Home Lichaamsverzorging Beste zonnebrand

Beste zonnebrand

Door: Hanneke van Mackelenbergh

Gebruik de beste zonnebrand om je huid goed te beschermen tegen de zon. Een goede zonnebrand is van levensbelang voor het behouden van een goede huid. De zon is de grootste veroorzaker van huidveroudering dus je kunt je hier maar beter goed tegen wapenen.

De zon geeft energie en heeft een positief effect op het humeur, de doorbloeding van de huid en de aanmaak van vitamine D. Daarnaast voel je lekkerder wanneer je huid een mooie bruin tintje heeft. Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot uitdroging van de huid, zonnebrand, huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk om je huid goed te beschermen met de beste zonnebrand.

Tegenwoordig zijn er talloze zonnebrand producten te koop. Kies een product dat bij je past. De beste zonnebrand heeft de een hoge beschermingsfactor, past bij jouw huidtype, de zonkracht van dat moment en beschermt je tegen UVA én UVB straling.

De beste zonnebrand 2023

LANCASTER – SUN BEAUTY BODYMILK SPF 50

lancaster spf 50Verzorg je huid terwijl je aan het zonnen bent. Lancaster Sun Beauty Body Milk SPF50 biedt een hoge bescherming en is vriendelijk voor de oceaan.  Laat geen zichtbaar laagje achter op de huid en helpt je sneller aan een mooie bruine teint zonder te verbranden. Heeft een fijne geur die je direct een zomers gevoel geeft.

€ 40

Koop nu


BIOTHERM – LAIT SOLAIRE ZONNEMELK

Biotherm zonnebrandDeze zonnebrand heeft een frisse citroen-achtige geur. De pompflacon geeft je een goede hoeveelheid van de zonnebrand. Deze zonnebrandcrème is aan te bevelen als je snel last hebt van zonneallergie. Zonneallergie wordt vaak veroorzaakt door olie en deze zonnebrand bevat geen olie. Laat geen vettige laag echter en voelt ook niet plakkerig aan.

€ 46

Koop nu


SHISEIDO – EXPERT SUN PROTECTOR FACE & BODY

Shiseido zonnebrandDeze zonnebrand is ideaal als je actief bent en veel zweet of veel zwemt. Het grote voordeel van deze zonnebrand is dat hij geen witte waas achter laat. Voorkomt schade door de zon en bevat SynchroShield™. Hiermee wordt het uv-beschermende laagje versterkt wanneer je huid warmer wordt of in contact komt met transpiratie of water. Trekt snel en goed in de huid en voelt niet vettig aan. Verkrijgbaar in SPF 30 en SPF 50.

€ 46

Koop nu


BIODERMAL – HYDRAPLUS ZONNESPRAY 50+

biodermal hydraplus zonnesprayBiodermal Hydraplus Zonnespray SPF50+ is in 2022 als beste getest door de consumentenbond. De zonnebrandspray biedt je dankzij de geavanceerde en fotostabiele UVA/UVB filters bescherming tegen schadelijke effecten van zonnestraling. Het Triple Moist Complex in de zonnespray zorgt voor een langdurige hydratatie . Trekt snel in de huid en is water resistant. 

€ 33

Koop nu


GARNIER – AMBRE SOLAIRE CLEAR PROTECT REFRESH SPF30

Ambre solaire zonnebrandMet deze zonnebrandspray bereik je ook moeilijk bereikbare plekken. Zo zorg je ervoor dat je toch goed beschermd bent als je alleen de zon in gaat. De Clear protect zonnebrand van Ambre Solare is transparant en geeft daardoor geen witte waas. 

€ 21

Koop nu


Wanneer je gaat zonnebaden zorg er dan voor dat je thuis al begint met smeren, hierdoor ben je optimaal beschermd. Gebruik zonnebrand ook bij slecht weer. 60 tot 80% van de zonnestralen komt door de wolken heen, het is dus van groot belang je huid ook bij slecht weer te beschermen tegen de zon. Gebruik een product met zeer hoge bescherming wanneer je een zeer gevoelige huid hebt of wanneer je last hebt van pigmentvlekken

Wil je je huid goed beschermen tegen de schadelijke effecten van zonnestralen maar toch snel bruin worden? Kies dan voor een product met een gemiddelde of hoge beschermingsfactor maar met bruinversnellende ingrediënten waardoor de huid sneller bruin wordt. Je kunt dan het beste een snelbruiner gebruiken. Een snelbruiner is erop gericht om zo snel mogelijk bruin te worden. 

Tijdens het sporten kun je het beste een zonnebrandproduct gebruiken dat waterproof is. Dit blijft werken als het lichaam gaat zweten. Er zijn speciale zonnebrand producten verkrijgbaar voor tijdens het sporten.

Tijdens de zwangerschap of bij bepaald medicijngebruik reageert de huid vaak gevoeliger op de zon. Gebruik daarom een zonnebrand product met een zeer hoge bescherming draag beschermende kleding, een hoedje en zonnebril en ga niet te lang in de zon.

Verzorg de huid goed na een dagje zonnen. Kies voor een verzorgend aftersun product met een herstellende en bruinverlengende werking om de huid goed te verzorgen en het bruine kleurtje nog langer te behouden. Kies voor een kalmerend aftersun product als je iets te lang in de zon geweest bent en de huid pijnlijk aanvoelt.

Tips voor verantwoord zonnen

 • Geniet van de zon, maar denk aan je huid.
 • Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
 • Smeer je 30 minuten voordat je in de zon gaat in.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van de zonnebrand goed door
 • Smeer royaal en regelmatig met een voldoende hoge beschermingsfactor die bij jouw huidtype en bruining past.
 • Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 11 en 3 uur.
 • Smeer je regelmatig opnieuw in, vooral wanneer je veel transpireert en na het zwemmen of afdrogen.
 • Drink voldoende water, zodat de vochtbalans in je lichaam op peil blijft.
 • Zorg dat je nooit verbrandt. Luister naar je lichaam: gaat je huid prikken of voelt je je niet prettig in de zon, zoek dan de schaduw op.
 • Blijf niet te lang in de zon, ook al gebruik je een zonnebrandmiddel.
 • Draag beschermende kleding en/of een hoedje als het nodig is.
 • Blijf je huid ook beschermen als je al bruin geworden bent, want een bruine huid beschermt niet tegen de negatieve effecten van de zon op lange termijn.
 • Verzorg je huid na het zonnen met een aftersun product.
 • Houd baby’s en jonge kinderen uit de directe zon.

Wat moet ik doen bij zonneallergie?

Door blootstelling aan zonlicht kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden. We noemen dit een zonneallergie. Er verschijnen kleine bultjes of vochtblaasjes, de huid kleurt rood en de uitslag veroorzaak vaak jeuk. Zonneallergie komt vooral voor op die delen van het lichaam die het snelst met zonlicht in aanraking komen zoals de armen en het gezicht.

Zonneallergie ontstaat door gevoeligheid voor UV straling in zonlicht. Bij gebruikt van bepaalde medicijnen kan de allergie verergeren), maar ook bepaalde cosmetische producten kunnen de klachten doen verergeren.

De beste manier om een zonneallergie te voorkomen is om niet in de zon komen. Maar dit is voor de meeste mensen niet mogelijk of onacceptabel. Het is belangrijk om je huid, zeker een lichte gevoelige huid, goed te beschermen. Laat de huid langzaam aan het zonlicht wennen en gebruik een product met een hoge beschermingsfactor.

Als je toch last hebt van een zonneallergie zijn er gelukkig producten verkrijgbaar die de huid verzachten en verkoelen. Meer achtergrondinformatie over de effecten van de zon en hoe hier verstandig mee om te gaan, kun je ook nalezen op de website van KWF.nl.

Hoe werkt SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze beschermingsfactor beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralen. 

De mate van bescherming door een SPF is als volgt ingedeeld:
• Lage bescherming: SPF 6 – SPF 10
• Gemiddelde bescherming: SPF 15 – SPF 20 – SPF 25
• Hoge bescherming: SPF 30 – SPF 50
• Zeer hoge bescherming SPF 50+

Wat voor effect heeft zonlicht?

Zonlicht (ook wel UV licht genoemd) bestaat onder andere uit UVA straling (verantwoordelijk voor huidveroudering) en UVB straling (verantwoordelijk voor verbranding). Zodra je huid UV stralen van de zon voelt, treden allerlei biologische processen in werking:

Je huid wordt bruin door de aanmaak van het pigment (melanine) in de huid. Dit pigment absorbeert en weerkaatst een gedeelte van de zonnestralen. Bruin worden is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van de huid.

Onder invloed van UVB stralen wordt je huid dikker, wat naast bruining voor een kleine hoeveelheid extra natuurlijke bescherming zorgt.

UVB stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid. Zonnebrand is een overduidelijk signaal van de huid dat het teveel UV straling heeft gehad. De natuurlijke beschermingsmechanismen hebben het niet gered en een ontstekingsreactie van de huid treedt op. De UV belasting die tot zonnebrand leidt is vooral schadelijk, omdat het kan leiden tot celbeschadigingen in de huid en zo het risico op huidkanker kan verhogen.

Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld, zal eerder droog aanvoelen. De hydrolipiden laag van de huid (het cement tussen de huidcellen) wordt verstoord, waardoor teveel vocht in de huid door de beschadigde huidbarrière kan verdampen.

Zonlicht is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Met name UVA licht dringt diep in de huid door en tast hier de collagene en elastine weefsels aan. Aantasting van deze weefsels leidt tot rimpelvorming en verminderde stevigheid van de huid. UVB straling is verantwoordelijk voor verbranding van de huid terwijl UVA straling verantwoordelijk is voor veroudering van de huid. Het is dus van groot belang de huid te beschermen tegen beide soorten straling.

Related Posts