We weten het eigenlijk allemaal, groente is gezond. wordt aangegeven met de aanbevolen groenten per dag. Verse groentes zitten vol met voedingsstoffen, waaronder belangrijke vitamines en mineralen, die het lichaam nodig heeft om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.
Hoeveel groente per dag?
Volgens het voedingscentrum hebben we 200 gram groente per dag nodig. Slechts 28 % van de Nederlandse bevolking voldoet aan deze richtlijn. Ondanks dat mensen deze richtlijn al amper halen, worden adviezen gegeven waarin de aanbeveling een stuk hoger ligt. Neem bijvoorbeeld de richtlijn van de voedingspiramide. Zij raden je aan om 300 tot 500 gram groente per dag te eten. Maar welke richtlijn kan je het best opvolgen?
Gezondheid
Er is een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen groente- en fruitinname en kanker, hart- en vaatziekten en mortaliteit. Dit onderzoek laat zien dat het eten van meer groente gezondheidswinst oplevert, ongeacht de hoeveelheid. Het grootste effect wordt echter gezien bij 360 gram groente of meer. Het advies om 400 gram groente per dag te eten is dus de beste optie!
Hoeveelheid vitamine en mineralen in groente
In de afgelopen 10.000 jaar is ontzettend veel veranderd op het gebied van voeding. Sinds de landbouwrevolutie is men meer koolhydraten en verzadigde vetten gaan eten, ten koste van groente en fruit. Ons voedingspatroon is drastisch veranderd, maar dat is niet de enige verandering. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat er een verminderde hoeveelheid aan vitamines en mineralen in de groente van tegenwoordig aanwezig is. Dit heeft te maken met de grond waarop we onze groentes verbouwen en de manier waarop we onze groentes bereiden en bewaren.
Rauwe, verse groentes bevatten de meeste vitamines. Hoe verser hoe beter! Wanneer de groente geoogst wordt, veranderd de samenstelling al binnen een paar uur. De smaak en structuur gaat achteruit . Vroeger had men geen koelkast of vriezer. Men at verse groentes. Tegenwoordig kunnen we Inblikken, drogen, invriezen en weer ontdooien. Hierdoor verlies je vitamines.
Daarnaast heeft de bereiding invloed op de voedingswaarde. Je behoud de meeste vitamines wanneer je kiest voor stoven, stomen of wokken. Wanneer je de groente kookt, gaan er vitamines verloren. Mocht je toch een groente willen koken, voeg dan een minimale hoeveelheid water toe.
Met deze tips krijg je meer vitamine binnen via groenten:
- Koop zoveel mogelijk groenten en fruit uit Nederland, het is verser en heeft een minder lange reis afgelegd. Dit is ook beter voor het milieu
- Probeer groenten te eten van het seizoen
- Kook of bak de groenten minder lang, je hoeft je niet altijd aan de tijden te houden die op de verpakking staan
- Probeer groenten aan je ontbijt, lunch en avondeten toe te voegen en kijk welke groenten voor jou geschikt zijn als snack
Het eten van veel groenten geeft ook voordelen op het gebied van ons uiterlijk. Een mooie huidteint, bescherming tegen UV-straling, gezond en vol haar, stevige nagels en bescherming van je gebit zijn allemaal aspecten die we met het eten van groente positief kunnen beïnvloeden. We worden er dus niet alleen gezonder, maar ook mooier van!
Top 10 groenten met minste gifstoffen:
1. Asperge
2. Knoflook
3. Bloemkool
4. Rode biet
5. Witlof
6. Avocado
7. Bataat
8. Aardappelen
9. Prei
10. Broccoli
Top 10 groenten met meeste gifstoffen:
1. Kropsla, bindsla
2. Komkommer
3. Kouseband
4. Okra
5. Peul, vleeserwt
6. Sperzieboon
7. Ronkboon, Slaboon, snijboom
8. Bosui
9. Wortel
10. Aubergine
Het advies toepassen
Er zijn dus genoeg reden om meer groentes te gaan eten. 400 gram lijkt veel, maar er is tegenwoordig veel mogelijk om het eten van groentes makkelijker te maken. Je kan bijvoorbeeld de koolhydraten bij de avondmaaltijd vervangen door groentes. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti gemaakt van courgette, met behulp van een spiraalsnijder. Of rijst gemaakt van bloemkool, met behulp van een blender. Tegenwoordig zijn er zo veel leuke en lekkere mogelijkheden. Probeer het eens uit, het is makkelijker dan je denkt.