heeft.

Bij een gevoelige huid kan de huid een branderig, branderig gevoel, jeuk, roodheid of een trekkerig gevoel veroorzaken bij het gebruik van huidverzorgingsproducten of huishoudelijke producten. De klachten hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Wanneer de huid ongemakkelijk aanvoelt is er ook sprake van een gevoelige huid

Wanneer je “veel” last hebt van een gevoelige huid kun je het beste naar een dermatoloog gaan. Een dermatoloog kijkt naar de volgende verschijnselen bij het diagnosticeren van een gevoelige huid:

 • Huidreacties zoals puisten, bultjes of huiderosie
 • Zeer droge huid 
 • Rode huid

Wat kan de oorzaak zijn van een gevoelige huid?

Een gevoelige huid kan onder andere de volgende oorzaken hebben:

 • Huidaandoeningen of allergische huidreacties zoals eczeem, rosacea of allergische contactdermatitis.
 • Overmatig droge of beschadigde huid die de zenuwuiteinden niet langer kan beschermen, wat leidt tot huidreacties.
 • Overmatige blootstelling aan beschadigende omgevingsfactoren voor de huid zoals zon en wind of overmatige hitte of kou
 • Genetische factoren, leeftijds-, geslachts- en rasverschillen in huidgevoeligheid zijn minder goed gedefinieerd, maar kunnen een rol spelen bij het veroorzaken van huidreacties.

Hoe kun je een gevoelige huid het beste verzorgen?

Iedereen reageert verschillend op gezichtsreinigers. Over het algemeen geldt dat je zeep en parfum kunt vermijden wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Gezichtsreiniging zonder zeep geeft minder kans op irritatie van de gezichtshuid dan zeep. Vochtinbrengende producten kunnen de huid helpen om vocht vast te houden waardoor de huid minder snel uit zal drogen.

Wanneer je een product voor de gevoelige huid wilt aanschaffen kun je letten op het volgende:

 • Hoe minder ingrediënten het bevat hoe beter.
 • Het product heeft weinig of geen geur.
 • Het bevat geen antibacteriële ingrediënten of alcohol.
 • Het product bevat geen retinoïden of alfahydroxyzuren.

Voordat je een product volledig gaat gebruiken, kun je deze het beste eerst gaan testen. Dit kun je doen door het product meerdere dagen in een kleine hoeveelheid achter het oor aan te brengen. Daarna laat je het een nacht intrekken. Wanneer de huid niet geïrriteerd raakt kun je het product aanbrengen op een gebied naast een oog. Wanneer ook dit geen irritatie geeft is het product veilig en kun je het op elk deel van je gezicht aanbrengen.

Er zijn verzorgingsproducten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. Dermatologische huidverzorging is samengesteld in samenwerking met dermatologen. Bij deze huidverzorging is de kans op een huidreactie een stuk kleiner. Een voorbeeld van dermatologische huidverzorging zijn de producten van  La Roche-Posay.

Naast het gebruik van goede verzorgingsproducten zijn er verschillende mogelijkheden om de huid extra te beschermen. Draag eerst het hele jaar door zonnebrandcrème. Gebruik er een met een breed spectrum met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minimaal 30. Houd er in de zomer rekening mee dat de zon je huid beschadigt. Ga niet in de zon liggen, ook niet als je zonnebrandcrème hebt aangebracht. 

Om in de winter een droge, schilferende, jeukende en gebarsten huid te helpen voorkomen, doe je het volgende:

 • Verwarm je huis niet te warm.
 • Neem warme, niet hete baden en douches.
 • Na het baden kun je de huid het beste droog deppen en een vochtinbrengende crème aanbrengen terwijl je huid nog vochtig is.
 • Gebruik een vochtinbrengende crème die petrolatum, minerale olie, linolzuur, ceramiden, dimethicon of glycerine bevat.

Related Posts