Home Lichaamsverzorging Striae tijdens zwangerschap voorkomen

Striae tijdens zwangerschap voorkomen

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Striae tijdens zwangerschap is een van de meest vervelende zwangerschapskwaaltjes. Eenmaal last van striae krijg je het bijna nooit meer weg. Het is dus erg belangrijk om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen. Striae ziet eruit als ingesprongen strepen in uw huid. Striae kan rood, paars of een beetje zilverkleurig zijn.

Striae kan verschijnen op je buik, borsten, heupen of dijen. Striae ontstaat vaak tijdens de zwangerschap, maar iedereen kan in elke levensfase striae krijgen. Sommige mensen zijn er vatbaarder voor. Als je moeder, vader, grootouders of andere bloedverwanten striae hebben, is de kans groter dat je ze krijgt. Zelfs als je een verhoogd risico hebt op striae, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je risico te verminderen en de striae die je al hebt te behandelen.

Wat kun je eraan doen om striae tijdens zwangerschap te voorkomen?

1. Voorkom het snel oprekken van de huid

Striae tijdens zwangerschap ontstaat wanneer je huid snel oprekt als gevolg van gewichtstoename. Het behouden van een gezond gewicht is belangrijk om striae te voorkomen, ook buiten de zwangerschap. Sommige mensen ontwikkelen striae tijdens groeispurten, zoals tijdens de puberteit. Andere mensen, zoals bodybuilders, merken ze op nadat ze groeien door te sporten of steroïden te gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat lichaamsveranderingen niet te snel plaatsvinden. Een gezond dieet kan je hierbij helpen. Houdt je gewicht nauwlettend in de gaten tijdens de zwangerschap en probeer zoveel mogelijk gelijkmatig in gewicht aan te komen.

2. Eet gezond

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed en gezond te eten, zowel voor jou als voor de baby. Het eten van voedsel dat de gezondheid van de huid verbetert, kan ook helpen tegen striae. Vitamine C, D, E, zink en eiwit zijn belangrijk om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van collageen. Collageen speelt een rol bij het sterk en elastisch houden van je huid. Het helpt rimpels te verminderen, maar het kan ook belangrijk zijn om striae te voorkomen. Vitamine C is te vinden in veel groenten en fruit. Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, zijn goede bronnen van vitamine C.

Ook vitamine D kan het risico op striae kan verminderen. De gemakkelijkste manier om vitamine D binnen te krijgen is door blootstelling aan de zon. Smeer je wel goed in met een SPF50 om een zwangerschapsmasker te voorkomen.

Zink is een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van de huid. Het helpt ontstekingen te verminderen en speelt een rol bij het wondgenezingsproces. Er is tot op heden zeer weinig bewijs voor een verband tussen zink en striae, maar het eten van zinkrijke voedingsmiddelen zoals noten en vis, kan je helpen om de huid gezond te houden.

3. Hydratatie

Voldoende water drinken helpt om je huid gehydrateerd en zacht te houden. Een gehydrateerde huid heeft niet zo vaak de neiging om striae te ontwikkelen als een droge huid. Het drinken van dranken met cafeïne, zoals koffie en thee kan het risico op het ontwikkelen van striae vergroten. Zorg dus voor een goede balans en drink na een koffie ook direct een glas water. Probeer aan de 2 liter water per dag te komen.

4. De huid soepel houden

Gebruik een goede anti-striae crème om striae tijdens zwangerschap te voorkomen en de huid soepel en gehydrateerd te houden. Er zijn veel verschillende producten op de markt. Alhoewel striae vaak wat later in de zwangerschap voorkomt, kan het geen kwaad om vroeg te beginnen met smeren. Een goede anti-striae crème is ook leuk om te vragen als zwangerschapscadeau.

Wanneer heb je meer kans op striae?

Sommige mensen hebben meer kans om striae te ontwikkelen. Een vrouw heeft meer kans op striae, maar dit wil niet zeggen dat mannen het niet kunnen krijgen. Wanneer striae in de familie voorkomt, heb je meer kans op het ontwikkelen van striae. Vrouwen met overgewicht hebben eerder kans op striae dan vrouwen met een slanker postuur. Het snel aankomen en/of afvallen of het ondergaan van een borstcorrectie vergroot de kans op striae. Striae ontstaat met namen tijdens het oprekken van de huid.

Wanneer ontstaat striae tijdens zwangerschap?

Striae ontstaat vanaf de zesde of zevende maand van de zwangerschap. De beste manier voor zwangere vrouwen om striae te voorkomen, is door langzaam en gestaag in gewicht toe te nemen en de huid soepel te houden met een goede anti-striae crème.

Wat kun je doen om striae te behandelen?

Als je tijdens de zwangerschap striae krijgt, is het goed om te weten dat ze uiteindelijk nog wel wat zullen vervagen. Na verloop van tijd zal de rode of roze kleur uitgroeien tot een bleekzilveren of witte kleur. Als je striae wilt behandelen kun je daar het beste zo snel mogelijk mee beginnen. Echter, sommige behandelmethoden kunnen pas na de zwangerschap worden toegepast. Er komen steeds meer behandelingen die de zichtbaarheid van striae kunnen verminderen.

Retinoïde crème

Retinoïde crème is een medicijn dat afkomstig is van vitamine A. Het is enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Vitamine A crème kan de zichtbaarheid van striae verminderen. De crème helpt het collageen in je huid weer op te bouwen. Overleg met je huisarts om te kijken of deze behandeling geschikt is voor jouw persoonlijke.

Lasertherapie

Lasertherapie is een andere optie om striae te verminderen. De lasers kunnen helpen om collageen of elastine in je huid te stimuleren om te groeien. Er zijn verschillende soorten lasertherapie. Bezoek een of meerdere specialisten om te kijken welk soort lasertherapie het beste bij jou past.

Glycolzuur

Het is mogelijk om striae te behandelen met glycolzuurcrèmes en chemische peelings. Ze werken om het uiterlijk van huidige striae te verminderen, maar ze voorkomen niet dat er nieuwe ontstaan.

Related Posts