Home Gezichtsverzorging Gezichtshaar verwijderen

Gezichtshaar verwijderen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Gezichtsbeharing bij vrouwen is in de meeste gevallen een onwenselijke verschijning. Gezichtshaar verwijderen kan gelukkig op veel manieren gedaan worden. Gezichtshaar bij vrouwen kan optreden als gevolg van hormonale veranderingen. Het kan ook worden veroorzaakt door genetica. Als je last hebt van het haar dat op je gezicht groeit, dan helpen we je in dit artikel verder om te kijken hoe je gezichtsbeharing in de toekomst kunt verhelpen en/of voorkomen.

Gezichtshaar verwijderen

Er zijn veel verschillende manieren om gezichtshaar te verwijderen. De een wat pijnlijker dan de andere. Ook verschillen ze van elkaar in hoelang het resultaat zichtbaar is. Of in dit geval hoe lang het haar niet zichtbaar is. De meeste methoden zorgen ervoor dat ze gezichtsbeharing tijdelijk verwijderen, maar het is ook mogelijk om gezichtsbeharing definitief te verwijderen.

Scheren met een scheermesje

Scheren is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om haar te verwijderen van je gezicht. Niet gek dat dit dan ook de meest populaire methoden is om je gezicht van gezichtshaar te ontdoen.

Je gezicht blijft één tot drie dagen haarvrij en daarna moet je je opnieuw scheren. Voor het beste resultaat reinig je je gezicht en breng je een laagje zeep of scheerschuim aan. Dit bevordert een glad oppervlak en vermindert de kans op snijwonden. Glijd met het scheerapparaat over je gezicht in de richting van de haargroei.

Houd er rekening mee dat hoewel deze methode relatief veilig is, ingegroeide haartjes een bijwerking van het scheren kunnen zijn. Deze kleine bultjes ontstaan wanneer het haar terug in de huid groeit. Ingegroeide haartjes verdwijnen meestal binnen enkele dagen vanzelf.

Scheren met een wenkbrauwscheermesje

Er zijn speciale wenkbrauwscheermesjes op de markt. In tegenstelling tot dat de naam doet vermoeden zijn deze ideaal voor het verwijderen van haar op het gezicht. Doordat ze een stuk kleiner zijn dan scheermesjes zijn ze naar onze mening beter geschikt om een vrouwengezicht mee te ontharen. Deze wenkbrauwmesjes zijn een goede optie als je last hebt van kleine donshaartjes.

Voor een mooi resultaat kun je het beste je gezicht insmeren met een gezichtsolie. Vervolgens ga je met het wenkbrauwscheermesje tegen de richting in. Dus van onder naar boven. Het resultaat is een stralend zachte huid. Als bijkomend voordeel heeft het eenzelfde effect als een peeling. De mesjes verwijderen namelijk ook de bovenste laag dode huidcellen. Twee vliegen in één klap dus.

Gezichtsbeharing verwijderen met een pincet

Je kunt ook je gezichtshaar verwijderen met een pincet. Deze effectieve en goedkope methode is met name handig als het slechts om een aantal haartjes gaat. Om je gehele gezicht te behandelen met een pincet zul je behoorlijk wat tijd moeten uittrekken. Het voordeel is dat je met een pincet het haar vanaf de wortel verwijderd. Hierdoor het resultaat van een pincet langer aan dan bij scheren, namelijk zo’n drie tot acht weken.

De beste methode is door je huid eerst te verwarmen met een washandje. Je kunt het ook goed doen nadat je in bad bent geweest of onder de douche uitkomt. Hierdoor wordt de huid namelijk zachter en doet het minder pijn. Trek de huid in het gebied dat je van haar wilt ontdoen strak en trek of pluk altijd in de richting van de haargroei. Mocht je na het gebruik van een pincet pijn hebben, wrijf dan met een ijsblokje over het gebied om roodheid en ontsteking te verminderen. Vergeet niet je pincet voor en na het plukken met alcohol te ontsmetten.

Gezicht epileren met een epileerveer

Je kunt je gezicht ook epileren met een epileerveer. Dit is een veer waarmee je in een beweging meerdere haartjes uit je gezicht kunt verwijderen. Het voordeel van gezichtshaar verwijderen door middel van een epileerveer is dat de haartjes met wortel en al verwijderd worden waardoor het resultaat langdurig zichtbaar is. Soms heeft epileren tot gevolg dat haartjes zachter en fijner terug groeien. Het nadeel is dat je er echt even een handigheid in moet krijgen en dat de behandeling vrij pijnlijk is.

Gezichtshaar verwijderen met wax

Waxen is een goede methode om gezichtshaar te verwijderen. Je kunt dit thuis zelf doen maar je kan ook naar een waxsalon gaan voor een professionele behandeling.

Als je thuis je gezichtshaar wilt verwijderen met een wax, zijn er twee verschillende producten verkrijgbaar:

  • Wax strips die je voor het aanbrengen tussen je handen verwarmt
  • Wax die gesmolten moet worden en die je vervolgens met een stick op je gezicht aan moet brengen.

Als je op zoek bent naar wax voor je gezicht, zoek dan naar zachte wax of was die is samengesteld voor gebruik op het gezicht. Hardwax is beter voor je benen en bikinilijn en is geen aanrader om te gebruiken voor je gezicht, aangezien de huid van je gezicht veel gevoeliger is.

Ontharingscrème voor het gezicht

Ontharingscrèmes zijn een andere optie voor het verwijderen van gezichtshaar. De resultaten kunnen langer aanhouden dan scheren en de crèmes zijn vaak goedkoper dan wanneer je gaat waxen.

Ontharingscrèmes bevatten chemicaliën zoals natrium, titaandioxide en bariumsulfide, die eiwitten in het haar afbreken. Hierdoor lost het haar gemakkelijk op. Hoewel deze ingrediënten over het algemeen veilig zijn, bestaat er een risico op reactie. Daarom is het belangrijk om een test te doen alvorens je de crème op je gezicht aanbrengt.

Breng een kleine hoeveelheid van de ontharingscrème aan op je huid en wacht minimaal 24. Tekenen van een reactie zijn roodheid van de huid, bultjes en jeuk. Wanneer deze verschijnselen zichtbaar zijn op het geteste oppervlak is het beter om de crème niet te gebruiken.

Threading

Met deze methode kun je gezichtshaar verwijderen door gebruik te maken van een draad die aan ongewenst haar trekt en draait, totdat het uit het haarzakje komt. De resultaten kunnen langer aanhouden dan scheren of epileren, en deze methode veroorzaakt geen ingegroeide haartjes.

Bij threading zijn ook geen chemicaliën betrokken. Er is dus geen risico op een huidreactie, behalve dat het lichte pijn of ongemak kan geven als het haar uit de follikels verwijderd wordt. Threading is misschien geen optie als u acne heeft, omdat hierdoor bultjes kunnen scheuren.

Deze methode van ontharen vereist vaardigheid, dus je moet hiervoor iemand vinden die gespecialiseerd is in threading.

Gezichtshaar permanent verwijderen door middel van IPL

Gelukkig bestaat er ook een behandeling om gezichtshaar definitief te verwijderen met IPL. IPL staat voor de afkorting Intense Pulsed Light. Het flitslicht dat uit het IPL-apparaat komt bestaat uit diverse golflengtes. De warmte van dit licht komt via het pigment van het haar terecht in het haarzakje. Hierdoor kan er uit het haarzakje geen nieuw haar meer groeien. Na elke behandeling hou je steeds minder haar over. IPL is (nagenoeg) pijnloos. Je voelt alleen een tikje en de warmte van de flitsen.

Het effect van de behandeling wordt per keer beter. Het aantal behandelingen dat je nodig hebt verschild. Tussendoor kun je de huid scheren. Waxen of epileren voor de behandeling is af te raden omdat er een haar in het haarzakje moet zitten om de behandeling effectief te maken.

Alhoewel de behandeling bekend staat als definitief kan het voorkomen dat de haren weer terugkomen. Hormoonschommelingen kunnen hiervan een oorzaak zijn. Een ander nadeel is dat de haartjes niet altijd evenredig verwijderd worden, bij donkere haargroei kunnen hierdoor onregelmatigheden ontstaan. Een ander nadeel is dat een IPL behandeling niet altijd werkt voor mensen met een donkere huid of een lichte haarkleur.

Gezichtshaar permanent verwijderen met een laserbehandeling

Je kunt je gezichtshaar verwijderen met behulp van een LightSheer diodelaser en/of de Soprano ICE. Gemiddeld genomen zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig om je gezicht definitief te ontharen. Tussen de behandelingen zitten ongeveer 6 weken, dus je bent al gauw zo’n 42 weken onderweg voordat het haar definitief verwijderd is.

Als je besluit om je gezichtshaar te laseren, dan is het van belang om minimaal zes weken vóór de behandeling niet meer je gezicht te ontharen door middel van epileren of waxen. Daarnaast is het van groot belang om 1 á 4 weken voor en 1 á 4 weken na de laserbehandeling uit de zon te blijven en geen zonnebank te gebruiken. De eerste 48 uur na de behandeling is het belangrijk om warmtebronnen zoals sauna’s te vermijden.

Welke methode is voor mij geschikt?

Welke methode voor jou geschikt is hangt ook af van de mate van overbeharing. Wanneer je zoveel last hebt van gezichtsbeharing dat het je leven zodanig op een negatieve manier beïnvloedt kan je via een aanvullende zorgverzekering mogelijk een vergoeding krijgen.

Related Posts