Home Haarverzorging Welk haartype heb jij

Welk haartype heb jij

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Om je haar goed te kunnen verzorgen is het van groot belang dat je weet welk haartype je hebt. Bekijk hieronder de verschillende haartypen en de kenmerken van dit haartype.

Haartype

Vet haar

Vet haar ontstaat door overmatige vetafscheiding van de talgklieren van de hoofdhuid. Vet haar wordt vaak veroorzaakt door stress of te agressieve verzorgingsproducten die het evenwicht van de hoofdhuid verstoren. Gebruik een milde shampoo die de hoofdhuid niet irriteert om te voorkomen dat het haar nog vetter wordt. Om vet haar te verhelpen kan het helpen om je haren te verven. Door de hoofdhuid een maal per week in te smeren met jojoba-olie, gaat deze vanzelf minder talg produceren. Een koude douche zorgt ervoor dat de poriën van de hoofdhuid sluiten, daarnaast sluiten hierdoor ook de haarschubben waardoor je een mooie glans krijgt.

Droog haar

Droog haar ontstaat doordat de talgklieren van de hoofdhuid te weinig vet produceren. Droog haar wordt vaak veroorzaakt door stress, zon, haarkleuring en slechte eetgewoonten maar kan ook gewoon erfelijk zijn. Droog haar breekt snel af en vertoont snel dode punten. Droog haar dien je zo min mogelijk te wassen. Gebruik een shampoo en conditioner met een vochtinbrengende werking. Het is goed om droog haar vaak te borstelen, hiermee stimuleer je de talgproductie en verdeel je de vetten over het haar. Een warme douche stimuleert de aanmaak van talg in de hoofdhuid.

Normaal haar

Normaal haar voelt stevig aan, glanst en valt makkelijk in model. Het ideale haartype, zorg er dus voor dat je dit haartype behoudt. Dit kun je doen door een verzorgende shampoo en conditioner te gebruiken en het haar te beschermen tegen de zon of de hitte van de föhn. Ga daarnaast regelmatig naar de kapper om gespleten haarpunten te voorkomen.<

Beschadigd haar

Beschadigd haar wordt veroorzaakt door het niet zorgvuldig omgaan met je haar. Zonlicht, chloor, blonderen en overmatig gebruik van föhn of steiltang beschadigt je haar. Het haar valt niet goed meer in model door de vele gespleten haarpunten. Voor dit haartype zijn speciale producten op de markt, het is dan ook belangrijk producten te gebruiken die het haar herstellen en versterken. Bescherm het haar goed tegen de zon en gebruik speciale producten voordat je met de steiltang of föhn aan de slag gaat.

Gecombineerd haar

Gecombineerd haar heeft een vette hoofdhuid maar de haarpunten zijn droog en breekbaar. Tijdens het wassen is het belangrijk het vet te verdelen over het haar en dit kun je ook doen door het haar te borstelen. Gebruik een conditioner alleen in het onderste gedeelte van het haar.

Zwart grof haar

Zwart grof haar is over het algemeen dik, hard en droog en kan door de grove structuur onhandelbaar zijn. Om dit haartype in model te krijgen is het vaak raadzaam het haar uit te dunnen of te straighten. Door het haar veelvuldig te wassen en een conditioner te gebruiken wordt het haar wat zachter.

Yummygums Hair

Related Posts