Home Gezichtsverzorging Wel of geen facings op je tanden?

Wel of geen facings op je tanden?

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Ben je aan het twijfelen of je wel of geen facings op je tanden gaat nemen? Het nemen van facings is een cosmetische tandheelkundige behandeling. Bij het plaatsen van facings wordt een dun laagje materiaal, meestal porselein of composiet, op de voorkant van de tanden geplaatst om het uiterlijk van te tanden te verbeteren. Met facings kun je je tanden witter maken, gebroken tanden herstellen, je tanden een andere vorm geven, scheve tanden te rechtzetten, onregelmatigheden verbergen en spleten tussen tanden verminderen.

Wel of geen facings

Een struikelpunt bij veel mensen om wel of geen facings te nemen is de prijs. Facings zijn niet goedkoop. De kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het mogelijk om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Wanneer je een aanvullende verzekering afneemt betaal je wel vaak een hogere zorgpremie. Voor kinderen tot 18 jaar is het in sommige gevallen wél mogelijk om een vergoeding voor facings te krijgen. Ook vergoeden sommige verzekeringen facings wanneer je tanden zijn afgebroken door een ongeluk. Overstappen van zorgverzekering kan de moeite waard zijn.

Een ander struikelpunt voor het nemen van facings is het afslijpen van gezonde tanden. Hierdoor is het nemen van facings niet omkeerbaar. Eenmaal facings, zul je de rest van je leven ook facings moeten blijven houden. Het is belangrijk om de facings goed te verzorgen zodat ze langer meegaan, zoals het zorgvuldig flossen en poetsen van je tanden. Controles bij de tandarts zijn noodzakelijk om de duurzaamheid en het behoud van facings te waarborgen. Bedenk goed dat de facings mogelijk vervangen moeten worden en dat het kostenplaatje niet eenmalig is.

Waar kun je terecht voor het plaatsen van facings?

Wanneer je facings overweegt is het belangrijk om te zoeken naar een gerenommeerde en ervaren tandarts of kliniek die facings aanbiedt. Je kunt online zoeken naar recensies en aanbevelingen van andere patiënten om een idee te krijgen van de kwaliteit van de zorg die ze bieden.

Bij sommige tandartspraktijken is het mogelijk om facings te laten plaatsen. Wanneer dit mogelijk is bij je eigen tandarts is het in de toekomst handig bij de controle afspraken. Er zijn ook veel cosmetische klinieken gespecialiseerd in facings. Deze hebben vaak een specialistischere kennis op het gebied van facings.

Hoe worden facings geplaatst?

Wanneer er facings over je tanden worden geplaatst, wordt er eerst een kleine hoeveelheid van het tandglazuur verwijderd om ruimte te maken voor de dunne laag die op de tanden wordt geplakt. Het slijpen van je tanden voor facings is meestal pijnloos en wordt zonder verdoving gedaan. Facings worden op maat gemaakt, je kunt dus zelf meebepalen wat de kleur, vorm en grootte van de facings gaat worden.

Wat is het verschil tussen porseleinen en composiet facings?

Zowel porselein en composiet worden veelvuldig gebruikt voor facings. Het zijn 2 verschillende materialen met verschillende kenmerken. De keuze tussen deze 2 materialen hangt af van verschillende factoren zoals jouw wensen, behoeften en jouw budget. Een tandarts of specialist kan je hierin adviseren.

Porseleinen facings

Porseleinen facings zijn gemaakt van een duurzaam en keramisch materiaal dat het meeste lijkt op natuurlijk tandglazuur. Het is bestand tegen verkleuring en heeft een lange levensduur. Porselein heeft een glanzende en natuurlijke uitstraling. Het kan worden aangepast aan de kleur, vorm en grootte van de omliggende tanden. Porseleinen facings zijn duurzamer en beter bestand tegen slijtage dan facings van composiet. De kleur en glans houden beter en er is minder kans op verkleuring na verloop van tijd.

Het plaatsen van porseleinen facings heeft over het algemeen twee bezoeken van zo’n 1,5 uur aan de tandarts nodig. Bij het eerste bezoek wordt een afdruk van de tanden gemaakt. Deze wordt naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd om de facings op maat te maken. Bij het tweede bezoek worden de facings op de tanden bevestigd. Het plaatsen van porseleinen facings is een stuk duurder dan het plaatsen van composiet facings. Porseleinen facings gaan wel 15 tot 25 jaar mee.

Composiet facings

Een composiet facing is gemaakt van een tandkleurig composietmateriaal, dat bestaat uit een mengsel van kunstharsen en fijn gemalen keramische deeltjes. Dit materiaal wordt direct op de tand aangebracht en vormgegeven.

Composiet facings kunnen worden aangepast aan de kleur van de omliggende tanden en geven je een natuurlijk ogende afwerking. Het heeft wat minder glans en reflectie dan porseleinen facings. Over het algemeen zijn composiet facings minder duurzaam dan porseleinen facings. Dit komt omdat het na verloop van tijd verkleuren en omdat het gevoeliger is voor slijtage en beschadiging.

Voor het plaatsen van composiet facings is vaak maar één bezoek nodig. De tandarts brengt het composietmateriaal direct aan op de tand, vormt het en hardt het uit met behulp van een speciale lichtbron. Facings van composiet gaan 4 tot 8 jaar mee.

Hoeveel kost het plaatsen van facings?

De richtprijzen voor het plaatsen van facings zijn als volgt: voor een facing van composiet betaal je gemiddeld tussen de €150 tot €200 per tand of kies. Voor porseleinen facings betaal je tussen de €700 tot €900 euro per tand of kies.

Is het nodig om op al je tanden facings te plaatsen?

Nee, het is niet nodig om op al je tanden facings te plaatsen. Je kunt zelfs een facing laten plaatsen op één tand die is afgebroken. Wanneer je facings neemt om cosmetische redenen worden vaak over de tanden die in het zicht vallen facings geplaatst. Het is ook afhankelijk van de kleur die je wilt nemen. Wil je facings nemen voor een witter gebit dan is het ook aan te bevelen op alle zichtbare tanden facings te plaatsen. Gebruik je facings om bijvoorbeeld je hoektanden te verlengen, dan is het belangrijk om facings te nemen in dezelfde kleur als je huidige tanden.

Related Posts