Je kunt de huid van haar dode huidcellen ontdoen door de huid te exfolieren. We maken hierin onderscheid tussen mechanische exfoliatie scrubben en chemische exfoliatie door middel van exfolianten.

Het is belangrijk om je huid te scrubben of te exfolieren om zo de oude huidcellen te verwijderen. Het versnelt het proces om de huid te vernieuwen. Naarmate je ouder wordt vernieuwd de huid zich namelijk steeds minder snel. Ook kunnen pigmentvlekken, acne, littekens en vroegtijdige huidveroudering worden beperkt door het scrubben ook wel mechanisch exfolieren genoemd of chemisch exfolieren van je huid. De verzorgingsproducten die je gebruikt worden bovendien veel eerder opgenomen door de huid en hebben dus meer effect.

Veel mensen scrubben hun huid. Dit is de mechanische manier van exfoliëren. In een scrub wordt de dode opperhuid vaak verwijderd door middel van een korrel. Hier worden verschillende dingen voor gebruikt zoals bijvoorbeeld perzikpitten, havermout en suiker. Sommige scrubdeeltjes kunnen door het ruwe oppervlak je huid beschadigen, ze schuren namelijk de dode huidcellen van je gezicht. Gebruik daarom altijd een milde scrub. Hiermee voorkom je dat je teveel schade aan de huid aanricht.

Bij het chemisch exfoliëren worden de dode huidcellen verwijderd door middel van enzymen en/of hydroxyzuren ook wel Hydroxy Acids genoemd. Salicylzuur (BHA) en glycolzuur (AHA) zijn verschillende zuren die hiervoor worden gebruikt. Ze maken de huid heel glad doordat ze de lijm die de huid verbind rustig losweken. Door het gebruik van exfolianten krijg je een veel mooiere huid. Als je dit nog nooit hebt gebruikt moet je dit zeker proberen.

Glycolzuur AHA – Alpha Hydrox Zuur
Glycolzuur heeft de kleinste moleculen en is wateroplosbaar. Hierdoor dringt Glycolzuur het diepste in je huid. Een nadeel van glycolzuur is dat het de neiging om de huid te irriteren. Er is een concentratie van minimaal 8% nodig om Glycolzuur een goede exfolierende werking toe te schrijven. Een exfoliant met AHA is met name geschikt voor de droge tot normale huid.

Salicylzuur BHA Beta Hydrox Zuur
Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in je porien. Het heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie en is daardoor met name geschikt voor een wat vettere huid. Bij voorkeur heeft een exfolierend product 1-2% salicylzuur.

Pas op in de zon, want door het gebruik van een exfoliant is je huid tot wel 50% gevoeliger voor de zon. Hierdoor kunnen juist pigmentvlekken en veroudering van de huid verergeren. Gebruik het dus niet als je de dagen erna de zon in gaat. Gebruik daarnaast altijd een beschermingsfactor van minimaal spf15 als je gebruik maakt van een exfoliant. Ook in de winter. Je doet er goed aan om vanaf je 25e te starten met exfolieren.

Direct naar exfolianten

Share to Twitter Share to Twitter Share to Google Plus Share to Email Share to Email